MIRJANA MIKULEC: 7 savjeta za odabir savršene palete boja u domu

Boje koje odaberete za svoj interijer, ističe poznata dizajnerica interijera Mirjana Mikulec, jedan su od najjačih alata za preobrazbu prostora. Iskoristite li ih na pravi način, boje u interijeru mogu vam popraviti raspoloženje i čak podići razinu energije. Isto tako, odaberete li one potpuno krive, boje će čak izazvati osjećaj nelagode i neudobnosti.


No, imajte na umu da boje nisu univerzalno privlačne ili odbojne, naglašava Mirjana Mikulec. One koje izazivaju pozitivnu reakciju kod vas, kod nekog će drugog izazvati potpuno suprotno. Zato se nemojte pretjerano voditi trendovima ili tuđim idejama. Jednostavno rečeno, okružite se bojama koje volite i koje vas čine sretnima.

Ovo su moji ključni savjeti uz koje će vaš prostor sigurno zasjati u najbolje svjetlu.


1. Kakav dojam želite postići?

Ovo je možda i najvažnije pitanje na koje sami sebi morate dati odgovor – kako se želite osjećati u svom prostoru? Opušteno i smireno? Udobno i toplo? Energično? Na primjer, osobno, obožavam bež i pastelne boje jer su tople i na mene djeluju pozitivno. Isto tako, iako volim nijanse poput tamno zelene, boje petroleja, čak i bordo te ljubičaste, nisam sigurna koliko bih se ugodno osjećala okružena njima u svom domu. Dakle, razmislite o tome među kakvim biste se bojama dobro osjećali.

Foto: WERNER STRAUBE

2. Shvatite to osobno

Najbolji savjetkoji vam mogu dati je da odabir boja shvatite kao nešto vrlo osobno. Ako možete, nastojte razmišljati ivan okvira i nemojte nužno igrati na sigurno. Tako će prostor dobiti ono nešto. Igranje na sigurno i provjereno može biti super stvar, ali isto tako može rezultirati potpuno bezličnim prostorom.

KAMEN, ALI NEKA BUDE TOPAO: travertin je novi hit materijal

mirjana mikulec
Foto: Darko Mihalić

3. Što nosite?

Ako ne znate odakle početi, razmislite o tome koje boje volite na svojoj odjeći. Zemljani i neutralni tonovi? Ili eksplozija svih mogućih boja i uzoraka? To vam može biti odličan temelj ili barem početna ideja iz koje ćete lakše kreirati svoju idealnu paletu boja.

mirjana mikulec
PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: DARKO MIHALIĆ

4. A sad – srežite ih!

Izdvojili ste boje koje vam se sviđaju? Super, sada svoj izbor srežite na idealno tri do četiri boje i držite ih se. Ponavljajte te boje prilikom odabira krupnijih, ali i manjih komada u više prostorija. Tako će vam prostor biti vizualno povezan i skladniji.

U DOMU IKONE STILA: influencerica je divno kombinirala boje te različite stilske utjecaje

5. Nemojte ući u rutinu

Kad ste odabrali svoju idealnu paletu od tri ili četiri boje, primijenite ih u prostoru. Boje su tu da “ispričaju priču” i da izazivaju interes, međutim ako vaša odabrana paleta boja djeluje previše očekivano i predvidljivo, začinite priču tako da odaberete par posve neočekivanih boja koje nemaju veze s vašom paletom. Dodajte primjerice vazu u boji fuksije, sliku na zidu koja pršti bojama ili pak iznenadite oko potpuno bijelim i crnim komadima. Sami ćete znati točno što vam nedostaje. Eksperimentirajte. To će vam dati dozu živahnosti u interijeru.

Foto: Oni Studio

6. Povežite priču

Cilj je da stvorite poveznicu između različitih prostorija u domu, objašnjava dizajnerica interijera. Nije svaka prostorija priča za sebe, upravo suprotno. Ne moraju  biti u istim bojama, ali pobrinite se da barem na neki način stvorite kontinuitet među prostorijama. Krenite od prostorije u kojoj provodite najviše vremena, recimo od dnevnog boravka, pa postepeno gradite priču i u ostalim prostorijama.

NOVI ŽIVOT VAŠEG DOMA: odvažite se i unesite jake, intenzivne boje u njega

7. Budite svoji

Zapamtite, vi ćete živjeti u tom prostoru, naglašava Mirjana Mikulec. Pustite trendove, pustite tuđa mišljenja i neka uvriježena pravila. Ne morate nikome objašnjavati zašto se osjećate dobro u fotelji boje fukcije ili pak u kompletno bijeloj spavaćoj sobi, zar ne?

Foto: GRAHAM ATKINS-HUGHES

p.s. Ako sve drugo zakaže, uvijek se možete osloniti na neutralne boje. One su klasik s razlogom.

THINK PINK: ružičasta boja je odrasla i izgleda bolje nego ikad

Foto: Hemnet
Komentari