STIGLA JE SEZONA GRIJANJA: odaberite najbolju opciju za svoj dom

Dolaskom hladnih dana kreće i zagrijavanje doma kako bismo se osjećali ugodno tijekom cijele jeseni i zime. Saznajte koji modeli grijanja postoje i kako odabrati ono koje najbolje odgovara vašim potrebama i mogućnostima.

 


Iako već odavno brojimo jesenske dane, prilično visoke dnevne temperature u Hrvatskoj odgodile su početak sezone grijanja. Osim što ćemo tako više uštedjeti na budžetu, istovremeno nam daje priliku da dopunimo ili promijenimo postojeći sustav grijanja koji imamo u svome domu. Tako ćemo imati model koji u potpunosti zadovoljava sve naše potrebe, ali i mogućnosti.

Ovo je prilika i da svi koji renoviraju ili grade dom odaberu prije početka prave zime idealan model grijanja.

U suradnji s Bauhausom donosimo vam sustave grijanja i grijaća tijela koja odgovaraju suvremenom načinu života te će lako zagrijati vaš životni prostor i s kojima ćete se osjećati sigurno i ugodno.

Foto: Bauhaus

KAMIN NA DRVA

Sve veći broj kućanstava opredjeljuje se za ovaj model grijanja koji je nekoć bio prevladavajući. Kompaktni i manjih dimenzija, kamini na drva ističu se svojim dizajnom pa savršeno odgovaraju suvremenom načinu života koji traži od grijaćih tijela i visoku dozu estetike. Zrak se ovakvim grijanjem ne isušuje i mnogi vole miris drveta koje gori.

Grijanje na drva je sve popularnije zbog toga jer je obnovljivi izvor energije ali i zbog svoje cijene – ono je i dalje najpovoljnije na tržištu. No, ovaj model grijanja zahtjeva više brige oko nabavke drva i njegove pohrane. Stoga je potrebno imati veću lođu, ostavu ili neki drugi prostor za skladištenje.

Noviji modeli, poput ovoga dolje, imaju automatsku regulaciju zraka i priključak vanjskog zraka za čisto izgaranje i uštedu na troškovima. Također, omogućuje 24-satni kontinuirani rad, a ručka s opcijom protoka zraka sprečava opekline.

Kamin na drva / Foto: Bauhaus

PEĆ NA PELETE

Ponuda sustava zagrijavanja interijera nikada nije bila tako bogata. Pored klasičnog grijanja na drva ili plinskog centralnog grijanja, tržište nudi bezbroj inovativnih modela koji su ekonomičniji, a počesto imaju i ekološku komponentu.

Jedan od njih svakako je grijanje na pelete, koje postaje sve traženije zbog svojih svojstava. Peleti su povoljan, ekološki prihvatljiv energent a riječ je o prešanim drvnim ostacima poput piljevine u koje se ne dodaju nikakva kemijska sredstva. Uglavnom su od drveta hrastovine, jasena i bukve. Kao i kamini na drva, i ovaj model zahtjeva prostor za skladištenje, ali su zbog učinkovitog izgaranja ispušni plinovi iz peleta čišći nego klasično drvo za ogrjev.

Grijanje na pelete je automatizirano, no imajte na umu da su peleti osjetljivi na vlagu pa trebaju biti posve suhi.

Peć na pelete / Foto: Bauhaus

KONVEKTORSKI RADIJATOR

Ova grijaća tijela su na električni pogon te rade na principu konvekcije odnosno prirodne izmjene zraka. Kako su nam objasnili u Bauhausu, ovakvi radijatori funkcioniraju tako da hladni zrak prelazi preko električnog grijača. Zrak koji ulazi kroz rešetku u donjem dijelu radijatora zagrijava se i postaje lakši, te se podiže i stvara cirkulaciju zraka što omogućuje brzo i efikasno grijanje. Ne isušuju zrak i ne podižu prašinu, zidovi na koje su instalirani ne tamne, a dizajn im je vrlo atraktivan.

Znatno su povoljniji od drugih grijaćih sustava na električnu energiju. Razlog se krije u tome da konvektori nemaju motor, niti ventilator, ne akumuliraju energiju i ne trebaju zagrijavati ulje ili vodu, već direktno zagrijavaju zrak u prostoriji i sva utrošena energija se isporučuje u prostor koji se zagrijava pa nema nikakvih gubitaka u prijenosu toplinske energije.

Idealni su kao osnovni model grijanja ili pak kao dopunsko grijanje. Možete ih postaviti direktno na zid ili s nosačima tj. nogicama što omogućuje da budu kako samostalan i mobilan element u prostoru.

Konvektorski radijator / Foto: Bauhaus

ELEKTRIČNI KUPAONSKI RADIJATOR

Zbog svoga atraktivnog dizajna i mogućnosti da na njih odložimo ručnike i sušimo ih, zidni radijatori su sve traženiji u kupaonicama. Pored toga, ne zauzimaju puno prostora i ne ometaju kretanje, pa ih je lako postaviti na bilo koji slobodan zid kupaonice.

Ako već imate ugrađen neki drugi model grijanja, a htjeli biste imati radijator na ljestve ili vam treba grijaće tijelo u interijeru koje nema grijanje (poput vikendice ili apartmana na moru), tada je električni kupaonski radijator idealno rješenje.

Donijet će u vrlo kratkom vremenu potrebnu toplinu i ugodu te uljepšati prostor. Usput ćete moći sušiti ručnike ili krpe na njemu.

Električni kupaonski radijator / Foto: Bauhaus

ZIDNI ELEKTRIČNI KAMINI

Pored klasičnih kamina na drvo, moderni interijeri vole i suvremenije verzije zatvorenih plinskih i električnih kamina koji se postavljaju na zid. Razlog njihove popularnosti krije se u atraktivnom elegantnom dizajnu, ali i činjenici da nemaju dimnjak te ne stvaraju dim. Jednostavni su za održavanje – nema potrebe za drvima i svakodnevnom loženju, kao ni čišćenju kamina.

Pored toga, električnim i plinskim kaminima možete lako i brzo regulirati toplinu te tako stvoriti optimalne uvjete u svom životnom prostoru.

Ovakvi modeli su povoljniji i jednostavniji za ugradnju, a električni modeli imaju svojstvo visoke iskoristivosti energije – do 90 posto se pretvara u toplinu.I još jedno bitno svojstvo: sigurni su za djecu i kućne ljubimce jer se ne mogu opeći dodirom. Staklena površina kamina se naime, ne zagrijava.

 

Električni kamin / Foto: Bauhaus

ULJNI RADIJATOR

Kao što mu i sam naziv govori, ovaj model grijanja koristi ulje kako bi stvaralo toplinu u prostoru i činilo ga ugodnim za boravak. Mnogi ga koriste i kao dodatni model grijanja ili za vikendice i apartmane zbog njegove praktičnosti i ugrađenih kotačića na dnu pa se može premještati iz prostorije u prostoriju te lako transportirati na druge lokacije.

Uljni radijatori imaju mogućnost regulacije topline i zaštitu od pregrijavanja.

Uljni radijator / Foto: Bauhaus

 

 


PROMO

Komentari