POPRAVI SAM: razbijena keramika nikad nije izgledala bolje

Tradicionalni japanski pristup domu iznimno je praktičan i svakako vrijedan proučavanja s obzirom na to da je cilj u prostor uvrstiti predmete koji zaista služe svrsi, a one koji se tamo već nalaze iskoristiti do maksimuma. U skladu s tim stavom, nastala je i tehnika kintsugi čiji naziv u slobodnom prijevodu znači “popraviti zlatom”, odnosno “zlatni spoj”

 

 

 

Bilo da ste strastveni kolekcionar keramičkog ili porculanskog posuđa ili pak samo posjedujete set za čaj koji ste dobili u nasljedstvo, dogodilo vam se barem jednom u životu da ste neki predmet slučajno razbili. Nema potrebe za bacanjem takvih razbijenih predmeta, uči nas drevna japanska vještina kintsugi koja se bazira na spajanju razbijenih dijelova u početni oblik pomoću zlatnog lijepila ili laka.

 

Foto: Fukuoka Now

Navodno je nastala u 15. stoljeću kada je japanski šogun (vojskovođa) slučajno razbio svoju najdražu zdjelicu za čaj i poslao je na popravak. U to je vrijeme uobičajeni način popravka keramike bio pomoću metalnih spajalica, što je odvlačilo pozornost od njezine ljepote pa je razočarani šogun dao zadatak japanskim obrtnicima da smisle estetski prihvatljiviji način popravka. Nama se čini da su vrhunski odradili posao, zar ne?

Filozofija koja se krije iza ove drevne vještine jest ta da se mane i nedostatci pojačaju zlatom i tako postanu dio priče koja se krije iza predmeta. Kao što joj ime kaže, ova tehnika polomljenu keramiku ili porculan ponovno pretvara u vizualno dojmljive predmete koji popravkom dobivaju nov i atraktivan izgled.

Foto: Dizajnholik

 

Kintsugi se suprotstavlja porivu da se uništeno obnovi tako da se ne vidi da je do loma uopće došlo. Misao vodilja čitavog koncepta jest da će nakon popravka kintsugi tehnikom predmet biti bolji nego da je nov i da će se tako istaknuti njegova povijest.

Foto: Aguilademaiten

 

Danas se ova predivna tehnika ne koristi samo za popravak polomljenih predmeta, nego i za ukrašavanje predmeta koji su cijeli, ali pomoću zlatnih linija dobivaju jednistveni pečat.

Ako se odvažite na ovaj korak i odlučite podariti svom polomljenom posuđu “novi život”,  u nastavku pogledajte umijeće kinsugi tehnike korak po korak.

Komentari