SUPER IDEJE za dodatni skladišni prostor: preuzmite kontrolu nad neredom u svome domu

Prostora za odlaganje stvari nikada dosta, bez obzira na kvadraturu našeg doma! Nudimo vam ideje kako možete iskoristiti svaki centimetar i dobiti više mjesta za ormariće, ladice, police, košare…

 

 

 

Ne samo u malim stanovima i kućama, nego i onima koji ne oskudijevaju kvadratima, problem je nedostatak skladišnog prostora. U kuhinji uvijek nedostaje poneki ormarić ili polica za sve posuđe, aparate i namirnice, baš kao i dodatni ormar za vješanje odjeće ili slaganje rublja u spavaćoj sobi.

Hodnik nam je zakrčen stvarima koje nemamo gdje odložiti pa nam dom često zbog ovakvih situacija izgleda neuredno, iako to ustvari i nije. Puno stvari na vidljivom mjestu, čak i kada su pospremljene, doista stvaraju dojam neurednosti i usto zagušuju prostor.

Pronašli smo neka rješenja koja bi vam mogla pomoći da bolje organizirate svoj dom i da dio stvari koje vam smetaju učinite nevidljivima, spremajući ih u zatvorena spremišta.

 


 

KOŠARE ZA ORGANIZACIJU I UREDNOST

Kutije i košare veliki su saveznici u rješavanju stvari koje nam se motaju po kući. Često je to hodnik u kojem teško pronalazimo mjesta za stvari poput šalova, kapa, rukavica… Nabavite košare ili kutije u koje ćete ih smjestiti. Razvrstajte stvari po njihovoj namjeni, tako ćete se lakše snalaziti.

 

Foto: Ti-Media

A još bolje je ako svakome članu dodijelite njegovu kutiju u koju će moći staviti i svoje papuče i ostalu obuću. Ova ideja naročito je praktična za dom s djecom koja će ovako naučiti brinuti za svoje stvari i spremati ih na mjesto. A ako na košare stavite imena djece, to će im biti dodatni motiv da pospremaju stvari.

Foto: Dominic Blackmore

 


DRAGOCJENO SKLONIŠTE ISPOD STEPENICA

Ako se spremate na adaptaciju svoga doma, razmislite o ugradnji spremišta u zidove. Primjerice, otvori na zidu kupaonice stvorit će prostor za sve vaše toaletne potrepštine, bez trošenja vrijedne prostorije oko vaše kade ili tuša. Isto tako, otvori u hodniku ili primjerice ispod stepeništa mogu biti iskorišteni za skladištenje.

U njega možete spremiti doista različlite stvari – od obuće, kaputa i jakni pa sve do ‘pribora’ za čišćenje – metli, partviša, usisavača, krpa, kanti, detergenata…

 

Foto: Carolyn Barber

 


SKRIVENE POLICE U UZGLAVLJU

Uzglavlja su danas jako popularna u spavaćim sobama. Kako biste dobili dodatni prostor za pohranu umjesto tapeciranog napravite uzglavlje po mjeri koje će na gornjoj vodoravnoj plohi te sa bočnih strana imati police. Ovo će biti idealno za male spavaće sobe koje nemaju dovoljno prostora za noćne ormariće.

 

Foto: Simon Whitmore

 


ISKORISTITE ZIDOVE MAKSIMALNO

Umjesto klasičnih zidova napravite pregrade od ormara i(li) polica koji će biti od poda do stropa. Tako ćete uštedjeti na prostoru i unutar njega dobiti mjesto za skladištenje.

Istovremeno, ako je riječ o policama, stvorit ćete upečatljiv zid u boji. Ova ideja dobra je u malim jednosobnim stanovima gdje je u jednoj prostoriji i dnevna i spavaća soba – tako ih možete odijeliti. Isto tako, ovakav koncept je sjajan za hodnike i dnevne boravke.

 

 

Foto: ElMueble

 


PROSTOR OKO VRATA – MINI BIBLIOTEKA

Zašto se zaustaviti na zidovima koji će imati ulogu ormara i polica? Prostor za odlaganje knjiga i ostalih stvari možete stvoriti oko vrata – iznad njih i s bočnih strana. Ako izradite otvorene police tada će ovaj kutak biti atraktivniji, no i ormari s lijepim ručkicama također će doprinijeti estetici.

Želite li pak da ormarići budu što neprimjetniji, neka fronte budu na potisak i dizajn jednostavnih ravnih linija.

 

Foto: Dominic Blackmore

 


NIŠA KAO SUPER LIJEP I PRAKTIČAN KUTAK

Niše su savršen mali prostor u domu jer u njima možete stvoriti doista atraktivan kutak koji će istovremeno biti prostor za skladištenje. Pored polica, za pohranu mogu poslužiti ormarići ili košare ispod klupe.

 

Foto: Simon Whitmore

Ako je niša doista mala odnosno plitka, svejedno je možete iskoristiti. Predlažemo kućni ured koji će imati uske zidne police i mini konzolni stolić dovoljno velik da na njega smjestite spise ili računalo. Umjesto klasične stolice možete nabaviti onu na sklapanje, pa ćete još više uštedjeti na prostoru.

 

Foto: Simon Whitmore

ULOŽITE U POMOĆNE STOLIĆE S KOTAČIĆIMA

Pomoćni stolići su izvrsni multifunkcionalni komadi koje možete koristiti doista u svakoj prostoriji doma – od dnevnog boravka, preko kuhinje pa sve do spavaće sobe, kupaonice i balkona. U njih možete smjestiti doista svašta – od namirnica, igračaka, kozmetike, stvari za njegu bebe pa do pića. A kako imaju kotačiće i košare u nekoliko nivoa, bit će još funkcionalniji.

Kotačići omogućuju da ih lako preselite na drugu poziciju kada vam se ‘nađu na putu’, a košare da u njih smjestite veću količinu sitnica koje vam trebaju.

 

Foto: Colin Poole

 


PAMETNA IDEJA ZA PROSTOR ISPOD PROZORA

Prozori nam onemogućavaju da na taj zid stavimo ormare ili regale, no to ne znači da se taj dio prostorije ne može dodatno iskoristiti. Razmislite o niskoj komodi s ladicama ili ormarićima ili klupi s košarama koje ćete zavući ispod nje.

U hodniku će ovakve klupe ili komode poslužiti za lakše obuvanje ili skidanje obuće, za odlaganje torbi i ostalih modnih dodataka.

 

Foto: Polly Eltes

 

SASVIM POSEBNE POLICE

Klasične police svakako ne bi stale na ovaj zid ispod. No zato mogu uske, rađene po mjeri! Isto tako možete iskoristiti slobode zidove iznad stola ili radne plohe, smještajući u uske zidne police začine, namirnice, pribor za kuhanje, dekoracije…

 

 

Foto: The Spruce

KREVETI U VIS, A ORMARI ISPOD NJIH!

Kada je dječja soba mala, onda je dobro krevete dignuti na visinu. Tako možete sjajno iskoristiti prostor ispod kreveta ne samo za drugi krevet, nego i za odlaganje stvari.

Napravite ormare koji mogu imati i elemente za vješanje, police, ormariće za igračem ladice za rublje i školski pribor. Kako biste uštedjeli na prostoru ili riješili problem ormarića na mjestu gdje su ispred njih ljestve za penjanje na krevet, ugradite klizna vrata!

 

Foto: David Hiscock
Komentari