INSPIRATIVNE IDEJE: moderne sofe i garniture kao ‘točka na i’ svakog dnevnog boravka

Sjedeći elementi – sofe, fotelje i kutne garniture osnovni su element svakog dnevnog boravka. Oni su prva stvar koju uočimo u ovoj prostoriji, ali i najviše koristimo. Donosimo ideje i savjete koji će vam pomoći u uređenju!

 


Dnevnom boravku volimo posvetiti najveću pažnju prilikom uređenja, što se čini i logičnim budući da je ovo prostor u domu u kojem najradije boravimo. I ustvari, provodimo najviše slobodnog vremena u opuštanju, čitanju, gledanju TV-a, druženju s ukućanima i gostima.

Uređujući ga, u fokusu nam je stoga, pored kvalitete namještaja i unošenja određenog stila, postizavanje atmosfere, prije svega topline i ugode. Želimo da se baš u ovoj prostoriji osjeti atmosfera doma, budući da u njoj volimo puno boraviti. Ova prostorija nas i najbolje predstavlja drugima jer puno govori o našim navikama, ukusima, osobnosti…

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Sanja Jagatić

U ostvarenju svih ovih kriterija treba krenuti od osnove – sjedećih elemenata. Stoga smo pronašli nekoliko ideja studija Mirjane Mikulec u kojima ćete pronaći sofe i kutne garniture iz tvrtke Modul iz Darde pokraj Osijeka, koja niz godina proizvodi kvalitetan namještaj za dom.

Bitno je, pored stila, misliti na kvalitetu konstrukcije, punjenje od pjene te materijal kojim su sjedeći elementi presvučeni. Isprobajte sofu ili garnituru prije sjedenja – bitno je da previše ne utonete u sjedište i da se možete nasloniti. Kada sjedite, dobro je birati takvu garnituru s koje se lako možete ustati i da vam je sve sa stolića dostupno.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Sanja Jagatić

APSOLUTNI KLASIK: KUTNA GARNITURA, I JOŠ SIVA

Suvremeni domovi su nezamislivi bez neutralnih nijansi – bijele, sive ili crne. Među njima prednjače prve dvije – bijela se obično koristi za bazu odnosno zidove, a siva uglavnom za osnovne komade namještaja ili detalje poput tepiha.

Kada je dnevni boravak u pitanju, svi se najradije odlučuju za sivu garnituru za sjedenje. Siva je klasik s kojim igrate na sigurno što se tiče stila jer ima bezvremenski štih i lako se prilagođava svim stilovima i kombinacijama boja.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

A kada je model u pitanju, onda je najčešći odabir kutna garnitura jer odgovara modernom načinu života i želji da se što više opustimo. Zato dizajn kutnih garnitura danas nudi oblik koji nalikuje na ugodan ležaj. Pored toga, kutna garnitura se u malim boravcima lakše smjesti u kut i zauzima manje mjesta, a nudi više mjesta za sjedenje.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

MODEL U OBLIKU SLOVA U ZA VELIKA OKUPLJANJA

Bez obzira koju boju sive odabrali, ne možete pogriješiti. Trenutno je vrlo popularna siva koja ima smeđe pigmente ili primjerice antracit siva koja je idealna za veće obitelji ili one koje imaju djecu. Naime, osim elegancije i doze profinjenosti, antracit siva nudi i lakše održavanje jer se mrlje na njoj teže primijete.

No, kao što se možete uvjeriti na ovom primjeru, antracit siva savršeno funkcionira ne samo i bezvremenskim, nego i u modernim minimalističkim interijerima gdje su detalji i boje svedeni na minimum.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Prilikom odabira kutne garniture, kao i sofe treba pripaziti na dimenzije. Mali prostori vole modele koji imaju jednostavan dizajn te reduciran volumen. U suprotnom će se zagušiti prostor pa će izgledati manjim.

U većim dnevnim boravcima dopuštene su kutne garniture koje ne štede na dimenzijama, a ako imate veću obitelj ili često primate goste u svome dnevnom boravku, predlažemo vam kutnu garnituru u obliku slova U oko koje možete okupiti veći broj osoba.

U ovom slučaju ono na što treba pripaziti su omogućavanje nesmetanog kretanja po prostoriji te dovoljno mjesta za klub stolić.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

SOFA KAO JAK STILSKI NAGLASAK

Iako su kutne garniture zastupljenije, prva pomisao na dnevni boravak su nam ipak – sofe. Trosjedi i rjeđe dvosjedi su dugo vladali dnevnim boravcima, dok ih nisu zamijenile kutne garniture.

No, i danas ih viđamo u malim dnevnim boravcima, apartmanima za odmor ili vikendicama. Dobra strana sofa je što uvijek možete, ako imate takvu potrebu, odabrati model na kojem se može spavati ili koji se može razvući u ležaj.

Makeover Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Sofa, priznat će mnogi, ostavlja znatno efektniji dojam u dnevnom boravku, naročito ako odaberete model koji ima upečatljivu nijansu, koja se ističe u prostoru. Kako biste postigli puni efekt sofe u nekoj intenzivnoj boji, dobro je da je baza neutralna – bilo svijetla ili tamna.

Idealna kombinacija sa sofom je fotelja i(li) tabure, a ako imate mjesta, razmislite svakako o dvije sofe, jedna nasuprot druge, kao što je slučaj u stanu čija fotografija je na početku članka. Ovo daje dojam pravog salona, kako su se nekoć opremali u kućama i građanskim stanovima.

A ako ste za ekonomičniju i moderniju verziju, tada neka vam kao inspiracija posluži primjer sofe i fotelje na fotografijama makeovera (gore i dolje).

Makeover Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

SOFA KAO MODERNA VERZIJA OTOMANA

Otomani su nekad, baš kao i općenito sofe, krasili građanske dnevne boravke. Ovakav ležaj bez klasičnog odnosno s djelomičnim naslonom koristio se kao počivaljka za popodnevni odmor ili opuštanje jedne osobe pa se s vremenom isključio iz dnevnih boravaka zbog svoje nepraktičnosti.

No, otoman se vratio opet u dnevne boravke u modificiranoj, modernoj verziji koja omogućuje da funkcionira kao sofa na koju može sjesti više osoba.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Kod modernog otomana sofe dobro je osigurati, pored djelomičnog, čvrstog naslona, i jastuke koji uvijek dobro dođu. Dobro je sve začiniti manjim, ukrasnim jastucima i dekicom. Ovakvoj sofi možete pridružiti klasičnu sofu, drugog stila i boje, kao i tabure ili primjerice fotelju. Imat ćete upečatljiv dnevni boravak u kojem ste se poigrali osnovnim elementima a da ga pritom niste zagušili ili ugrozili estetiku.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

PROMO

Komentari