Zavjese u svakom kutku doma: jednostavno rješenje za mnoge ‘probleme’

Zavjese – svijetle ili tamne, tanke i prozirne ili pak guste, s uzorkom ili bez… dobro su rješenje ne samo za prozore vašeg doma, nego i svaki njegov kutak. Pogledajte kako vam sve može poslužiti ovaj moćni detalj u interijeru, ali i eksterijeru!

 

Danas su sve manje prisutne u našim domovima – volimo da što više prirodnog svjetla uđe u interijer, naročito dnevnu zonu – kuhinju, blagovanje i boravak. No, i u tom slučaju uvijek je dobro imati barem guste zavjese sa strane, kao ekeftan dekor koji definira prostoriju, ali i da nas zaštiti od pogleda izvana. Zavjese su potrebne i da bi se regulirala količina dnevnog svjetla, naročito ako u vanjski otvori nemaju rolete. Bez obzira na trendove, dobro je se ipak voditi nepisanim pravilom da interijer nije u potpunosti uređen dok zavjese nisu na prozorima, ma u kakvom obliku one bile (trake, rolo, tekstil, žaluzine….).

No, zavjese nisu samo praktičan i dekorativni detalj za vanjske otvore – njih možete upotrijebiti u svakom kutku svoga doma. Tako ćete uljepšati svoj dom, ali i stvoriti nove sadržaje u njemu i dati im privatnost, zakamuflirati police i dijelove soba koje ne želite da budu izložene pogledima….

 

 

BLAGOVANJE/KUHINJA

Danas je open space u dnevnoj zoni apsolutni hit, pa gotovo i ‘must have’. Začudimo se kada uđemo u neki prostor koji ima odvojenu dnevnu sobu od kuhinje. Za sve one koji bi htjeli imati upravo takav raspored, a stan im je koncipiran kao otvoreni prostor, dobro, brzo i povoljno rješenje su zavjese. Pazite samo da ih bojom i uzorkom uskladite s ostatkom prostora. Tako ćete izbjeći pregrađivanje prostora gipsanim pločama.

 

Foto: Leiffcabraser

 

NOVA SPAVAĆA SOBA

Dnevne sobe u malim stanovima nerijetko imaju i ulogu spavaonica. No, umjesto razvlačenja trosjeda i pretvaranja u ležaj tijekom noći, svakako bolja opcija je odvajanje jednog dijela sobe u spavaći dio, dovoljan da stane krevet u njega. Odvajanje spavaćeg dijela gustim zavjesama ima puno prednosti: ne stoji puno novaca, ne zatamnjuje se potpuno prostor, lako je dozirati količinu svjetlosti, prostor za spavanje ostaje prozračan…

Foto: Home Edit

 

 

TV ZID

Mnogima se čini nelogičnim skrivati tv i ne mogu zamisliti svoj život bez njega, ali postoje još uvijek oni koji se rijetko druže sa sadržajima koje nudi ovaj uređaj. Upravo za njih idealno rješenje je zavjesa koja će biti i dekorativni dio u dnevnom boravku, ili spavaćoj sobi, ovisno gdje je tv smješten.

 

Foto: Privatni arhiv

 

 

ULAZNA VRATA

Nekada su se zavjese dodatno stavljale na ulazna vrata radi sprečavanja ulaska insekata (komaraca, muha…) u dom. I danas ćete takve zavjese vidjeti na vikendicama i kućama u selu. No, to nipošto ne znači da zavjese ne možete imati i u svom urbanom domu. Naročito ako želite uljepšati ovaj dio doma, ili pak imate stara i pohabana vrata ili vam se pak ne sviđa njihov izgled ili boja… Zavjese također mogu utopliti ovaj dio doma i unijeti željenu atmosferu.

 

Foto: Pinterest

 

RADNI PROSTOR

Sve je veći broj onih koji svoj posao rade od kuće. Za to svakako ne morate imati zasebnu prostoriju. Dovoljno je pronaći neki kvadrat-dva viška u domu i u njega smjestiti radni stol, stolicu i police, odnosno sve što vam je potrebno za rad. Također, dobro je općenito imati mjesto u domu gdje će biti smješteno računalo, dokumenti, računi… Umjesto zidova ili paravana, privatnost ovakvom prostoru možete osigurati običnim zavjesama.

 

Foto: living.cz

 

CIPELARNIK

Umjesto klasičnog ormarića za cipele, za pohranjivanje obuće bit će dovoljan jedan zid, uske letve ili željezna mreža te – zavjesa. Ovakvi improvizrani cipelarnici su vrlo praktični jer na njih stane jako puno obuće, a to je problem s običnim ormarićima.

 

Foto: Pinterest

 

GARDEROBA

Ako ne želite klasične ormare u svojoj spavaćoj sobi, ili pak nemate dovoljno novaca za njih, dobro rješenje zavjesa koju ćete instalirati iza svoga kreveta. I jedana željezna štanga koja će se pričvrstiti na bočne zidove te nekoliko kutija u koje ćete smjestiti složenu odjeću te rublje.

 

Foto: House Beautiful

 

Ovdje su klasične fronte ormara zamijenile zavjese – odvajaju garderobni prostor od ostatka spavaće sobe, djeluju vrlo dekorativno, ali i čine improvizirani walk-in ormar.

Foto: Ikea

DNEVNI BORAVAK

Želite li odvojiti prostor za gledanje tv-a, ili kutak za čitanje u dnevnom boravku, možete to učiniti zavjesama. Odaberite zavjese koje neće previše zamračivati prostor te će biti ukras u njemu i djelovati jednako lijepo i atraktivno i kada nisu u ‘funkciji’.

 

Foto: living.cz

 

KUPAONICA

Tuš kabine od ostatka prostora najčešće dijele čvrste stijenke od pleksiglasa ili stakla, a vrlo rijetko zavjese. No, ako želite prostor učiniti toplijim i zanimljivijim dobar način da to postignete su svakako zavjese – ne samo na tuš kabini, nego i kadi. Savršen dekor za kupaonicu, zar ne?

 

Foto: Salt House Market

 

UMIVAONIK

Romantičari i ljubitelji ‘uradi sam’ koncepta oduševit će se idejom da prostor ispod umivaonika, umjesto ormarića, ima zavjese. Tako ćete ne samo sakriti sve one detergente i sredstva za čišćenje koji se skrivaju ispod njega, nego i učiniti kupaonicu urednijom i ljepšom. Poigrajte se uzorcima i bojama i učinite svoju kupaonicu posebnom!

 

Foto: One Kings Lane

 

MINI VEŠERAJ I GARDEROBA

Iza zavjese u hodniku se mogu skrivati stroj za pranje rublja, sušilica, ili tek police na koje ćemo smjestiti opranu odjeću koja čeka peglanje, kao i košaru za prljavo rublje.. Ako je uvučena polica ispred kupaonice, odložite u nju kozmetička sredstva – šampone, kreme, sredstva za čišćenje, ručnike…. sve ono što vam ne stane u malu kupaonicu. Uvučeni dio u hodniku može poslužiti i kao mini garderoba.

 

Foto: Pinterest

 

Foto: Ikea 3

 

TERASA

Za lounge dojam, ali i malo veću dozu privatnosti na terasi ili balkonu dobro će poslužiti zavjese. Njima također možete sakriti skladišni prostor za koji često služi ovaj dio doma. Također, zavjesama ćete dozirati količinu sunca koje dopire do vas….

 

Foto: Homebnc
Komentari