5 manjih komada namještaja za jači stilski dojam u spavaćoj sobi

Zbog male kvadrature, ali i nedostatka ideja, opremanje spavaće sobe svodi se uglavnom samo na osnovne elemente što se nepovoljno odražava na cjelokupni dojam ove prostorije. Predlažemo vam manje komade namještaja koji će to popraviti, a neće zauzeti puno mjesta

 


Krevet, ormar i eventualno noćni ormarići, to je uglavnom jedini sadržaj svake spavaće sobe. Štednja na svakom kvadratu stambenog prostora učinila je da su spavaonice doista skromne kvadrature, rijetko iznad 10 kvadratnih metara. A takva površina omogućava nam nažalost smještanje samo osnovnih elemenata. No, i kada imamo malo više mjesta, stanje se bitno ne mijenja, što je prava šteta jer se odričete veće doze stila. Njega je teško postići samo krevetom i ormarom te detaljima poput rasvjete ili slike na zidu. Dobar saveznik može vam biti neki manji komad namještaja za koji se može naći mjesta i u manjoj spavaonici – prostor će biti bolje iskorišten, a dobit ćete i na atraktivnosti.

Foto: Davide Galli

TABURE

Odlagač za odjeću, sjedalica, noćni ormarić, skladišni prostor… sve to može biti tabure ako ga stavite u svoju spavaću sobu. Presvučen baršunom ili nekim zanimljivim uzorkom, tabure će biti jak stilski akcent a imat će svoju praktičnu svrhu, koju mu sami dodijelite.

 

Foto: Home Book

KOMODA

Suvremeni interijeri zanemarili su komode i stoliće za šminkanje u spavaćoj sobi. Rijetko gdje ćete ih naći, iako su vrlo korisni, naročito komoda. Stolić za šminkanje san je svake žene i pravi chic detalj, a komoda praktičan manji komad namještaja u koji možete smjestiti toliko puno toga – odjeću, rublje, modne dodatke, posteljinu….

Izborite se za barem jedan komad od dva navedena, a veliki saveznik bit će vam namještaj po mjeri koji će omogućiti da i na vrlo maloj površini ostvarite svoje snove i ideje.

Foto: El Mueble

MINI POLICA

Polica je poželjna u svakoj spavaćoj sobi, a u onoj maloj, pored ili iznad kreveta, može zamijeniti noćni ormarić. Noviji trendovi u uređenju stavili su je na akcentni zid, onaj na koji je naslonjen krevet. No, polica se može nalaziti i na drugim slobodnim zidovima. Tako nećete zauzimati dragocjeni “podni” prostor, a dobit ćete divan mali komad namještaja koji je vrlo efektan detalj.

Foto: Domino

KLUPA

Klupa se polako vraća u interijere, pa tako i spavaće sobe, i to na poziciju ispod kreveta što ovoj prostoriji daje dašak elegancije i klasike. Tako su nekoć naime bile uređivane spavaće sobe, a klupe su služile za odlaganje noćnog haljetka i rublja. Danas mogu imati istu funkciju, ali i mnoge druge. Pored toga, prostor ispod njih možete ispuniti košarama i kutijama, dakle dodatnim skladišnim prostorom. Klupa će također doći do izražaja ako je smjestite ispod prozora.

Foto: Ideal Home

NASLONJAČ

Nekadašnje spavaće sobe, bez obzira na stil uređenja, bile su nezamislive bez naslonjača. Naročito ih voli klasika, a danas se za njih jedva nađe mjesta u dnevnom boravku. No, različite veličine i suvremeni ekonomičan dizajn omogućio je manje fotelje ili primjerice raskošne stolice koje mogu postići isti efekt, a poslužit će svojoj svrsi.

Foto: Architectural Digest

 

 

Komentari