SPRIJEČITE NA VRIJEME: 3 loše navike koje će vam pokvariti kućanske uređaje

Volimo se žaliti kako se kućanski uređaji brzo kvare i kako ništa ne vrijede. Smatramo kako su za to uglavnom krive elektronika i slaba kvaliteta materijala i proizvodnje, no je li to baš tako?

 


Bez kućanskih uređaja nezamisliv je suvremeni život. Perilica i sušilica rublja, perilica suđa, kuhalo, pećnica, mikrovalna, hladnjak, usisavač... postali su neodvojivi dio svakog doma.

Osim što želimo da budu funkcionalni i odgovaraju našim potrebama i životnim navikama, nastojimo prilikom kupovine nabaviti modele koji će što duže trajati. No, ponekad im vijek skratimo i zbog neadekvatnog korištenja. Otkrivamo vam u nastavku što često radimo pogrešno i što utječe na trajnost električnih kućanskih uređaja…

Foto: Max Vakhtbovych / Pexels

TEŽINA HRANE U MIKROVALNOJ PEĆNICI 

Ponekad se mikrovalna pećnica počne čudno ‘ponašati’: zbunjuje nas njezin način rada odnosno zvuk koji proizvodi, dugo zagrijava ili odmrzava hranu ili uopće to ne čini. Svakako nemojte žuriti sa zaključkom i prebaciti svu odgovornost za kvar na proizvođača.

Foto: Jason Briscoe / Pexels

Možda jednostavno niste znali da postoji minimalna norma težine za proizvod – 200 grama. A ako se laganija hrana redovito stavlja u mikrovalnu pećnicu (ili ako je primjerice uključite praznu), mikrovalna će s vremenom postati neispravna.

Foto: Ideal Home

LED U HLADNJAKU 

Sigurno se sjećate kako je prije svakih šest mjeseci, pa i češće, bilo potrebno izvaditi sav sadržaj iz hladnjaka, isključiti ga iz mreže i ručno odlediti. Tako smo se sa starim modelima hladnjaka borili s ledom koji se stvara unutar zamrzivača i na stjenkama hladnjaka. Ako se to ne učini, tada hladnjak počinje lošije raditi, bakterije se u njemu razmnožavaju i pojavljuje se neugodan miris, a proizvodi brže gube svježinu.

Foto: Sidekix Media / Pexels

Moderni modeli hladnjaka u većini su slučajeva opremljeni sustavom No Frost (doslovno “bez smrzavanja”), koji sprječava stvaranje leda i kondenzacije na zidovima komore. To mnoge dovodi u zabludu: vjeruju da takvi hladnjaci uopće ne zahtijevaju odmrzavanje.

No, to nije tako: hladnjak se sam odleđuje, ali se ne čisti automatski, pa ponekad ipak zahtijeva njegu i odmrzavanje, ali, naravno, znatno rjeđe od klasičnih modela. Proizvođači hladnjaka preporučuju odmrzavanje jedinica s No Frost sustavom u preventivne svrhe barem jednom godišnje.

Foto: Ideal Home

PRAVILA ZA RAD S PERILICOM RUBLJA 

Ako ne želite stalno mijenjati perilicu za rublje, postoji nekoliko jednostavnih savjeta. Prvo, nemojte prekoračiti maksimalnu nosivost – to će oštetiti električni motor.

I drugo, svakako provjerite džepove onoga što ćete prati. Kako novčići, mrvice i drugi ostaci ulaze u bubanj, stvaraju trenje koje sprječava okretanje.

Foto: Max Vakhtbovych / Pexels

I na kraju, ne zaboravite očistiti filter – dlake, prašina i druge sitne čestice ga začepljuju. Vrlo je lako to učiniti kod kuće: otvorite ventil, pažljivo ispustite vodu, uzmite četku i uklonite prljavštinu.

Foto: Freepik

 

 

Komentari