MALA SPAVAĆA SOBA: 5 načina kako namještajem po mjeri možete iskoristiti prostor i učiniti ga većim

Mjesta u spavaonici nikad dosta, zar ne? No, pravi problem je kada je prostorija male površine pa ne uspijevamo staviti sve potrebne elemente. Najbolje rješenje svakako je namještaj po mjeri, a što sve možete s njime, saznajte u nastavku!

 

 

Male spavaće sobe u današnjim su interijerima više pravilo nego iznimka. Suvremeni način stanovanja donosi ekonomičnost i praktičnost pa se u malo kvadrata smješta puno više sadržaja nego prije 40-ak godina. Štedi se na svakom centimetru, a najveća “žrtva” su spavaonice. Stoga se često nađemo pred problemom kako urediti ovu prostoriju a da stanu svi potrebni elementi. Pored kreveta, to je ormar, no dobro bi bilo kada bi se našlo mjesta za noćni ormarić, komodu, policu… Najbolje rješenje svakako je namještaj po mjeri jer ga možete prilagoditi prostoru i maksimalno iskoristiti. Tako možete ispuniti i sve svoje želje glede dizajna te izbjeći dojam pretrpanosti i zagušenosti.

Inspirirajte se primjerima projekata malih spavaonica koje je uz pomoć materijala iz tvrtke Elgrad osmislio studio Mirjana Mikulec interijeri!

 

 

1. KLIZNA VRATA NA ORMARIMA

Soba od 10 četvornih metara u starom građanskom stanu u centru Zagreba uređena je, unatoč skučenosti, u tamnijim tonovima i industrijskom stilu. No, zato se inzistiralo samo na nužnim elementima, a budući da je vlasnik samac, bio je potreban samo jedan noćni ormarić, u ovom slučaju stolić. Ostavljen je uski prolaz između kreveta i zida, odnosno kreveta i ormara s druge strane. Ovaj drugi prolaz je širi jer je ipak potrebno više mjesta zbog ormara. No, kako bi se uštedio prostor potreban za otvaranje fronti, napravljena su klizna vrata od lakiranog sivog medijapana, a unutrašnjost odnosno police od drvenog dekora.

Klizna vrata su inače izvrsno rješenje za male prostore. Ako vam se ne sviđa klasični aluminijski okvir, možete napraviti ovakav metalni, ali u istoj boji kao i fronte što djeluje znatno elegantnije. No, bez obzira koji model uzimate, dobro postavljena i podešena vrata su “must have” svakog ormara s kliznim vratima.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

 

2. POLICA UMJESTO NOĆNIH ORMARIĆA

Često odustanemo od noćnih ormarića zbog nedostatka prostora ili nemogućnosti da otvaramo ormare ili se slobodno krećemo po spavaonici. Jedno od rješenja je ormarić po mjeri koji će se moći uklopiti u prostor koji nam je na raspolaganju.

A druga opcija su police umjesto ormarića. Studio Mirjana Mikulec u projektu spavaonice od 12 četvornih metara (dolje), osim garderobnog ormara od bijeloga iverala, rađenog po mjeri, naručila je isti pločasti materijal i za dvije vrste polica. Jedna se proteže od ležaja do ormara koji je tako isplaniran da se može otvarati iako se polica naslanja na frontu, a druga je na zidu i na nju se može odlagati više stvari. Sjajna stvar je ta što mali prostori nude priliku da budete još kreativniji, što se vidi na primjeru ovih mini jednostavnih polica. Izbor bijele boje ormara i polica doprinio je vizualnom povećanju prostorije.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

 

3. MULTIFUNKCIONALNI MOST

Mostovi se opet vraćaju u spavaće sobe. Ali su sada obogaćeni dodatnim sadržajima odnosno ulogama, što je izvrsno kada su male prostorije u pitanju. Vlasnici su htjeli da prostorija nudi opuštajuću atmosferu, ali i da se osigura dodatno mjesto za spremanje garderobe i posteljine. Napravljen je most od iverala u neutralnoj sivoj nijansi. Manje korišteni odjevni komadi i stvari (skijaška oprema, deke, odjeća izvan sezone…) može pronaći svoje mjesto u gornjim ormarićima, a bočne strane ormarića mogu biti ispunjene stvarima koje češće trebamo. Ili primjerice, to može biti ormar s vješalicama.

A unutarnje strane, kao na primjeru spavaonice niže, za police koje služe za odlaganje stvari poput lijekova, knjiga… te tako imaju ulogu noćnog ormarića. S druge strane, ovakve otvorene unutarnje police unose dinamiku u prostor i on izgleda veći, a taj dojam je potpomognut tamnom bojom panela kojom je obložen zid iza kreveta. To sobi daje dubinu, odnosno iluziju prostornosti.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

 

 

4. MOĆ OGLEDALA

Ogledalo doista ima nekoliko lica u prostoru. Trebamo ga jer je praktičan i služi kao nezaobilazna stanica na kojoj provjeravamo svoj izgled prije nego napuštamo dom. Provjeravamo i sve odjevne kombinacije, naročito kada je neka važnija ili svečanija prilika u pitanju. No, volimo ogledala i zbog njihova dizajna i svega onoga što donose u prostor. Pored stila, ogledala u malim prostorima čine čuda zbog igre i optičke varke koju stvaraju. Ogledala mogu proširiti, produljiti ili pak povisiti prostor! Pravilnim pozicioniranjem, ogledala reflektiraju prirodnu svjetlost i prenose je u tamne dijelove. A što je prostor svjetliji, djeluje i veći. Stoga se preporučuju u svakoj prostoriji, pa čak i na frontama ormara.

Možete za fronte birati akril materijal koji na površini ima ogledalo, ili, kao u ovom slučaju spavaonice ispod, staviti iveral na klizna vrata na koji će se nalijepiti ogledalo. Prostor izgleda znatno veće, zaigrano i dinamično.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

 

5. ISKORIŠTEN BAŠ SVAKI CENTIMETAR

Namještajem po mjeri moguće je iskoristiti za skladištenje i najuže i najmanje prostore. U spavaćoj sobi od 11 četvornih metara dio zida je niša u koju je smješten ugradbeni ormar. No, kako niša ne ide u svojoj punoj dubini do kraja zida, taj se preostali, plići dio, osmislio kao polica po mjeri. Na nju se mogu smjestiti sitnice koje ne stanu zu noćni ormarić a trebaju nam biti nadohvat ruke. Također se ovom policom, u kojoj je vidljiva pozadina zida u bijeloj boji, prostor razigrao i izgleda atraktivnije.

Nevelika spavaonica, koja je po želji vlasnice opremljena u sivim tonovima, ovako je, policom po mjeri od tamnoplavog iverala, oživljena i izgleda znatno zanimljivije. Ovakva polica dobro je rješenje za one koji nemaju mjesta za noćni ormarić.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić
Komentari