7 super kreativnih i povoljnih ideja za uzglavlje vašeg kreveta

Dosadio vam je krevet u spavaćoj sobi i htjeli biste na njemu napraviti mali makeover koji vam neće oduzeti puno vremena i novaca? Razmislite o novom uzglavlju koje možete napraviti i sami od stvari koje nađete doma….

 

 

Koliko god cijenili dobar madrac, podnice i kvalitetan okvir kreveta, dobro znamo da to nije dovoljno da bi spavaća soba bila lijepa. Funkcionalna uloga je zadovoljena, no što je s estetikom? Upravo je krevet ono mjesto gdje možete ostvariti tu promjenu, odnosno nadopunu. Primjerice, osmišljavanje “zaleđa” kreveta i to na vrlo jednostavan, povoljan i brz način bilo bi idealno rješenje. To je akcentni zid za koji je vrlo bitno da bude atraktivan. Donosimo vam sedam ideja kako već ovaj vikend vaš krevet može osvanuti u novom atraktivnom izdanju a da pritom ne trošite novac na nova skupa uzglavlja!


1. MURAL

Ako već imate uzglavlje no ono je nisko i ne dolazi do izražaja možete ga naglasiti muralom. Boje na zidu čiji oblik će pratiti onaj od uzglavlja bit će puni pogodak. Samo još trebate nabaviti boju (ako nemate ostatke od prijašnjih bojanja) i prije nego je nanesete olovkom iscrtati oblike, kako bi izgledali što urednije.

 

Foto: Domino

2. STARA VRATA

Još uvijek držite stara vrata u garaži i čekate glomazni otpad kako biste ih se riješili? Ona mogu ostati u vašem domu tako što ćete im dati posve novu ulogu! Ako je potrebno, prije ih pobojajte, te ih pričvrstite na zid iza kreveta. Može to biti neka jača boja koja će tako istaknuti još više ovaj akcenti zid iza kreveta, no kao što vidite na primjeru ispod, bit će dovoljno primjetna i neka neupadljiva nijansa.

 

Foto: Tatertots and jello

3. UOKVIRENA TAPETA

Tapeta ili komad stare tkanine (prekrivač, zavjesa, plahta…), nalijepljena na zid te uokvirena drvenim okvirom može biti savršeno uzglavlje. Umjesto drvenog okvira možete upotrijebiti podne lajsne ili pak štukature koje možete sami postaviti.

Foto: Martha Stewart

Foto: Domino

4. UZGLAVLJE STAROG KREVETA

Stari kreveti ipak imaju svoj vijek trajanja i dođe vrijeme kada se moramo oprostiti od njih. No, ako imate starinsko kićeno uzglavlje, svakako ga sačuvajte jer ćete njime moći divno ukrasiti svoj novi krevet. Možete ga pobojati u drugu boju ili mu pobrusiti rubove da izgleda shabby.

Foto: Decoist

5. OBJEŠENI JASTUCI

Stari jastuci u novim navlakama mogu poslužiti i kao dekoracija na zidu spavaće sobe, ali i praktično meko uzglavlje na koje ćete se nasloniti dok čitate knjigu ili gledate tv iz kreveta. Jastuke je potrebno zakačiti na metalnu ili drvenu šipku koju ćete pričvrstiti na zid. Što zanimljivija i upečatljivija boja ili uzorak jastuka – to atraktivniji zid.

Foto: Domino

6. TEPIH

Mnoge istočnjačke kulture prakticiraju tepihe ne samo na podovima nego i zidovima, te imaju ulogu poput tapiserije. Stoga bez grižnje savjesti ili puno premišljanja možete i svoj “obični” tepih koji nema zanimljiv orijentalni uzorak staviti na zid iza kreveta. I imat ćete vrlo originalno uzglavlje!

Foto: Apartment therapy

7. STARI PARAVAN

Paravani su nekoć krasili velike spavaće sobe i služili kao intimni kutak za presvlačenje i odlaganje odjeće. Tako se stvarao i dojam urednosti u ovoj prostoriji. No današnji interijeri u pravilu imaju spavaće sobe vrlo male kvadrature pa je nemoguće naći mjesta i za paravan. Ako imate upravo tu situaciju, razmislite o njegovoj novoj ulozi. Neka postane uzglavlje koje ćete pričvrstiti na zid iza kreveta!

Foto: Domino

 

 

Komentari