URADI SAM: napravite sasvim poseban zeleni kutak u domu. Posadite biljke naopako

Puno je razloga zašto volimo i trebamo imati biljke u svom domu – osvježe prostor i unesu dašak prirode koji nam toliko nedostaje, čak nam i briga oko njih postane kao mala antistresna terapija. No, ako nemate dovoljno prostora u stanu ili kući za njih, nastavite čitati jer imamo idealno rješenje za vas!

 

 

Koncept sađenja biljaka “naopako“ unutar životnog prostora postoji još od osamdesetih godina prošlog stoljeća kada je vrtlarica Kathi Lael Morris počela saditi paprike i rajčice na ovakav način. Ideja se pokazala iznimno uspješnom te se počela upotrebljavati diljem svijeta.

Ova inovacija ne mora biti upotrijebljena isključivo za voće ili povrće – naopaka sadnja ukrasnog bilja ili cvijeća može biti zanimljiv i razigran detalj u vašem domu. Idealno je rješenje za ljude koji žive u stanovima ili kućama manje kvadrature jer na ovaj način mogu uklopiti biljke u dom, bez zauzimanja prijeko potrebnog životnog prostora.

Postoje već gotovi mehanizmi za “naopaku” sadnju, ali možete ih izraditi i sami i to relativno jednostavno. U nastavku pročitajte kako.

 

MATERIJAL:

  • plastična tegla
  • konopac
  • spužvasti materijal (npr. filter od klima uređaja) koji je vodopropusan
  • biljka

 

ALAT:

  • bušilica
  • skalpel
  • škare

 

1. KORAK: Napravite rupu u tegli

Budući da će vam tegla visiti naopako, biljku ćete posaditi preko dna lonca, umjesto vrha. Kako bi  stvorili mjesto za biljku, pomoću bušilice s posebnim nastavkom ili s nekim drugim alatom izbušite rupu. Tijekom rezanja plastike koristite zaštitne naočale.

Foto: Better Homes & Gardens

 

2. KORAK: Izrežite materijal

Stavite teglu na spužvasti materijal i pomoću skalpela izrežite krug veličine dna tegle. Preklopite izrezani materijal u stožac i izrežite vrh škarama kako biste napravili rupu u sredini kruga. Zatim napravite rez škarama na polumjeru kruga. Vaš materijal trebao bi izgledati poput krafne s crtom koja ide kroz jednu stranu.

Foto: Better Homes & Gardens

 

3. KORAK: Izbušite rupe za konopac

Izbušite dvije rupice na suprotnim stranama lonca pomoću bušilice.

Foto: Better Homes & Gardens

 

4. KORAK – Stavite konopac

Provucite jedan kraj konopca kroz rupu od vanjske i unutarnje strane i zavežite čvor kako biste ga učvrstili. Ponovite s drugom stranom. Možete koristiti jedan kontinuirani komad užeta ili dva pojedinačna komada, ovisno o tome kako želite objesiti teglu.

 

5. KORAK – Stavite biljku 

Izvadite biljku iz tegle u kojoj je bila prije i pažljivo očistite zemlju oko korijena kako biste ju mogli provući kroz rupu na dnu tegle koju ste izbušili. Stavite dio biljke s korijenom u rupu te s gornjeg otvora tegle stavite izrezani spužvasti materijal oko korijena biljke i pritisnite ga na dno tegle kako biste spriječili da se zemlja prosipa. Dodajte još zemlje i objesite na željeno mjesto.

Foto: Better Homes & Gardens

 

Komentari