5 najčešćih grešaka koje činimo u uređenju TV zida

TV prijamnik je dio svakog dnevnog boravka, nešto poput osnovnog komada namještaja oko kojeg se okuplja cijela obitelj. No, njegov smještaj u prostor zna nam zadati puno muke i na kraju nam se ponekad čini da poremetio cijelu koncepciju uređenja…

 

 

Sve lijepo namjestimo do posljednjeg detalja i onda pokušavamo pronaći pravo mjesto još samo za jednu “najbitniju” u najomiljenijoj prostoriji doma. No, kada konačno stavimo i TV prijamnik, čini nam se da smo narušili ljepotu i sklad prostora. Doista, ponekad osmišljavajući svoj prostor ne računamo na neke uređaje i njihovo smještanje te hoće li se on uklapati baš na tom dijelu zida ili tome kutku…

 

Foto: Kungshöjd-Surbrunnsgatan

Stoga prije nego što počnete s uređenjem dnevnog boravka ili neke druge prostorije u koju namjeravate smjestiti televizor, razmislite o njegovim dimenzijama i smještanju u prostor kako se greške ne bi dogodile i tv završio na pogrešnom mjestu. Koje se najčešće greške i kako ih možete izbjeći – saznajte u nastavku!

 

 

Foto: Sat-Multimedia

 

Greška br. 1: U SREDIŠTU POZORNOSTI

Moderni tv prijamnici su doista čuda tehnologije i oduševljavaju nas svojim performancama kao i dizajnom, no ne bi ga smjeli staviti u prvi plan i učiniti ga središnjim objektom u dnevnom boravku. Naročito se to odnosi na crne modele XXXL veličine u klasičnoj dnevnoj sobi.

Savjet: Umjesto stvaranja interijera oko TV-a, krenite od osnovnih komada namještaja – garniture za sjedenje, polica, komoda i stolića. Pritom naravno uzmite u obzir raspored sjedaćih elemenata kako bi se nesmetano mogao pratiti tv sadržaj. Garnitura ne može biti usmjerena prema zidu na kojem nema mjesta za tv.

 

Foto: Backlit-TV

 

Greška br. 2: NE ODGOVARA VELIČINI SOBE

Kupili ste ultra moderan model, ali se on apsolutno ne uklapa u vaš dnevno boravak i izgleda kao da ne pripada ostatku elemenata u dnevnoj sobi. Ističe se, ali na nimalo pozitivan način. Nažalost, to se zna vrlo često dogoditi. Ispravno odabran namještaj, detalji i dekor pomoći će da se tv uklopi u prostor i postane organski dio interijera.

Savjet: Uvijek krenite od osnovnih “podataka” svoje sobe kada birate tv. Ako je dnevni boravak prostran i trosjed je daleko od zaslona, tada bi tv doista trebao biti velik. No ako je soba mala, a zaslon blizu sjedala – odaberite manji model. U suprotnom ćete, kada uđete u sobu, vidjeti samo veliki crni kvadrat koji kvari dojam.

 

Foto: Decoist

 

Greška br. 3: STAVLJEN JE PREVISOKO. ILI PRENISKO!

Jedna od uobičajenih pogrešaka je što ne samo slike, fotografije i mini police vješamo previsoko na zidu, nego i televizor. Visoko postavljanje estetski je problem, ali i praktičan jer je vrlo nezgodno i neprirodno za tijelo imati pogled dugo vremena uperen prema gore ili pak prema dolje. Problem je naime i kada je tv prenisko postavljen jer je to vrlo nepovoljno za našu vratnu kralježnicu.

Savjet: Gdje god ste stavili televizor, zaslon bi, kada smo u sjedećem položaju, trebao biti u visini očiju. Prije nego što ga instalirate, sjednite na sofu ili legnite na krevet i gledajte ravno naprijed, bez podizanja i spuštanja glave: kamo vam je uperen pogled, na tu visinu bi trebao biti postavljen tv. Ako imate tv sa stalkom, onda gledajte da komoda nije preniska.

 

Foto: Interior Design Ideas

Greška br. 4: NEPRIKLADNA KOMODA

Standardni moderni namještaj za audio i video uređaju često je neprikladan za bilo koji stil i jednostavno odudara od cjeline. Ponekad može narušiti cijeli izgled vaše dnevne sobe.

Savjet: Za komodu ili policu odnosno stalak na koji ćete smjestiti televizor odaberite komad namještaja koji će, osim prave visine, imati i estetiku koja će se uklapati u ostatak prostora. U odabiru namještaja na koji ćete staviti tv ne robujte stereotipima – uređaju su sada vrlo uski, te ih možete staviti na police ili konzolne stoliće a ne nužno komadu koji je baš za to namijenjen.

 

Greška br. 5: NE UKLAPA SE U INTERIJER

Želja za kombiniranjem namještaja, uređaja i detalja u jednu cjelinu dobar je način za postizanje skladnog interijera, ali televizor je živa slika, a ne statičan objekt pa je potreban oprez zbog toga. Mnogi zanemare ovu činjenicu što za rezultat ima zbrku na zidu gdje stoji tv, a cijeli prostor gubi svoj integritet.

Savjet: Ne dopustite da vaš tv postane samo ružna crna mrlja u vašoj sobi. TV se može nalaziti na zidu i biti okružen fotografijama, crtežima, slikama…

 

Foto: Decoist
Komentari