Osmišljena od posljednjeg detalja. Pogledajte proces uređenja spavaće sobe od ideje do finala

Nakon što je namjestimo osnovnim elementima, spavaća soba nam često izgleda hladna i monotona. Razlog se krije u nedovoljno pažnje koju posvetimo uređenju. Na primjeru ove spavaće sobe pokazat ćemo vam kako ova prostorija pomnim planiranjem može postati ugodna, topla i atraktivna.

 


Spavaća soba nađe se uglavnom kod svih nas na posljednjem mjestu prioriteta prilikom uređenja doma. S vremenom shvatimo da joj nešto nedostaje, a to su prije svega doza stila, ugodnosti i topline.

Ova intimna oaza koja spada u privatnu zonu doma treba biti prostor za odmor, u kojem ćemo se osjećati ugodno, sigurno i opušteno. No, često nam spavaća soba to ne nudi jer joj nismo posvetili dovoljno pažnje prilikom uređenja. Krevet, noćni ormarići i garderobni ormar nisu dovoljni.

Kako to možete ispraviti, pokazat ćemo vam na primjeru projekta uređenja spavaće sobe od početnog do finalnog stanja, koju je uredio studio Mirjane Mikulec u suradnji s Primom.

PLANIRANJE PROSTORA

Spavaća soba dio je trosobnog stana u novogradnji, budućeg doma mladog para, i na nju otpada 12 četvornih metara. Nalazi se u dijelu stana sa zasebnim hodnikom, što joj daje dozu privatnosti i intime, ali je tu dozu uređenjem svakako trebalo pojačati.

Sve je krenulo od izmjere prostora i razgovora s vlasnicima koji su iznijeli svoje želje i zahtjeve kojih nije bilo puno.

Arhitekt Matko Šimić iz studija Mirjane Mikulec predložio je pomicanje zida prema kupaonici čime je spavaća soba dobila više dragocjenog prostora. To je omogućilo da garderobni ormar u spavaćoj sobi bude veći, od zida do zida.

Prvotno je ormar bio zamišljen na zidu pored ulaza, s desne strane, ali u tom slučaju ne bi mogao biti toliko velik i dubok kao sada. Tako se ispunio jedan od zahtjeva vlasnika da soba ima što veći ormar za pohranu odjeće i modnih dodataka.

IZRADA INSPIRACIJSKE PLOČE

Nakon što su vlasnici prihvatili ovakav raspored spavaće sobe u koju je stao veliki garderobni ormar, krenulo se na izradu moodboarda – inspiracijske ploče koja sadrži elemente koji bi se trebali nalaziti u prostoriji.

Ovi elementi – namještaj i detalji birani su tako da budu odgovor na želje klijenata. Sviđala im se ideja jednostavne, elegantne i ugodne spavaće sobe, a studio Mirjane Mikulec je to planirao ostvariti biranjem tople, zemljane palete boja, prirodnim materijalima kao i tapeciranim krevetom. I naravno, detaljima bez kojih je nemoguće uspješno urediti bilo koji prostor.

 

krevet Rita *** klub stolić Mathis *** stropna svjetiljka BO *** slika Breeze A, veća *** slika Moos, manja (dio seta od 4 slike) *** stolni sat Arvid *** ukrasni jastuk Mike, zelene pruge *** ukrasni jastuk Vista, ružičasti *** ukrasni jastuk Amye, geometrijski uzorak *** vaza Oval, siva *** vaza Tunnel, plava *** ukras na stoliću Feather L

 


IDEJNO RJEŠENJE SPAVAĆE SOBE

Vlasnicima se svidjela ideja prijedloga namještaja i detalja koji bi bili u njihovoj spavaćoj sobi pa se krenulo na izradu idejnog rješenja. U njemu se 3D vizualizacijom prilično vjerno dočarava prostor pa tako vlasnici mogu što plastičnije doživjeti kako će on u konačnici izgledati.

Krevet i noćni ormarići (ustvari klub stolići), kao i rasvjeta pronađeni su u ponudi Prime, dok je zamišljeno da ormar za garderobu bude rađen po mjeri, s kliznim vratima od stakla u boji. Ovakvo otvaranje vrata ne zauzima dragocjeni prostor između kreveta i ormara.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Krevet je odabran prema željama vlasnika – da bude udoban, izgleda elegantno i većih dimenzija pa je odabran model francuskog kreveta Rita širine 180 cm. Veći ležajevi nude i veću dozu opuštanja i komocije.

Visoko tapecirano uzglavlje na krevetu, s okomitim linijama odnosno utezanjima donosi dojam višeg stropa i prostranosti i zato je idealan odabir za spavaće sobe manje površine. Pored toga, francuski krevet Rita ima super adut – ispod udobnog ležaja u kojem integriran madrac krije se prostor za skladištenje. Džepićasta jezgra čini da madrac bude izdržljiv, prozračan i ima antibakterijska svojstva.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

Prostor pored ulaznih vrata, prije noćnog ormarića, vješto je iskorišten za malu komodu s ladicama u koju se mogu smjestiti modni dodaci i rublje. Ovaj koncept maksimalno je iskoristio prostor, a kretanje sobom je nesmetano.

Prijedlogom namještaja i detalja, boja i uzoraka stvorila se željena atmosfera ugode, opuštenosti i topline.

IDEJNO RJEŠENJE MIRJANA MIKULEC INTERIJERI

IZVEDBA I FINALNI IZGLED

Kada su klijenti prihvatili idejno rješenje, krenulo se na izvedbu i stvaranje konačnog izgleda spavaće sobe od 12 kvadrata. Ulaskom u sobu pogled se pruža na krevet, ormar i prozor sa zavjesama koje nude intimu. Koncept dva sloja zavjesa donosi dozu elegancije i atmosferu hotelske sobe koja uvijek priziva luksuz i hedonizam, kao i sjaj koji donose staklene fronte garderobnog ormara.

Pored toga, na staklenim frontama se reflektiraju okolni elementi, što donosi dubinu prostoru.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Prvi dojam koji ostavlja soba je, pored profinjene elegancije i luksuza – jednostavnost, toplina i ugoda. Svijetli zemljani tonovi dali su mekoću prostoru i pozivaju na odmor i opuštanje, a crni akcenti, prisutni na detaljima i profilima garderobnog ormara dali su karakter prostoru. Također, ovakva trendi kombinacija bež zemljanih tonova s crnim detaljima učinila je prostor aktualnim i atraktivnim, a zlatni detalji unijeli su dašak luksuza.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Dojmu ugode i elegancije uvelike doprinosi odabir kreveta, koji zauzima središnje mjesto u prostoriji. Biran je model s istovremeno bogatim i decentnim uzglavljem, u prekrasnoj bež nijansi pijeska koju zovemo taupe.

Bogata tkanina i uzglavlje čine ovaj krevet posebnim elementom koji privlači poglede i poziva na odmor. Krevet i zidne dekorativne letvice s njegovih bočnih strana te pomoćni stolići u ulozi noćnih ormarića čine vrlo efektnu stilsku kompoziciju.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 


POMNO ODABRANI DETALJI

Da bi soba imala ovakvu atmosferu i izgledala kako su klijenti i željeli, bilo je potrebno sve osmisliti do posljednjeg detalja. Ovakvom izgledu i atmosferi sobe doprinose kako osnovni elementi poput kreveta, tako i detalji.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Stoga je tim Mirjane Mikulec posebnu pažnju posvetio odabiru završnih elemenata – rasvjete, noćnih ormarića, vaza, sata, zidnih obloga, tekstila – zavjesa, prekrivača, deka i ukrasnih jastuka.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Birani su detalji koji svojim bojama, teksturama i materijalima stvaraju spavaću sobu s karakterom i čine je jedinstvenim prostorom u kojoj vlasnici vole boraviti ne samo kada spavaju, nego kada požele osamu, privatnost, popodnevni odmor i opuštanje u tišini, uz čitanje knjige ili slušanje glazbe.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić
Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

 


PROMO

Komentari