SJAJAN MAKEOVER: pogledajte kako je Jasna osvježila kuhinju i blagovaonicu novim bojama i detaljima

Kuhinja i blagovaonica u obiteljskoj kući zauzimaju površinu 20 kvadrata i iako su u pristojnom stanju, vlasnica Jasna odlučila se na osvježenje. Saznajte u nastavku što je sve učinjeno u ovom makeoveru!

 


“Iako nas je punih 14 godina služila, vapila je za promjenom. Od prvog preuređenja nije baš puno toga mijenjano, stoga smo se odlučili za malo veće izmjene. Razmišljali smo i o kupnji nove, no kako je ipak bila u dobrom stanju, te nam je bilo šteta riješiti se nje zbog druge koja možda neće biti iste kvalitete. Zato smo se odlučili za makeover”, odgovara Jasna na naš upit ili točnije komentar kako je narančasta kuhinja izgledala prilično dobro i prije makeovera.

Osim kuhinje, obnovili su i blagovaonicu koja je u sklopu kuhinje tako što su osvježili stari stol kojeg Jasna zove ‘moj djedica’ te obojali zidove u bijelu i jedan od njih u tamno sivu.

Stol je iz 1958. i dobila sam ga na poklon. Bio je pun voska te nisam znala koje s blago nalazi ispod njega sve dok nisam počela šmirglati. Zbog samog stola smo se odlučili na drvenu radnu ploču i panel na zidu kuhinje. Htjela sam da stol dominira u prostoru te da bude fokus svega. Malo šmirglanja i boje je čudo napravilo”, objašnjava Jasna.

Foto: Privatni arhiv

 


OBNOVA STAROG STOLA

Novi život starog stola postignut je novim slojem boje, s tim da je upotrijebila tehniku bajcanja

Jasna je prije bojanja skinula površinski sloj laka na stolu najfinijom brusnim papirom. Zatim je oprala površinu kako bi se odstranila sva prljavština i čestice skinutog laka. Nakon sušenja plohe, nanijela je lazurni premaz u nijansi hrasta kistom, a zatim kružnim pokretima trljala premaz krpom.

“Pustila sam da stol upije premaza koliko treba, zatim krpicom obrisala višak te ponovila postupak dva puta. Jer, da sam kistom nanosila premaz klasično, dobar dio godova na stolu bi se sakrio. Nisam htjela da se gornja ploha sjaji, a opet s druge strane htjela sam da se dovoljno zaštiti od oštećenja”, otkriva Jasna.

Na donji dio stola je nakon brušenja, pranja i sušenja nanijela primer za drvo a potom crni mat akrilni gel u spreju te postupak još jednom ponovila.

 

Foto: Privatni arhiv

Blagovaonski stol je upotpunjen različitim modelima stolica, baš kako je Jasna i htjela.

‘Počela sam od jedne školske stolice koja je stara preko 30 godina. Njoj sam isto posvetila malo pažnje i osvježila je bojom. U planu je dorada i ostalih stolica, ali i izmjena podnih pločica, no ti će radovi pričekati proljeće”, otkriva Jasna.

Blagovaonski dio dobio je i posve nove komade – modernu visilicu te vitrinu u kombinaciji crnog drveta i stakla. Prostor je dodatno začinje zelenilom i detaljima poput zidnog ogledala, svijećnjaka, žardinjere za bombone…

Foto: Privatni arhiv

 


OSVJEŽENJE KUHINJE

Narančasta kuhinja djeluje jako toplo i dinamično, no Jasna se odlučila za novu boju. No, nisu bojane postojeće fronte, nego su zamijenjene novim. Korpusi su naime bili prilično očuvani pa je bilo potrebno samo zamijeniti fronte. Sve to, kao i postavljanje nove radne plohe i zidne obloge Jasna i suprug sami su napravili.

“Moj izbor je što svjetlija boja da otvorimo prostor, te sam odabrala bijelu visoki sjaj zbog lakšeg održavanja jer uz nas kuhinju svakodnevno koriste i naše dvije tinejdžerice”, ističe Jasna.

Foto: Privatni arhiv

Pored fronti, radne plohe i drvenih panela, još su neki novi elementi u kuhinji.

“Promijenili smo i sudoper, slavinu, indukcijsku ploču i perilicu suđa te napu. Iako ih realno nije trebalo mijenjati, jer je sve bilo u dobroj funkciji, suprug je ipak želio da to budu novi komadi”, objašnjava Jasna.

Foto: Privatni arhiv

Kako prostor ima dovoljno svjetla zbog velikih balkonskih vrata te bijele kuhinje, jedan zid je mogao biti pobojan u tamno sivu. Drvene površine dale su toplinu sivo-bijeloj kombinaciji.

Foto: Privatni arhiv

 

 

Komentari