Dvije mini kuhinje: mala kvadratura ne mora biti prepreka estetici i funkcionalnosti

Iako svi želimo velike, prostrane kuhinje, često se te želje ne poklapaju s prostorom koji imamo na raspolaganju. Pogledajte kako smo uredili dvije male kuhinje i dokazali da, bez obzira na veličinu, one mogu biti lijepe i suvremene.

 

 

Male kuhinje nisu nam nepoznanica, jer većina nas ima takve u svojim domovima. A dizajnerima i arhitektima one su uvijek izazov. Nije lako urediti funkcionalni kuhinjski prostor u malo kvadrata, zato vam na primjeru dviju takvih koje je uredio studio Mirjana Mikulec interijeri nudimo vrijednu inspiraciju koja će vam biti od koristi.Riječ je o dvije iznimno male kuhinje – od dva i četiri kvadrata. Krenut ćemo od one veće…

 

Pogledajte u video prilogu kako je teklo uređenje obiju kuhinja!

 

 

KUHINJA OD 4 KVADRATA:

Kuhinja je smještena u prostor zatvoren s tri strane, a na dizajnerici je da ga iskoristi u potpunosti. Želja klijenta je da kuhinja bude ekonomična i jednostavna. Nakon dvije predložene varijante, odluka je pala na onu jednostavniju u sivim tonovima pa se u tom smjeru biralo i materijale. Mirjana je tako odlučila na fronte staviti sivi iveral, dok će radna ploča biti u dekoru mramora. Baza su sive pločice u dekoru betona na kojima je klijent inzistirao.

“U ovakvim slučajevima, najbolje rješenje je smjestiti kuhinju u L i raditi je po mjeri. Na taj će način prostor biti maksimalno iskorišten, a vama će biti omogućen nesmetan pristup svim elementima”, savjetuje dizajnerica Mirjana Mikulec.

Rezultat je lijepa, funkcionalna kuhinja smještena u svega četiri kvadrata. Nijansama sive postigao se smiren izgled koji se ne nameće uređenju ostatka stana, a ostavlja dojam ugodnog prostora.

Foto: Darko Mihalić

 

KUHINJA OD 2 KVADRATA

U samo dva kvadrata prostora s nepravilnim zidovima, zadatak je smjestiti potpuno funkcionalnu kuhinju. Za razliku od prve kuhinje, u drugoj se tim Mirjane Mikulec poigrao materijalima, ali i nijansama.

“Kada na raspolaganju imate ovako malen prostor, važno je iskoristiti svaki centimetar. U situacijama kao što je ova, morat ćete postaviti prioritete i vidjeti što ste spremni žrtvovati“, preporučuje dizajnerica.

U kuhinju se uspjelo smjestiti sve osnovne elemente. Iako se klijentima savjetovao manji hladnjak, na njihovo inzistiranje ipak je ugrađen veliki, zbog čega je i pećnica smještena na višu poziciju. Ono što je jako smanjeno je radni prostor koji je sveden na svega 30 centimetara dubine. No, s druge strane, ormari do stropa osigurali su puno skladišnog prostora.

Ono što je do nedavno bio samo mali kutak u stanu, sad je kuhinja koja sadrži sve potrebno. Visokim elementima maksimalno se iskoristio prostor, dok se materijalima i dekorima stan povezao u cjelinu.

 

Foto: Darko Mihalić

 

Komentari