MODERNE KUHINJE: glavni trendovi u dizajnu omiljene prostorije u domu

Kuhinja je najfunkcionalniji prostor doma, stoga treba biti moderna i jednostavna za korištenje. Evo kako je, osim modernom i privlačnom, učiniti i funkcionalnom i u skladu s novim tehnološkim dostignućima.

 


Kuhinja već odavno nije mjesto gdje se samo kuha i pohranjuju namirnice i posuđe, već prostor u kojem se provodi dragocjeno vrijeme s obitelji, pa koncept ‘joie de vivre’ (radost života) u njoj postaje sve važniji. Zato je i smatramo srcem svoga doma i volimo njezinu uređenju posvetiti veliku pažnju.

To je potrebno i zbog prirode same prostorije odnosno njezine višestruke namjene i potrebe za nizom funkcija – kuhanja, pohranjivanja namirnica i ostalih stvari, održavanja posuđa, objedovanja i druženja.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

Kuhinjski trendovi, koje svakako treba uključiti u uređenje čine život jednostavnijim i učinkovitijim, a ujedno nam pomažu da se opustimo. Nakon neizvjesnosti zadnjih godina, svi zaslužujemo mir i udobnost te nam je potreban prostor u kojem se možemo opustiti čak i dok kuhamo i u kojem se možemo odmoriti od izazova vremena.

U suradnji s tvrtkom Hansgrohe donosimo vladajuće trendove u uređenju kuhinja.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

BOGATE TAMNE BOJE

Ovaj trend u uređenju kuhinja i nije tako nov, ali je sada na vrhuncu. Bijela polako ustupa mjesto zemljanim tonovima – terakoti i kadulja zelenoj te antracit sivoj i crnoj koja donosi određenu dramatiku i dubinu u prostor. Tu je sveprisutna plava, u nijansi kraljevsko plave ili plave s pigmentom ljubičaste.

Foto: Hansgrohe

Tamnim bojama pridružuju se kombinacije različitih tekstura – glatkih, grubih, teksturiranih površina i materijala te upečatljivi uzorci što moderne kuhinje čini vizualno bogatijima i zanimljivijima.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Naglašene teksture, uzorke i tamne boje prate i armature odnosno miješalice te sudoperi rađeni od naprednih, otpornih materijala nove generacije koji imaju niz inovativnih dodataka. O svemu tome više saznajte u nastavku.

Foto: Hansgrohe

ČUDESNA TEHNOLOGIJA SUDOPERA I MIJEŠALICA

U uređenju prostorija poput kupaonica i kuhinja naročito je bitno ići ukorak s inovativnim tehnologijama. Uređaji i ostali elementi koji imaju nove funkcije uvelike nam olakšavaju život i čine ga jednostavnijim.

Stoga, prilikom uređenja kuhinje, pored izbora vidljivih materijala (ormarića i radne površine te podnih i zidnih obloga) svakako razmislite i o tehničkoj opremljenosti kuhinje. Osim što nam pomaže u svakodnevnom životu i ubrzava proces kuhanja i održavanja kuhinje, tehnologija igra ključnu ulogu sa stajališta zaštite okoliša i zdravog načina života.

Foto: Hansgrohe

Pored pećnica na pirolizu, indukcijskih kuhala, hladnjaka koji ne stvaraju led i podsjećaju na istek namirnica tu su i miješalice koje oduševljavaju svojim funkcijama. Ovo su oni modeli koji će vam uvelike olakšati pripremu namirnica, kuhanje te održavanje kuhinje čistom. A usput vam povećati i kvalitetu života jer omogućuje da pijete i koristite za kuhanje zdraviju vodu.

Nema potrebe više nabavljati flaširanu vodu čime čuvate okoliš i smanjujete troškove u kućanstvu. Vodu pijete direktno iz slavine, i to bogatiju za vrijedne sastojke!

Slavina Aqittura M91 / Foto: Hansgrohe

Model Aquittura M91 je miješalica koja primjerice filtrira vodu te donosi važne sastojke. Naime, sistem ugrađen ispod sudopera pročišćava vodu od štetnih tvari i obogaćuje je mineralima.

Isto tako, ima i funkciju nekadašnjeg ‘soda uređaja’ – sustav u sudoperu, ‘SodaBase’, običnu vodu može pretvoriti u gaziranu i ohladiti je na željenu temperaturu. I još jedna napredna stavka za ovaj model miješalice – sustavom se ujedno može upravljati putem aplikacije hansgrohe home.

Osim što je inovativna, miješalica Aqittura M91 plijeni pažnju svojim dizajnom. Dostupna je u dva različito oblikovana modela, sa stilskim zaobljenim lukom ili u dizajnu ravnih linija. Možete birati između tri boje površine: mat crne, boje kroma ili nehrđajućeg čelika.

Slavina Aqittura M91 / Foto: Hansgrohe

Model koji je idealan za moderne kuhinje je miješalica Zesis. Osim u modernoj mat crnoj izvedbi, ova miješalica dolazi u izvedbi od kroma ili nehrđajućeg čelika. Miješalicu odlikuje velika fleksibilnost – tzv. ComfortZone koja označuje prostor između miješalice i sudopera kojim se možete koristiti pri radu. Ima izvlačni dio koji omogućava lakše pranje namirnica, pripremu hrane kao i pranje samog sudopera. Također, ovaj model omogućuje ograničenje temperature te ima mlaz tuša.

Zesis / Foto: Hansgrohe

Dobra miješalica zahtjeva i dobar sudoper koji će svime biti usklađen s njome. Sudoperi nisu nikad bili raznolikiji i ljepši a usput su rađeni od sve kvalitetnijih i inovativnih materijala. Zato je dobro kombinirati lijepu, inovativnu i praktičnu kuhinjsku miješalicu s kvalitetnim sudoperom prema osobnom izboru i načinu života te potrebama.

Pronašli smo super moderne kombinacije sudopera i miješalice koje će postati središte vaše kuhinje. Zahvaljujući pomno odabranim materijalima i vrsnoj obradi u proizvodima ćete uživati još dugi niz godina.

Foto: Hansgrohe

ODRŽIVOST I BEZVREMENOST

Trend eko koncepta održivosti postao je nezaobilazni dio modernog dizajna koji nastoji ići ukorak sa suvremenim načinom života. U nadolazećim sezonama svijet dizajna kuhinja nastavit će uključivati prirodne i lako obnovljive materijale koji mogu trajati desetljećima.

Prilikom odabira prednost dajte drvetu i kamenu jer su ovi materijali izdržljivi, ekološki prihvatljivi i bit će relevantni dugo vremena. Obratite pozornost na materijal za radnu plohu: s radnom površinom ili otokom od prirodnog kamena, kuhinja odmah poprima luksuzan izgled čak i s najjednostavnijim fasadama.

Foto: Hansgrohe

BEZ RUČKI I GORNJIH ORMARIĆA

U mnogim domovima kuhinja je dio otvorenog dnevnog prostora, okrenuta prema dnevnom boravku i blagovaonici, pa nastoji biti neupadljiva. Glavni trend je minimum detalja na frontama ormarića (bez ručki) i odsutnost gornjih ormarića.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Odustanete li od visećih ormarića i uložite taj novac u više dubokih visoko funkcionalnih ladica u donjim elementima kao i izvlačnim elementima koji omogućuju i da u najudaljeniji dio kuhinje smjestite stvari i posuđe a da su vam lako dostupni, povećat ćete znatno funkcionalni prostor vaše kuhinje. Gore možete ostaviti prostor za otvorenu policu te na nju staviti poneku dekoraciju ili stvari koje svakodnevno koristite – tegle sa žitaricama, začine, kutiju s kavom ili čajem…

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

STAPANJE POVRŠINA

Dizajneri interijera sve češće pribjegavaju odluci da radnu plohu i kuhinjsku pozadinu odnosno zid između gornjih i donjih ormarića spoje u jednu cjelinu i to koristeći isti materijal ili različite materijale koji imaju istu boju ili uzorak. Ova tehnika omogućuje vam održavanje čistih linija i čini percepciju interijera potpunijom.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

PROMO

Komentari