NAJTRAŽENIJI DETALJ U DOMU: prijedlozi i ideje za štukature koje su osvojile interijere svih stilova

Štukature, koje obično vežemo uz stanove s visokim stropovima i klasiku, postale su broj 1. u interijerima, bez obzira na njihovu visinu i stil uređenja. Ako još niste, vrijeme je da razmislite o ovim dekoracijama koje se na zidove i stropove mogu nanijeti na različite načine. Za inspiraciju nudimo projekte studija Mirjane Mikulec ostvarene u suradnji s Kalcerom

 

 

Dekoracije su ono što svaki, pa i prosječan interijer, može učiniti posebnim i promijeniti njegov izgled. Njima postižemo željenu atmosferu, uklanjamo monotoniju i bezličnost, brzo i jednostavno osvježavamo dom, definiramo prostor, naglašavamo određeni stil…

Ukrasi doista imaju veliku moć u našem životnom prostoru i zato bi se trebali nalaziti u baš svakom domu, pa i onom koji je detalje sveo na minimum. Dekoracije koje su u posljednje vrijeme izazvale veliki interes i kojima dizajneri predviđaju ostanak među top detaljima još dugi niz godina nalaze se na zidovima i stropovima. Ukrasne lajsne ili kako ih češće zovemo štukature doista su hit u uređenju doma. I to ne samo u zgradama s visokim stropovima i interijerima u kojima vlada klasični stil.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Štukature su se posve prilagodile suvremenom načinu stanovanja i modernom dizajnu te sjajno funkcioniraju i u interijerima sa standardnom visinom stropa, uređenima u bilo kojem stilu. Pored toga, dizajneri su smislili posve nove načine postavljanja štukatura, što ih čini zanimljivijima.

Kako može izgledati moderna igra ukrasnim lajsnama, pogledajte na primjerima studija Mirjana Mikulec interijeri, realiziranih u suradnji s Kalcerom, koji u svojoj ponudi ima NMC štukature, ali i rozete te podne sokle. Dolaze u različitim izvedbama čvrstih i otpornih materijala – HDP-a i poliuretana.

 


PROFINJENI NAGLASCI KOJI STVARAJU DINAMIKU

Štukature imaju tu vrlinu da mogu biti uočljiv, ali i istovremeno i vrlo nenametljiv ukrasni detalj. Ovaj dojam ćete najlakše postići ako ih pobojate u istu nijansu kao i ostatak zida. Isto tako, zid možete dodatno naglasiti decentnom zidnom rasvjetom u istoj boji.

Igra svjetla i sjene naglasit će volumen, naročito rubove štukatura. Budući da su iste boje kao i zid, možete njima ispuniti cijeli zid, a da to ne izgleda pretjerano.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

U DRUGOJ BOJI

U jednom od posljednjih projekata tim Mirjane Mikulec poigrao se štukaturama u spavaćoj sobi pobojavši ih u drugu boju. Odabrana je tamna nijansa plave, koja ističe jednostavne, uske lajsne na svijetlosivoj površini zida.

Želite li zid učiniti dodatno zanimljivim, poredajte štukature u nepravilnim razmacima.

PROJEKT: MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / FOTO: IVAN ČREPIĆ

POPUT UMJETNIČKE SLIKE

Kombinacija štukatura i tapeta s upečatljivim, nerijetko cvjetnim uzorcima pokazala se kao dobitna kombinacija. Tapete smještene unutar štukatura koje ovdje dobivaju ulogu okvira stvaraju dojam umjetničke slike.

Naravno, odabir motiva je na vama, ali svakako je potrebno povezati ih s ostatkom prostora. Ovakav spoj je vrlo atraktivan u interijeru i može se nalaziti u svakoj prostoriji doma. Najčešća opcija je smještanje na akcentni zid iznad kreveta u spavaćoj sobi ili tv zida u dnevnom boravku, ali kao što vidite, savršeno funkcionira u dugačkom i uskom hodniku.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

KAO DVOSTRUKI OKVIR

Pored tapete, unutar štukatura spojenih u kvadrat ili pravokutnik mogu se nalaziti i slike, fotografije, posteri ili pak naljepnice. Neki su otišli korak dalje te unutar štukatura smjestili umjetničke slike koje imaju vlastiti okvir. Tako se postigao stilski 2u1: do izražaja su došle i štukature i okvir sa slikom.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

OKVIR ZA OGLEDALO

Kao što vidite, kombinacija je bezbroj…. Jedna od njih je i ogledalo unutar štukatura. Za učionicu u školi dizajna Mirjane Mikulec odabrana je jednostavna, uska štukatura unutar koje je zalijepljeno antik ogledalo, koje je sada veliki trend u uređivanju interijera.

Ako želite da ova dekoracija bude još funkcionalnija, unutar štukatura možete staviti obično ogledalo te ga postaviti u hodnik ili spavaću sobu.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Rajna Raguž

 


NOVA DIMENZIJA KOSINA

Kosine su uvijek veliki izazov za vlasnike, kao i dizajnere interijera. No, nerijetko ono što je bio izazov rezultira većom dozom kreativnosti, baš kao što je slučaj s ovom spavaćom sobom. Mala visina zidova onemogućila je postavljanje slika i fotografija, pa se tim Mirjane Mikulec poigrao štukaturama smjestivši ih na kosi strop.

Svijetla nijansa kojom su pobojani i strop i štukature učinile su ovu dekoraciju prozračnom i nenametljivom, no ipak primjetnom.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 


I ZID I STROP

Stari građanski stanovi s visokim stropovima imali su često u kombinaciji sa štukaturama i rozete, okrugle kićene dekoracije koje bi se obično smještale oko rasvjetnih tijela na stropu.

No, priča može biti i drugačija – preselite rozete na akcentni zid te ih povežite sa štukaturama na stropu i postignite originalnost.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

PROMO

Komentari