TRENDOVI 2024: saznajte kako je sada moderno dizajnirati stepenice u domu

Stepenice se teže prilagođavaju trendovima nego ostali segementi u interijeru, pa smo se u uređenju navikli fokusirati na klasičnije opcije. Imamo trendi prijedloge koji će vam pomoći da se prestanete bojati hrabrijih odluka i date interijeru zanimljiv stilski naglasak.

 


Dizajnu stubišta možete pristupiti na nestandardan način, kombinirajući materijale i stilove koji se na prvi pogled ne podudaraju. Eklekticizam, možda jedan od glavnih trendova posljednjih godina, svidio se mnogima, jer ovaj stil daje slobodu izražavanja i sve su kombinacije u njemu gotovo moguće. S druge strane, prednost se često daje i minimalizmu – lakonski oblici mogu se prilagoditi svakoj estetici.

Pogledajte kakva rješenja pronalaze dizajneri u svojim projektima i inspirirajte se za novo, odvažno, trendi stubište koje će privlačiti poglede.

FOTO: MYDECOR

KOMBINACIJA RAZLIČITIH MATERIJALA

Crno pobojani metal i staklo su iznimno popularni u dizajnu stubišta. Ali izvrsno funkcioniraju i s drugim materijalima, kojima možete unijeti toplinu u prostor.

Primjerice, studio Arterberry And Captex Construction stvorio je prilično eklektično, ali nenametljivo stubište koje kombinira bijelo drvo, crni metal i staklenu ogradu. Iako je drvo pobojano u bijelu, unijela se ne samo elegancija nego mekoća i ugoda u ovaj dio interijera.

Foto: Arterberry And Captex Construction

A za interijer jedne obnovljene stare talijanske vile, studio J. Banks Design kreirao je željeznu ogradu s tamnim drvenim rukohvatima. Metalni ukrasi izgledaju sjajno zajedno s mramornim stubištem i zidnom freskom.

Foto: J. Banks Design Studio

PRIRODNI OBLICI

Stubišta vole drvo, i mnogima je na ovaj element u domu upravo drvo prva asocijacija. Dobra strana drveta je između ostaloga što ga možete prilagoditi suvremenim interijerima, pa čak i onim minimalističkim koji donosi pročišćenost i lakoću u prostor.

Dizajner Fitzhugh Karol za ovaj je projekt izradio ogradu po narudžbi, koja podsjeća na granu, koja ulazi u neobičan dijalog s cjelokupnom geometrijom prostora.

Foto: Fitzhugh Karol Design

CIK-CAK

Jednostavno drveno stubište s čvrstim ogradama i strogom geometrijom oblika projekt je Joelle Kutner, suosnivačice studija Ome Dezin. Stubište je izrađeno u istoj nijansi kao i drveni podovi i kao da izrasta iz njih. Sunčeva svjetlost koja pada s panoramskih prozora učinkovito naglašava skulpturalni volumen ograda i stepenica.

Foto: STudio Ome Dezin

MANJE JE VIŠE

Minimalizam još dugo neće izaći iz mode, uključujući i dizajn stepenica. Zapravo, ograde koje su inspirirane minimalizmom mogu se prilagoditi svakom stilu interijera. Pogledajte zanimljiv oblik koji je za ovaj stan razvio Blair Moore, osnivač američkog studija Moore House Design.

Foto: Moore House Design

A dizajnericu Heather Peterson klijenti su zamolili da doda malo dramatičnog šarma dizajnu stubišta u njihovoj kući. Crne stepenice u kombinaciji s tankim metalnim balusterima i tamnim drvenim rukohvatima daju stubištu diskretnu lakoću. Inače, ovaj oblik balustera inspiriran je interijerima iz britanske serije “Downton Abbey”.

Foto: Graydon Yearick Design

Možda najjednostavnije rješenje u našem izboru su ograde arhitekta Graydona Yearicka. Suptilno plavi rukohvati stvaraju zanimljiv naglasak u interijeru s jednostavnom paletom svijetlog drva i bijelim zidovima.

Foto: Graydon Yearick Design

PLUTAJUĆA OGRADA

Rukohvati ne moraju počivati ​​na balusterima. Gore smo već vidjeli primjer gdje su ograde postavljene direktno na zid, a dizajnerica Kristen Blazek ih je u projektu svoje ladanjske kuće pričvrstila na drvene letvice uz stepenice.

Foto: Kristen Blazek Design

Inače, letvice su, koliko god smo ih se možda zasitili zadnjih godina, i dalje popularne. Primjerice, Heather Peterson u jednom od svojih projekata predlaže podrumske stepenice ograditi drvenim letvicama, a s druge strane na zid pričvrstiti tanke metalne rukohvate.

Foto: Heather Peterson Design

OTVORENA STUBIŠTA: VIŠE SVJETLA

Eddie Maestri stvorio je ‘zračno’ stubište bez uspona, koje doslovno lebdi u zraku. Takvo stubište ne zatrpava prostor i dopušta više svjetla u prostoriju od uobičajenih opcija. Lakonski izgled upotpunjuju geometrijske čelične ograde sa zlatnim rukohvatima.

Foto: Eddie Maestri Design

Dizajneri Devon Grace Interiors pronašli su dobro rješenje za usko stubište – kabelske ograde, koje ukupnu strukturu čine prozračnom, a ne glomaznom.

Foto: Devon Grace Interiors

 

Izvor: MyDecor

Komentari