TIHI LUKSUZ: nenametljivi dizajnerski trend koji se polako, ali sigurno uvlači u interijere

Lukuz, ali bez razmetanja. Tako bismo ukratko mogli opisati novi trend u uređenju interijera kojeg krasi profinjenost. U nastavaku saznajte sve o njemu kao i kako ga možete unijeti u svoj dom!

 


Dok trendovi dolaze i odlaze, postoji nekoliko odabranih koji se pojavljuju i ostaju. I to zato jer donose bezvremensku estetiku. Tihi luksuz (engl. quiet luxury) je jedan od takvih. Razlog njegovoj popularnosti ogleda se i u vremenu u kojem živimo.

U svijetu u kojem smo neprestano bombardirani porukama i podražajima, ljudi traže osjećaj mira i ugode u svojim domovima. Tihi luksuz nudi način za stvaranje oaze mira usred kaosa.

Foto: Leroy Merlin

Foto: Brian Wetzel

Prvo smo ga počeli viđati u modi, a definirali su ga visokokvalitetni materijali u profinjenim, postojanim, svakodnevno nosivim kombinacijama. Isti koncept prenosi se i na dizajn interijera.

Foto: Labodina

Tihi luksuz u unutarnjem dizajnu odnosi se na decentnost, dopuštajući materijalima i teksturama da govore više od svega drugoga. Ovaj stil, koji je doista pravi trend i to onaj koji će potrajati, nenametljiv je i naslonjen uvelike na minimalizam, ali ne na način da se prostor uređen njime čini praznim ili nepotpunim. Jer, ipak je, iako tih, luksuz u pitanju!

Foto: Bo Concept

Tihi luksuz je jednostavan i pomalo samozatajan, ali svakako slojevit te pruža spokojnu, opuštajuću atmosferu, stvarajući sigurno i ugodno utočište u urbanim domovima.

Foto: Bo Concept

Paleta boja koju karakterizira tihi luksuz je suptilna, mahom prigušenih, neutralnih tonova (bijela, siva i crna). Neutralnoj paleti često se pridružuju bež i smeđa. Materijali su kvalitetni i izdržljivi te se često koriste koža, drvo ili mramor.

Foto: Stoffer Photography

Ukratko – tihi luksuz je koncept dizajna koji kombinira minimalizam, eleganciju i kvalitetne materijale. To je ideja koja naglašava kvalitetu nad kvantitetom – tihi luksuz je stvaranje prostora koji se čini luksuznim, a da nije razmetljiv.

Foto: Leroy Merlin

Dodatna obilježja tihog luksuza su čiste linije i nenatrpani prostori pa imamo dojam prozračnosti i lakoće.

Foto: Robson Rak Architects
Komentari