UPOZNAJTE GABION: trajan, jednostavan i lijep element za eksterijere, ali i interijere

Drevni element u građevini opet je postao vrlo tražen te se pored eksterijera, pojavljuje i u interijerima. Saznajte više o metalnoj mreži koja je ispunjena kamenjem i inspirirajte se našim prijedlozima.

 


Vjerojatno ste u eksterijerima primijetili sve češću zastupljenost jednog građevinskog elementa, gabiona. Riječ je o zidovima od žice unutar kojih je  stavljeno kamenje. Krajobrazni arhitekti je obožavaju, a za to postoji puno dobrih razloga pa se gabion polako preselio u interijere i moderne arhitektonske objekte.

Foto: Elle Decoration

Gabion (tal. gabbione – veliki kavez) je vrlo atraktivno stilsko rješenje koje priziva jednostavnost i prirodnost te ističe ljepotu organskih oblika. Pored velikog kamenja, žičana konstrukcija može biti ispunjena i šljunkom i biti efikasan zidni sustav. Ali, punilo može biti apsolutno sve. Kao i sam uzorak  odnosno oblik mreže. Po vašoj želji, može se isplesti u obliku rombova ili krugova.

Foto: Ljiljan S

Iako su mnogima novina, povijest gabiona seže u 16. stoljeće i vrijeme Leonarda da Vincija. Dugo se vremena gabion koristio za zaštitu riječnih obala od erozije, za izgradnju brana i potpornih zidova. Danas se od njih izrađuju elementi arhitekture i krajobraznog dizajna zapanjujuće ljepote, od fasada do ograda, ali i niza drugih elemenata zahvaljući dosjetljivosti dizajnera i svih onih koji vole raditi DIY projekte.

Foto: Elle Decoration

Od gabiona možete graditi vodopade i druge elemente krajobraznog dizajna. Struktura gabiona omogućuje stvaranje vegetacije na njima, a s vremenom će takve strukture obrasti mahovinom ili izdancima biljaka penjačica te biti prava atrakcija u eksterijeru.

 

Foto: Elle Decoration
Foto: Benjamin Hubert Design

Glavne prednosti gabiona su ekološka prihvatljivost i trajnost te ne postoji bojazan da bi se mogli deformirati niti vodom niti kretanjem tla. Mnogi ih koriste kao sustav hlađenja što je dobro u predjelima s mediteranskom klimom te omogućuju kretanje zraka pružajući ventilaciju. Štite nas i od jakog vjetra, buke i prašine te su doista divan način za ograditi dvorište.

Foto: Archdaily

Lako se montiraju bez upotrebe betona i posebne opreme te  mogu kuću povezati uz krajolik koristeći materijale iskopane na samoj terenu građevine.

Foto: Bark Design Architects
Komentari