LIJEPE I OTPORNE RADNE PLOČE: upoznajte trendove i novitete u modernim kuhinjama

Kuhinja je vrlo frekventno i visokfunkcionalno mjesto koje zaslužuje kvalitetne i otporne materijale koji će trajati. Ako radite kuhinju po mjeri, donosimo vam prijedloge za radne plohe

 


Na studio Mirjane Mikulec često stižu upiti koji materijal odabrati za radnu ploču u kuhinji. Izbor je zaista velik, a ponajprije ovisi o budžetu i potrebama klijenata.

“Neki od materijala koje često koristim su getacore koji mi se sviđa jer se spaja bez vidljivih spojeva, zatim fenix i laminam koji su savršen izbor za nešto luksuznije kuhinje. Ovaj puta htjela bih istaknuti još jedan izvrstan pločasti materijal Compact ploču – te vas upoznati s njegovim prednostima i svojstvima”, otkriva dizajnerica Mikulec.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

U ovoj maloj kuhinji (fotografija gore i dolje), inače noviji projekt njezinog studija, dizajnerica se odlučila za bijelu Compact ploču. Njezina prednost, osim samog dizajna, je svakako otpornost. Ploča je naročito zanimljiva jer je tanka, a pristupačnija je od nekih ostalih koje se nude u tanjoj varijanti.

“U ovom slučaju htjela sam bijelu površinu koja neće biti napadna i koja će omogućiti da do izražaja dođu kuhinjski elementi. Također, u compactu smo izradili i stranice sudopera što je svakako doprinijelo vizualnom dojmu. A kako bi cijeli radni dio bio ujednačen odabrala sam i bijelu ploču za kuhanje”, ističe Mirjana.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

“Prednosti kompakt ploča s tehničke strane je mnogo. Riječ je o vrlo otpornim dekorativnom pločama koje je moguće koristiti i u najzahtjevnijim uvjetima interijera i eksterijera. Zahvaljujući višeslojnoj strukturi od papira impregniranih smolom i dekorativnog površinskog sloja, kompakt ploče naročito su prikladne za primjene u interijerima za površine koje se intenzivno koriste. Bez obzira na debljinu 12-13 mm kompakt poče odličan su izbor za kuhinjske radne ploče i ploče stolova, kao i u prostorijama kod kojih postoje veći zahtjevi u pogledu čistoće i higijenskih standarda te izloženosti utjecaju vlage. Compact ploče otporne su na udarce, ogrebotine, savijanje, zamrzavanje i vrućinu, vlagu i vodenu paru, kao i otapala te kemikalije”, objasnio je Mladen Lovreković iz Elgrada.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Ispod možete vidjeti jednu kuhinju u kojoj je korištena kompakt ploča i to na površini šanka. Ovaj put odluka je pala na crnu varijantu, a zbog dinamike kombinirana je s nekoliko vrsti materijala.

“Kako će se šank koristiti i kao radna ploča, bilo je važno staviti kvalitetan materijal, a s obzirom da smo htjeli i da ploča bude tanka, odluka je pala na kompakt. Iako crna, zahvaljujući završnoj obradi, ova površina nije zahtjevna za održavanje. Upravo zato idealan je spoj estetski privlačnog ali i financijski prihvatljivijeg materijala”, zaključuje Mirjana Mikulec.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

 

 

Komentari