Tapete čine razliku. I zato trebaju biti vaš najveći saveznik u uređenju

Obnavljanje zidova jedan je od najefektnijih makeovera doma, idealan kada namjeravamo osvježiti prostor, uljepšati ga ili mu dati karakter. No želite li da ova promjena doista bude uočljiva, odlučite se za tapete, hit dekoraciju. U potrazi za inspiracijom i idealnim motivom, zavirite u ponudu Meblo Tradea te projekte Mirjana Mikulec interijera

 

 

Zamislite ovu prekrasnu spavaću sobu na naslovnici teksta bez tapete, tek s običnim, čistim bijelim zidom. Ove dvije verzije ostavljaju potpuno drugačiji dojam, zar ne? I vjerojatno ste pomislili kako nije riječ o istoj prostoriji. I najvatreniji pobornici bijele i minimalizma vjerojatno bi priznali da je spavaonica s tapetama itekako zanimljivija i ljepša. I na koncu da je unijela veliki stilski pomak u sobu. Tapeta je u ovom slučaju onaj “it” dodatak koji je definirao čitav prostor i donio razliku. Ružičasta načelno donosi nježnost i ženstvenost, ali s obzirom na dodatni motiv ptičica na žici, tapeta postaje još bogatija, slojevitija i profinjenija, s umjetničkom notom.

 

TAPETA CATANIA, MARBURG / Foto: Meblo

 

Originalno, poput umjetničke slike

Upravo mnoge tapete koje viđamo u suvremenim interijerima imaju taj originalni art štih, no motiva je toliko puno da doista svatko tko poželi imati tapetu u svome domu može pronaći nešto za sebe. Bez obzira na stil kojem naginje i estetski senzibilitet. Kako biste se lakše inspirirali i mogli odabrati idealan motiv, pokazat ćemo vam nekoliko primjera makeovera iz emisije InDizajn s Mirjanom Mikulec. U njima su korištene tapete iz Meblo Tradea koje su unijele novi život u prostorije koje su se preuređivale.

 

Lako do željene atmosfere

No, to nije sve kada je inspiracija u pitanju… Zavirili smo i u kompletnu ponudu Meblo Tradea te vam donosimo još nekoliko modela fantastičnih tapeta koje mogu postati najveći dekorativni saveznik u vašem domu – od kuhinje i dnevnog boravka, preko spavaće sobe i hodnika pa sve do kupaonice. Vjerujemo da će vam biti nadahnuće za stvaranje željene atmosfere u domu!

 

 

TAPETE STATURE 382512 i 382543, EIJFFINGER / Foto: Meblo

 

 

LEPRŠAVO & VEDRO

Predimenzionirani, upečatljivi cvjetovi apsolutni su hit kada je riječ o motivima na tapetama. Ovisno o odabiru boja i dizajnu unose u interijere dozu nježnosti, poletnosti, pravog proljetnog štiha i vedrine pa sve do dramatike i elegancije. I nisu nužno vezani za “ženske” interijere te djevojačke sobe jer su mnogima asocijacija na prirodu. Ovo je svakako dobra ideja kako možete unijeti eksterijer u interijer i oživjeti ga.

 

 

TAPETA MAGNOLIA, KOMAR / Foto: Meblo

 

Budući da je riječ o prilično naglašenim uzorcima, moguće je tek jedan manji dio zida, koji želite naglasiti, ukrasiti tapetama. Ovako nanesene tapete djeluju poput umjetničke slike, pa vam druge dekoracije na tom zidu nisu ni potrebne. Na primjeru fotografije dolje možete vidjeti kako se u minimalistički stil s dominantnim neutralnim nijansama savršeno uklapa dinamična pastelna tapeta floralnog uzorka.

 

TAPETA SOAVE, KOMAR / Foto: Meblo

 

Cvjetni motivi tapeta postavljenih iza kreveta u spavaćoj sobi donijeli su dva vruća trenda na jedno mjesto. Dizajneri naime obožavaju ukrasiti akcentni zid u spavaonicama tapetama i sve češće interijere uređuju na ovaj način, birajući cvjetne uzorke. Ovako će ne samo tapeta nego i krevet više doći do izražaja.

 

TAPETE FLORA, KOMAR/ PROJEKT MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / Foto: Darko Mihalić

 

 

 

ELEGANTNO & RASKOŠNO

 

TAPETA Shades Black and White, KOMAR / Foto: Meblo

 

Bogat, raskošan i mekan materijal baršuna, vrlo popularan na sjedećem namještaju – kutnim garniturama, sofama, foteljama i tabureima voli tapete. To je zaokružena stilska priča inspirirana klasikom, građanskim interijerima te hotelskim sobama – sve to sada je u trendu i vrijedi razmisliti ne samo o baršunu nego i o tapetama kako bi se postiglo ovo trendi ozračje.

 

TAPETA LA VENEZIANA, MARBURG /Foto: Meblo

 

Tapete u prostorijama inspiriranim klasičnim stilom mogu biti doista različitih uzoraka – od svijetlih, jednostavnih i nenametljivih pa sve od onih sa satenskim sjajem i kićenim motivima. U ovom drugom slučaju pazite da komadi namještaja ne budu prenaglašenog dizajna ili napadnih uzoraka.

 

TAPETA MONTEGO, MARBURG / Foto: Meblo

 

Na makeoveru prikazanom na fotografiji ispod možete vidjeti kako u prostor dnevnog boravka namijenjenog mlađoj populaciji možete unijeti dašak klasike i profinjenosti koji će stvoriti bezvremenski štih. Tapete su ovdje savršena kulisa za sjedeći namještaj koji se naslanja na zid – dovoljno su primjetne i unose stil, ali ne igraju glavnu ulogu nego je prepuštaju sofi i stoliću.

 

TAPETA ICEFIELDS, KOMAR / PROJEKT MIRJANA MIKULEC INTERIJERI, Foto: Darko Mihalić

 

 

CHIC & ŠARMANTNO

 

TAPETA VIVID  384514, EIJFFINGER / Foto: Meblo

 

Šarm i chic u interijer uglavnom unosimo detaljima i uzorcima te zanimljivim teksturama. Sve to imaju tapete, i to bilo kojeg motiva. Pazite naravno na motive odnosno odabir boja na tapetama i birajte ih prema namještaju u interijeru. To je puno jednostavniji način nego postaviti tapetu i tražiti sofe, stoliće i police. Idealno bi bilo kada bi biranje tapete i namještaja teklo paralelno.

 

TAPETA VIVID 384604, EIJFFINGER / Foto: Meblo

 

Ponekad je teško zamisliti kako će uzorak tapete koji želimo u nekoj od prostorija doista izgledati kada ju kombiniramo s namještajem i ostalim detaljima. No, zato su tu inspiracije poput ovih koje vam nudimo, a preporučujemo vam svakako i savjetovanje sa stručnjakom u prodajnom centru. I ne zaboravite sa sobom ponijeti fotografije boravka.

 

TAPETA STATURE 382552, EIJFFINGER / Foto: Meblo

 

Geomterijski uzorci, pa tako i pruge imaju posebnu ulogu u svakoj prostoriji – ovisno o odabiru boja i redosljeda i širine pruga te teksture (mat, sjajne, reljefne…) možete postići različitu atmosferu. Nježnije, pastelne nijanse u pravilu donose dozu chica, a plave i sive elegancije i profinjenosti. Jarke boje ili primjerice crna boja sa sobom nose dramatiku i ekstravaganciju.

 

TAPETE CASUAL 30450 i 30444, MARBURG / Foto: Meblo

 

Ako se odlučite za uzorak pruga na tapetama, imajte u vidu da one uvelike svojim položajem utječu na percepciju prostora. Primjerice, okomite i tanke pruge će izdužiti prostor te će se on činiti višim, dok će horizontalne i deblje pruge umanjiti prostor, ali mu isto tako dati i dubinu.

 

 

 

SVJEŽE & RAZIGRANO

 

TAPETA LINO, EIJFFINGER / Foto: Meblo

 

Tapete i naglašeni uzorci idu zajedno, i nemojte ih posve isključiti s popisa uzoraka koji dolaze u obzir. Naravno, bitno je paziti da su uzorci usklađeni s ostatkom prostorije kako sve ne bi završilo u neskladu. No, ako želite unijeti svježinu i razigranost možete to učiniti smjelim, jarkim nijansama ili pak jakim uzorcima.

 

TAPETA VIVID 384605, EIJFFINGER / Foto: Meblo

 

Ono što nam se na prvu može činiti odviše ekstravagantnim i dramatičnim s obzirom na motiv, može biti savršena dekoracija u vašem domu. Nove generacije tapeta sa sobom su donijele motive s visokom dozom dramatike, s krupnim cvjetnim motivima, geometrijskim oblicima, dodatnim sjajnim i tekstilnim slojevima koje ih čine glamuroznim. 

 

TAPETA VIVID 384533, EIJFFINGER / Foto: Meblo

 

 

PROMO

Komentari