Elegantna i raskošna dekoracija za kojom su svi poludjeli

Ukrasne lajsne koje su nekoć krasile građanske stanove i kuće s visokim stropovima preselile su se i u moderne interijere sa standardnom visinom stropa. Za to je ponajviše zaslužan povratak klasičnog stila te trenda hotelskih soba

 

 

 

Jedan od najsnažnijih trendova, koji je bio ujedno i veliko iznenađenje za dizajnere i arhitekte jest povratak ukrasnih lajsni odnosno štukatura u prostor. Riječ je o starinskim, do nedavno posve zanemarenima reljefnim ukrasima karakterističnim za stare građanske stanove s visokim stropovima. Osim na stropove, štukature se stavljaju i na zidove i najčešće se nalaze upravo na spojevima stropa i zida odnosno zida i poda.

 

PROJEKT MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / Foto: Darko Mihalić

 

U početku je ovaj trend dočekan s nepovjerenjem i činio se prikladnim samo za prostore s visokim stropovima te velike svečane dvorane i hotelska predvorja. No, štukaturama sada svatko želi ukrasiti i svoj dom, bez obzira na visinu stropa. Ili primjerice stil uređenja, odabir boja, materijala i uzoraka.

 

PROJEKT MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / Foto: Darko Mihalić

 

Štukature nisu veliki izdatak, nisu komplicirane za postavljanje a oplemenjuju svaki prostor i definiraju ga. Ispod ovih ornamenata u modernoj varijanti kriju se lajsne ili rozete od plastike ili stiropora koje se specijalnim ljepilom koje je ujedno i fugir-masa pričvršćuju za strop odnosno zid.

 

3D vizualizacija: Denis Krasikov

 

Mogu se pobojati istom bojom kao i cijeli zid ili okvir unutar štukature u neku drugu nijansu. Mogućnosti sa štukaturama je doista bezbroj, no ako se odlučite samo za boju kojom će biti nanesena na cijeli zid, postići ćete svoj cilj. Štukature će podići prostor, unijeti pregršt stila i profinjenosti, a neće biti napadne. Toliko su moćan detalj da na taj zid ne trebate stavljati nikakve dekoracije.

 

PROJEKT MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / Foto: Darko Mihalić

 

Okrugle štukature odnosno rozete daju interijeru, bez obzira na visinu stropa, profinjen i pomalo dramatičan izgled stoga su izvrstan dodatak minimalističkim i monokromatskim interijerima. Mnogi okrugle štukature upotrebljavaju kao dodatnu dekoraciju za stropnu rasvjetu.

Tržište je postalo obogaćeno i za štukature u doista raznim oblicima koji na zidu djeluju poput umjetničkog djela ili instalacije.

 

PROJEKT MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / Foto: Darko Mihalić

 

Trgovine nude različite oblike i veličine, tako da možete dozirati razinu uočljivosti i dramatike koje nose ovi ukrasi. Ako ih pak želite dodatno naglasiti i time unijet veći dojam luksuza i klasike u interijer, uvijek ih možete pobojati u drugu nijansu.

 

PROJEKT MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / InDizajn

 

Ako se želite doista poigrati štukaturama i biti originalniji, unutar štukatura možete staviti ogledalo, naljepnice, motivacijske natpise ili primjerice tapetu koja će onda stvoriti dojam da se radi o umjetničkom djelu – fotografiji, slici, grafici…

 

PROJEKT MIRJANA MIKULEC INTERIJERI / Foto: Darko Mihalić

 

Komentari