ODVAŽITE SE: upečatljivi crni akcenti u modernim kupaonicama

Zbog male kvadrature u kupaonica uglavnom nema previše mjesta za tamne boje, pa tako niti neutralnu crnu. No, postoji efektan način kako ju možete unijeti, a ne potamniti i zagušiti prostor!

 


Kupaonice su u većini interijera skučene prostorije s (pre)malo kvadrata, a glavna namjena je obavljanje higijene i njege pa nas asociraju prije svega na čistoću. To su i glavni razlozi zbog kojih radije odabiremo svijetle boje. One doista unose više svjetla i prozračnosti u prostor te on djeluje čišće.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

No, tamnije boje nude veću dozu intimnosti i topline, pa čak i kada su sasvim tamne, poput antracit sive, smeđe ili primjerice crne. Upravo ova posljednja ‘ne boja’ veliki je trend u uređenju interijera, pa tako i kupaonica. Oni odvažniji odlučuju se za crne ili antracit sive pločice, a oni koji se vole poigravati i koji vole kontraste, uvode ove nijanse kao akcente.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Tako tamne sanitarije, armature, galanterija, rasvjeta i dekoracije u crnoj postaju nositelji stila i definiraju cjelokupni prostor kupaonice. Crnim naglascima unijet ćete dubinu te dašak elegancije i luksuza kao i industrijskog stila u kupaonicu, ali i veću dozu estetike.

kupaonica
Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Crni dozatori, umivaonici, WC školjke, držači za ručnike, slavine, ormarići, police, radijatori ili pak profili na stjenkama tuš kabine dobro su rješenje i kada vam se sviđa ova tamna neutralna nijansa, ali ne biste htjeli da ona dominira.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

Budući da je crna doista svestrana, ovakvi manji elementi mogu se uklopiti u svaki stil, ali i svaku kupaonicu. Želite li da se oni jače ističu, podloga bi trebala biti svjetlija – bijela, bež, siva, pastelna… I svakako ne bi trebalo pretjerivati u količini crnih akcenata. Bitno je u kombinacijama boja i uzoraka postići usklađenost te stvoriti od prostora zaokruženu cjelinu.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Marko Cindrić

Uvijek postoji bojazan da će se elementi u crnoj teško održavati te da će se kamenac još jače isticati. No, potreba za čišćenjem nije ništa veća nego kod svijetlih elemenata. Pored toga, modeli crnih školjki su uglavnom ‘rimless’, što znači da nemaju unutarnji rub pa je razina higijene i čistoće u školjci optimalna. Isto tako, crni elementi su uglavnom proizvedeni od visokokvalitetnih materijala koji odbijaju nečistoće te nisu skloni nakupljanju kamenca.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivan Črepić

 

Komentari