Trendi detalj iza kreveta: bez njega je svaka moderna spavaća soba nezamisliva

Uzglavlja su povratkom klasike u interijere i inspiracije hotelskim sobama postala hit detalji svake spavaonice. Pored drvenih, veliki su hit ona tapecirana bogatim i teškim materijalima poput baršuna

 

 

Nove moderne spavaonice nezamislive su bez uzglavlja, povišenih dekorativnih dijelova koji izranjaju iza gornje strane kreveta. Uzglavlja od drveta, obložena kožom, tkaninom ili baršunom postala su, povratkom klasičnog stila, tapeciranog namještaja i trenda stvaranja atmosfere hotelskih soba u spavaonicama glavni stilski aduti u ovim prostorijama. U početku su dimenzije uzglavlja bile skromne i decentne, stidljivo umotane u meke i udobne tkanine koje su prostoru davale toplinu. No, novije varijante, u kojima ona sežu do vrha stropova ili se šire i na susjedne zidove rezultat su dizajnerske mašte i kreativnosti i ostavljaju bez daha.

 

Foto: Darko Mihalić

 

Ove upečatljivije varijante za sada su uglavnom za odvažne, no uvijek se trudim ohrabriti svoje klijente da razmisle o uzglavljima koja će plijeniti pažnju svojim dizajnom. Jer za mene je ne samo krevet ključan za estetski dojam spavaćeg prostora nego i uzglavlje – ono čini vizualnu razliku u prostoru. U kombinaciji sa štukaturama i gustim bogatim zavjesama unijet će eleganciju, profinjenost i dojam raskoši u spavaonicu.

 

Foto: Darko Mihalić

Uzglavlja nisu rezervirana samo za klasični stil nego i svaki drugi – dobro će se uklopiti u moderne, rustikalne, skandinavske… interijere. Možete ga kupiti s krevetom ili izraditi po mjeri. Mnoge trgovine namještaja nude opcije da na njihove krevete bez uzglavlja stavite ono s nekog drugog modela, prema svojim željama, ali i usmjeravani savjetima trgovaca i dizajnera.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Kod manje djece poželjno je čak i oko cijelog kreveta postaviti tapeciranu oblogu. Djeca će biti sigurnija, a krevet jedinstven. Bitno je kod odabira uzglavlja da on ne bude iste boje kao i zid jer tako neće doći do izražaja kao na podlozi koja je barem druge nijanse. Primjerice, tamnosivo uzglavlje bit će pun pogodak na svijetlosivo pobojanom zidu ili tapetama u tim tonovima.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić
Komentari