HOMEFULLNESS: otkrivamo sve o “stilu” koji osvaja naše interijere

Homefullness ćete nedvojbeno htjeti primijeniti u svom domu. Evo o čemu je riječ i kako ga postići u svoja četiri zida.

 


Odmah na početku moramo istaknuti da zapravo i nije riječ ni o trendu niti o stilu uređenja. Homefullness nije ništa od navedenog, a ujedno je i više od toga. Homefullness je zapravo način života koji nam diktira da svoja četiri zida učinimo udobnim, smirujućim i opuštajućim mjestom.

 

Foto: Monikh Dale

Homefullness se, za razliku od uobičajenih trendova i stilova uređenja interijera, ne odnosi tek na specifične smjernice za odabir boja, oblika ili tekstura u domu, već nas nam pokazuje potpuno drugačiji način života koji se u konačnici reflektira i na naše domove.

Za ljude koji su predani svom poslu, studiranju, zdravom načinu života i prehrani, prioritet je imati dom koji zrači opuštajućom i smirujućom energijom. Prepoznajete li se u ovome, homefullness je stvoren za vas.

Foto: Alvhem

S početkom pandemije koja nas je 2019. godine “prikovala” u naše domove, mnogi su počeli preuređivati svoja četiri zida na način koji će zadovoljiti nekoliko različitih kriterija. Odjednom su naši stanovi i kuće morali postati mjesto za obavljanje svega, od rada od kuće, teretane ili učionice pa sve do mjesta za opuštanje ili pak svojevrsne bolnice.

No, koliko god da nam je bilo mrsko ne izlaziti danima van, neki aspekti su nam se i svidjeli. Na primjer, ostati doma i raditi od kuće u pidžami umjesto da jurimo u ured po kiši u ranim jutarnjim satima zapravo i nije tako loše, zar ne?

Foto: Dezeen

Dvije godine kasnije, mnogi su se navikli na ovakav način života i upravo zato je nastao homefullness kao svojevrsni stilski odgovor na sve gore spomenute potrebne funkcije jednog doma. Ovaj su “trend” prihvatili mnogi influenceri, a jedna od onih koji su nas osvojili ovakvim minimalističkim pristupom je Monikh Dale.

Ova britanska modna influencerica s londonskom adresom nerijetko dijeli fotografije svojih odjevnih kombinacija iz udobnosti svog doma koji krase tek dva-tri pomno odabrana, ali upečatljiva detalja, mnoštvo prirodnih materijala i neutralnih boja te samo osnovni komadi namještaja.

Foto: Monikh Dale

Osnovna obilježja homefullnessa

Prvenstveno, ovaj se stil temelji na tome da u svoja četiri zida imamo samo stvari bez kojih stvarno ne možemo. Ovdje nema mjesta za sve što nije prijeko potrebno i tjera nas da se riješimo svega što zapravo samo zatrpava naš životni prostor. Tako naš dom postaje pročišćen prostor u kojem se osjećamo opušteno i odmorno.

Drugo obilježje je organizacija prostora i jednostavnost. Napokon, ako je sve u našem domu čisto, praktično i jednostavno, veća je vjerojatnost da ćemo se ondje osjećati smireno. Zato homefullness ide ruku pod ruku s minimalizmom – zahtijeva samo osnovne stvari i time prostor čini pročišćenim i udobnim.

Foto: butwhatshouldiwear.com

No, da bi se izbjegla sterilnost, poželjno je da prostor obiluje prirodnim materijalima, biljkama i svemu što povezujemo s prirodom. Na ovaj način činimo prostor svježijim, skladnijim, udobnijim i toplijim. Napokon, mnoštvo biljaka u domu ne samo za čini prostor udobnijim unoseći dozu prirodnosti, već i čini zrak koji udišemo kvalitetnijim.

IDEALNE ZA SPAVAĆU SOBU: biljke koje će osvježiti, pročitistiti zrak i uljepšati vašu oazu mira

Foto: Alvhem

Dom kao polazišna točka zdravog načina života

Dobro je poznato da boravak u neurednom ili pretrpanom prostoru nije udoban. Ovakav ambijent ne potiče opuštanje, već upravo suprotno, čini nas nervoznima, pa čak i uzrokuje stres. Dapače, ako je riječ o spavaćoj sobi, kvalitetan san i odmor možemo odmah zaboraviti. Dobo je poznato i to da je stres jedan od vodećih uzročnika mongih bolesti, koje uvelike narušavaju kvalitetu naših života.

Upravo je zato homefullness više od pukog stila. Potiče nas da živimo zdravijim životom, barem u određenim aspektima.

UZ NJIH JE SVE LAKŠE: 6 stvari u domu koje nas čine sretnijima

Foto: Alvhem

Kako postići homefullness?

Iako možda ne zvuči tako, kvalitetan životni prostor koji diktira homefullness je zapravo jednostavno postići i nema točno zadane određene smjernice koje morate pratiti. Napokon, ono što vas čini smirenim i opuštenim, ne mora nužno tako djelovati i na nekog drugog.

Cilj je organizirati svoj životni prostor tako da služi potpunom odmoru i opuštenosti, a kako to postići zapravo najbolje znamo mi sami. Dok god na umu imate minimalizam, opuštenost i prirodnost, teško da ćete pogriješiti. Hoćete li odabrati sivu boju, plavu ili pak zelenu, odluka je samo vaša. Isto vrijedi i za sve ostale dekorativne elemente, namještaj i sl.

Volite kombinaciju minimalizma i vintage komada? Ovako i vi možete urediti svoj interijer!

 

Foto: Bjufors

Važno je pritom da budete iskreni sami prema sebi i da si priznate da onaj stolić koji ste ishitreno kupili i stavili u hodnik “za prvu ruku” prije tri godine stvarno nije nešto bez čega ne možete.

Foto: Bjurfors
Komentari