INTERIJERI VOLE OBLINE: 6 načina kako usvojiti trend zaobljenih linija

Nakon dugogodišnje dominacije oštrih, jasnih i strogo definiranih linija u interijerima, prošla nam je godina donijela preokret. Namještaj zaobljenih linija i dalje je vodeći trend u uređenju, a sviđa li se i vama, evo kako ga primijeniti na svoja četiri zida.

 


Ako vam na prvu djeluje pomalo zastrašujuće, vjerujte nam – jednostavnije je nego što se čini. Oslonite li se na naših šest savjeta, spektakularni rezultat zasigurno neće izostati.

alexandra donohoe church
Foto: Alexandra Donohoe Church

1. Odvažite se

Prvi, najteži i najvažniji korak zapravo je odluka da krenete u ovom smjeru. Zakrivljene, oble i nepravilne linije dugo nismo vidjeli u interijerima, pa je strah od drugačijeg i novog potpuno razuman. No, imajte na umu da ovaj trend ima nekoliko pozitivnih strana – prvo, namještaj oblih linija izgleda dobro iz svih kutova, čime vam zapravo olakšava probleme s razmještajem.

Uz to, djeluje toplo, prirodno i opuštajuće, a sve su to redom poželjna svojstva bilo kojeg prostora. Zato je najvažniji korak – sama odluka da želite isprobati nešto novo i drugačije.

SPOJITE NESPOJIVO: stilski “faux pas” u interijerima je postao trend. Odvažite se na kombinaciju različitih vrsta drveta

Foto: Jonas Wagell

2. Sagledajte objektivno prostor koji uređujete

Oble linije namještaja i dekorativnih dodataka odlično se slažu s interijerima koji obiluju strogim, arhitektonskim oblicima ili pak imaju puno vertikalnih i horizontalnih linija. obli namještaj i nepravilni oblici stvaraju sjajan kontrast i “razbijaju” strogoću same prostorije. To, naravno, ne znači da i u prostorijama s primjerice oblim zidom ne možete isprobati ovaj trend, međutim ovakvi su prostori ipak veći izazov.

STILSKE LEKCIJE IZ PARIZA: 10 savjeta kako do pariškog chica u svom domu

namještaj zaobljenih linija
Foto: Jonas Wagell

3. Eksperimentirajte s teksturama i oblicima

Malo hrabrosti i odvažnosti mogu napraviti golemu razliku između dosadnog i genijalnog interijera. Prednost koji nosi namještaj zaobljenih linija je i to što odlično “podnosi” različite teksture i materijale. To vam omogućuje da isprobate i neke materijale koji na tradicionalnom namještaju ravnih linija ne bi funkcionirao. Spojite nespojivo, igrajte se kontrastima između organskih oblika i materijala i onih suvremenih, čak i hladnih.

Primjerice, sofa zakrivljenih linija u svijetloj bež nijansi odlično će se slagati s klasičnim crnim četvrtastim stolićem. Na njega smjestite kakvu okruglu vazu ili pak neku veliku oblu stolnu lampu. Dodajte u pozadinu na zid veliki poster ili sliku s apstraktnim motivom i imate skladnu i odvažu kombinaciju.

TOGO SOFA: bezvremenska udobnost i stil, ali i prepoznatljiv dizajn

Foto: &tradition

4. Pripazite na proporcije

Nažalost, divne sofe zakrivljenih linija koje vam vjerojatno prve padnu napamet kada govorimo o ovom trendu nisu za svaki prostor. One najbolje izgledaju u veliim prostorijama gdje imaju dovoljno mjesta da zabljesnu u punom sjaju. No srećom, to nije jedini način kako usvojiti ovaj trend u svom domu.

Rasvjetna tijela zakrivljenih linija dobro izgledaju u bilo kojoj prostoriji bilo kakve veličine. Također, odličan as iz rukava su i male zakrivljene fotelje. One će i u malom dnevnom boravku dati isti željeni efekt kao i višestruko veća sofa. Isto vrijedi i  za stoliće u dnevnom boravku.

TOP 7 klub stolića koji će biti zvijezde svakog dnevnog boravka

Foto: Vladimir Kragan

5. Manje je više…

Ako tek želite isprobati trend, ne morate odmah početi s velikim komadima namještaja. Počnite s dekorativnim predmetima poput dvije-tri vaze oblih linija. Tako ćete vidjeti funkcionira li trend u vašem interijeru bez većih izdataka. Ako vam se svidi, imate super osnovu koja će vam olakšati odabir drugih detalja i elemenata.

Foto: H&M home

6. …a katkad je više ipak više.

Možete odabrati i drugi put – odaberite dva-tri ključna komada zaobljenih linija poput stola, trosjeda ili primjerice tepiha i dopustite im da vode glavnu riječ. To ne moraju doista biti veliki komadi namještaja, ali moraju biti dominantni. Primjerice, to može biti i velika vaza, tegla ili zidno ogledalo, ne nužno kauč.

Foto: roman plyus

 

Komentari