IDEALNE ZA SPAVAĆU SOBU: biljke koje će osvježiti, pročitistiti zrak i uljepšati vašu oazu mira

Dok im se neki još opiru, dizajneri i stručnjaci za zelenilo ih preporučuju i u spavaćoj sobi. Biljke u ovoj prostoriji donose mnoge benefite, a mi vam otkrivamo koje vrste naročito!

 

 


Iako vole zelenilo i prirodan štih u interijeru, mnogi izbjegavaju biljke u spavaćoj sobi i to zbog činjenice da, osim što proizvode, i troše kisik. No, još uvijek ga stvaraju više nego što ga potroše, a količine ugljik dioksida kojeg proizvode kada padne noć su zanemarive. Naime, ugljik dioksid smeta disanju, no, učinak je isti kao da s nekim dijelite manju sobu.

Stoga je, tvrde stručnjaci, prava šteta jer imati biljke u spavaonici donosi mnoge dobrobiti. Naročito su neke vrste biljki poželjne u ovoj prostoriji u kojoj provodimo dobar dio vremena. U nastavku saznajte o kojima je riječ i koji su njihovi aduti!

Foto: Hutomo Abrianto / Unsplash

FILODENDRON

Filodendron je vrlo nezahtjevna biljka za uzgoj pa je idealna za početnike i one koji ne borave puno kod kuće. Bitno je samo držati ga dalje od propuha! Isto tako, poželjan je u spavaćoj sobi zbog toga što apsorbiraju otrove ksilen i formaldehid. Isto tako, filodendron pomaže u održavanju vlage u prostoru.

 

Foto: Better Homes And Garden

SANSEVERIA

Vjerojatno najpopularnija sobna biljka savršen je odabir i za spavaću sobu. Naime, tijekom noći sanseveria, poznata i kao svekrvni jezik, apsorbira ugljični dioksik te proizvodi kisik što olakšava san. Veliki je čistač zraka te blagotvorno djeluje na kožu, cirkulaciju i dišne puteve te regulira vlagu u zraku.

Foto: Vmirjam_hart / Chelsey McCarthy Unsplash

ALOE VERA

Idealna je za spavaću sobu zbog svoga malog volumena pa neće zauizimati puno mjesta ali i drugih karakteristika. Poput toga da izvrsno čisti zrak te uklanja štetne kemikalije u zraku. Također, pojavom svijetlih smeđih pjegica na listovima signalizira da je zrak u prostoriji onečišćen.

Foto: The Garden Granny

 


SPATIFILUM

Spatifilum ili mirni ljiljan je fantastična biljka jer apsorbira zračenje od elektroničkih uređaja – mobitela, računala, televizora. Također, upija spore plijesni te je njezini listovi pretvaraju u hranu. Mirni ljiljan čisti zrak od otrova te povećava vlagu u zraku što olakšava disanje, a to je naročito bitno za one koji pate od alergija te imaju probleme sa sinusima.

 

Foto: Balcony Garden web / Red Magazine

KLOROFITUM

Poznat i kao zeleni ljiljan, klorofitum je vrlo atraktivan cvijet, bilo da je na stolu ili komodi ili pak visi sa stropa. Nerijetko se pretvori u pravog puzavca, što spavaću sobu čini romantičnom i zaigranom. No, pored toga, ona je veliki eliminator toksina – u samo dva dana može ukloniti oko 90 posto otrova iz spavaonice.

 

Foto: Salisbury Greenhouse

JASMIN

Neki će smatrati da jasmin zbog svoga intenzivnog mirisa nije prava biljka za spavaću sobu. No, upravo suprotno! Njegov miris djeluje umirujuće na nas pa je on pravi prirodni sedativ koji će nam pomoći da lakše zaspemo i da imamo kvalitetan san.

Foto: White Flower Farm

LIRASTI FIKUS

Fikus je vrlo omiljena biljka u domovima zbog svojih velikih listova koji stvaraju prvu malu džunglu. Pravim oblikovanjem može izgledati kao grmić. U spavaću sobu donosi više kisika, a potrebno je držati je blizu prirodne svjetlosti – uz prozor ili balkonska vrata.

 

Foto: Devon Janse van Rensburg / Unsplash
Komentari