Pet trikova koji će učiniti da vaš dom izgleda skuplje i raskošnije

Jeste li i vi od onih koji se pitaju kako nečiji dom izgleda skupo i tako otmjeno, a dobro znate da nije uložio velike novce u njegovo opremanje. Naučite i vi kako to postići bez angažiranja dizajnera interijera

 

 

  1. UREDNOST PRIJE SVEGA

Interijer treba biti životan, no često se pod time misli i da je – nered dopušten. Nemoguće je da sve, naročito ako u prostoru živi obitelj s manjom djecom, bude na svome mjestu. No, isto tako morate biti svjesni da je urednost korisna i u stvaranju dojma otmjenosti. Razbacane stvari, odjeća, ostavljeni tanjuri na stolu, kutije i vrećice od hrane na trosjedu ili stoliću, obuća po tepihu doista čine da dom izgleda jeftinije. Za početak, počnite spremati odmah stvari nakon upotrebe i dogovorite se s ukućanima da svatko pospremi iza sebe. Znamo da je to teško, ali nije ni nedostižno….

 

Gao arhitekti/Miran Kambič

 

2. UMJERENOST U BOJAMA

Boje u dom unosimo s obzirom na prostorne zadatosti i aktualne trendove, ali prije svega prema vlastitom ukusu. Netko voli eksperimentirati s bojama i kombinirati puno nijansi što je posve u redu. No, istovremeno, puno nijansi, naročito jarkih i različitih rezultira dojmom ekscentričnosti, ali i kiča. Ako želite veću dozu otmjenosti i raskoši, budite oprezni s jarkim bojama i ne pretjerujte u broju nijansi. Neutralne boje su dobar odabir ako ne znate kako ih kombinirati, a ako vam je to monotono, dodajte neki akcent u istaknutijoj nijansi.

 

HomeDSGN

 

3. OSMIŠLJENI ZIDOVI

Goli zidovi sugeriraju skromnost, pa čak i kad je minimalizam u pitanju. To nipošto ne znači da svaki centimetar zida mora biti ispunjen nekom dekoracijom u vidu tapeta, slika, fotografija, polica, ogledala… no, ukrašen zid djeluje raskošnije, a dom potpunije i bogatije. Uramljivati možete stara ogledala (samo promijenite okvir), plakate, fotografije, tako da ne očajavate ako si ne možete priuštiti neku umjetničku sliku.

 

Home Design

 

4. RAZNOLIKA RASVJETA

Ponekad nam se čini da je rasvjeta rješenje svakome problemu, no ovdje je to doista točno. Ali ne bilo kakva… Pored osnovne, dojam raskoši ćete postići dodavanjem ambijentalne rasvjete – zidnih, podnih ili stolnih lampi, zatim led trakama koje ćete sakriti ispod kuhinjskih elemenata, spuštenog stropa, ispod police… Pritom kombinirajte i različite materijale rasvjetnih tijela, kao i oblik.

 

Zukkini Studio

 

 

5. RASPORED DETALJA

Detalji su dio iste priče kao i rasvjetna tijela. Njih jednostavno svaki dom mora imati – i to ne samo one praktične namjene, nego i dekorativne. Naravno, pritom treba imati i umjerenost, no detalji doista odrađuju veliki posao kada želite postići željeni dojam u prostoru, baš kao i lampe, visilice, led trake… Dizajneri savjetuju da je dobro za skuplji dojam grupirati detalje po namjeni ili boji te ih staviti na isto mjesto – komodu, stolić, policu…. Primjerice, više vaza ili svijeća na okupu, predmeta iste boje ili oblika, stavljenih na poslužavnik, knjige…. Bogat dojam stvaraju i predmeti sa sjajem ili metalik premazom – zlatnim, bakrenim, srebrnim….

 

Pinterest

 

Pinterest

 

6. ”BROJ” VEĆE ZAVJESE

Zavjese od baršuna ili njegove laganije i jeftinije verzije donose luksuz i otmjenost. Isti dojam ostavljaju zavjese od sjajnih vrsta tkanina poput satena ili markizeta te da se usto lagano vuku po podu. Tek nekoliko centimetara viška je dovoljno za taj dojam. Jedini problem jest što se tako lakše prljaju jer kupe prašinu po podu, no za ovakav dojam isplati se češće usisavati stan. Dodatni ”pojačivač” jesu trake od užeta, svile ili metalne kopče koje služe za vezanje zavjesa.

 

Pinterest

Komentari