KREVET U DNEVNOM BORAVKU: kreativne i funkcionalne ideje koje će vas oduševiti

Čak i u najmanjem interijeru možete organizirati mjesto za spavanje bez žrtvovanja estetike dnevne sobe ili vlastitog zdravlja spavanjem na trosjedu na razvlačenje. Imamo dizajnerska rješenja kako to učiniti!

 


Nerijetko se u malim stanovima događa da su dnevni boravci i spavaće sobe. Kao kreveti koriste se trosjedi, dvosjedi ili kutne garniture. Po danu su mjesto za sjedenje, a navečer se razvlačenjem pretvaraju u ležaj. Svakodnevno rasklapanje i sklapanje je dodatni posao, a pore toga teško se dobro odmoriti na ovakvoj vrsti ležaja.

Stoga dizajneri sve češće donose zanimljiva rješenja kako osmisliti dnevni boravak da su u njemu i sjedeća garnitura, ali i odvojeni kutak za spavanje. U nastavku se inspirirajte takvim super idejama!

Foto: Maria Tikhonova

KREVET U NIŠI

Krevet u niši jedan je od najpopularnijih načina organiziranja prostora za spavanje u dnevnoj sobi. Takav krevet će zauzeti najmanje prostora i bit će na neki način prostorno ograđen od ostatka stana. Ako je niša tj. njezina unutrašnjost u nekoj drugoj boji ili obložena drvenim letvicama ili tapetama, može postati pravi ukras u interijeru. Krevet možete dodatno ograditi zavjesom ili paravanom.

Foto: Jegor Pjasovski

IZA PARAVANA

Paravan je jedan od najstarijih načina maskiranja mjesta za spavanje. Zapravo, to je ono za što je stvoren – sakriti ono što vlasnici sobe ne žele pokazati nego zadržati svoju privatnost. Za ovaj jednosobni stan dizajnerica Ekaterina Subotina izradila je osobno paravan od starog okvira i potpuno nove tkanine od ratana. Tako je paravan dobio na estetici i vintage šarmu.

Foto: Elizabet Gurovskaja

IZA ZAVJESE

Krevet iza zavjese još je jedna klasična opcija zoniranja, a takav koncept može izgledati vrlo impresivno ako se malo potrudite oko izbora boja. U ovom stanu od 40 metara živi djevojka koja se bavi modom i ima istančan osjećaj za boje. Stan ima samo dvoja vrata, ulazna i kupaonska, no prostor je jasno zoniran bojom i zavjesama.

Foto: Evgenij Kulibaba

ZIDNI KREVET NA SKLAPANJE

Sklopivi krevet koji se često naziva i zidni je izvrsno moderno rješenje. Kada je sklopljen, potpunio je nevidljiv i izgleda kao dio zida, a kada se rasklopi to je pravi stabilni ležaj s madracem. Ovo je savršeno za male stanove kao i one koji u dnevnom boravku trebaju pomoćni krevet za goste.

Foto: Ivan Sorokin

KREVET NA PODESTU

Ležaj podignut na podestu odnosno podiju je također jedna od sve češćih opcija u uređenju loftova i malih stanova. U ovom slučaju, ležaj na podiju je odijeljen i policom za knjige te djelomično i drvenim letvama, kako bi ipak prostor za spavanje imao malo više privatnosti.

Foto: Jurij Lutsenko
Komentari