KOLORISTIČKI TRENDOVI U 2024: donosimo najmodernije nijanse za zidove

Boja zidova je ono što najčešće mijenjamo u svome domu jer nakon nekog vremena nisu više čisti i lijepi, ali i ne izgledaju tako atraktivno. Stoga je potrebno osvježenje novim slojem boje…

 


Boje imaju magičnu moć u našem životu, pa tako i interijerima. Volimo pomno birati boje kojima ćemo ispuniti naš životni prostor jer one odražavaju našu osobnost, stil koji želimo istaknuti kao i atmosferu koju želimo postići. Jer, sve se to može bojama – kako namještaja i detalja, tako i zidova.

Boje na zidovima su onaj element koji je znatno češće mijenja od primjerice namještaja, zavjesa ili pak tepiha. Razlozi su vrlo pragmatični – zidovi postanu prljavi pa ne izgledaju lijepo ili želimo osvježiti prostor a nova boja je najpovoljnije rješenje. Također, kada želimo prostor učiniti atraktivnijim, najbolje je odabrati neku novu trendi nijansu na zidovima.

Foto: Maksim Maksimov

Stručnjak na području boja, Alexey Eliseev iz Mandersa, otkriva nam nijanse za zidove koje će biti popularne u 2024. Ali i nekoliko idućih sezona!

Fokus nije toliko na prirodnim i neutralnim tonovima, već onim koji su karizmatični i nezaboravni: zemljano ružičastoj, zavodljivoj crnoj, blistavo plavoj i drugim prigušenim nijansama.

Foto: Argile

PRIGUŠENA RUŽIČASTA

Ružičasta boja privukla je pozornost dizajnera prošle godine i nastavlja dobivati ​​na popularnosti. Razlog je u njezinom optimizmu, senzitivnosti i romantici. Ružičasta očito izaziva previše pozitivnih emocija, stoga ne odustaje od vodeće pozicije i ostaje u trendu. Ali promjene (i to ugodne!) su se ipak dogodile: umjesto otvorene i pomalo naivne nijanse u duhu Barbie dolazi zemljana i elegantna, prigušena ružičasta.

Foto: MANDERS

Jedinstvena nijansa koja istovremeno unosi luksuz i prirodni mir u interijer, te podsjeća da je sada pravo vrijeme za opuštanje i uživanje u međusobnoj komunikaciji.

Foto: MANDERS

ZEMLJANA ZELENA

Prirodne zelene nijanse, koje su stekle popularnost nakon pandemije, nisu nigdje nestale: i dalje su popularne i relevantne u dizajnu interijera. Sada je riječ o nešto složenijim zeleno-sivim nijansama koje daju toplinu i mekoću prostoru.

Prigušeno ‘zemljano zelenilo’ daje smirenost i osvježenje, a kombinira se s prirodnim materijalima te izgledaju organski i u gradskim stanovima i u seoskim kućama. Ovo je idealna opcija za interijer u japanskom stilu i za lagane i nedosadne klasike koji idu u korak s vremenom.

Foto: Argile

PLAVA ČIJE VRIJEME TEK DOLAZI

Plave nijanse već nekoliko godina zaredom ostaju u sjeni popularnih zelenih boja, ali uskoro se vraćaju u središte pozornosti. Koloristi predviđaju  da će 2025. prozračne i vodene nijanse ponovno postati nevjerojatno popularne u dizajnu interijera. Jednostavno je: nježne i lijepe nijanse plave idealne su za stvaranje ugodnih i skladnih interijera koji pogoduju opuštajućem odmoru.

Plavo-zelene, boje neba, kao i suptilno plave, pa čak i ljubičaste trenutno su u trendu – i to jasno potvrđuju palete ključnih dizajnerskih marki boja za unutarnje zidove.

Foto: MANDERS

NARANČASTO SMEĐA I KARIZMATIČNA CRNA

Zemljani tonovi donose udobnost i smirenost – s njima je lako živjeti jer djeluju povoljno na nas. Osim toga, pristaju većini interijera i stilski i prostorno. Ove godine stručnjaci za boje predlažu hrabriji rad s “talijanskom” crvenom i narančasto-smeđom te toplom crnom.

Foto: MANDERS

Složene i dramatične nijanse izvrstan su način za stvaranje sofisticiranog i zanimljivog okruženja u vašem interijeru.

Foto: MANDERS

TOPLE NEUTRALNE KARAMEL NIJANSE

U 2024. godini kremaste i tople kremaste i bogate karamel nijanse zamijenit će uobičajene bijele i bež tonove. Zagrijane i nenametljive nijanse – univerzalan i vrlo izražajan alat, stvorit će ugodnu atmosferu u kući, kao i iluziju sunčeve svjetlosti čak i u sobama s prozorima okrenutim prema sjeveru.

FOTO: COLOURTREND

Usput, gore navedene plave, smeđe, pa čak i crne nijanse također dobro funkcioniraju s trenutnom neutralnom paletom: takvi će dueti unijeti dinamiku i karizmu u mirne interijere. Ako želite smanjiti vrijeme odabira nijansi i dobiti očito uspješne kombinacije, oslonite se na nijanse iz palete jeden marke: one su a priori prijateljske jedna s drugom.

FOTO: COCO LAPINE DESIGN

 

Komentari