Pet najčešćih grešaka koje radimo u uređenju spavaćih soba

Izgledu spavaće sobe poklanjamo malo pažnje smatrajući da je dovoljno nabaviti krevet i ormar. No ni izgled tih osnovnih elemenata, kao ni detalja, boja, rasporeda nije manje bitan od onoga u dnevnom boravku ili pak blagovanju.

 

PRETJERIVANJE BOJAMA I UZORCIMA

Izbor boja kojima ćemo opremiti svoju spavaću sobu ovisi ponajprije o našim afinitetima i dojmu kakav želimo postići, ali i prostornim zadatostima odnosno prije svega nedostacima. Ako je soba mala ili pak nema dovoljno prirodne svjetlosti, tamni tonovi kao ni naglašeni uzorci nisu pravo rješenje. Svijetle neutralne boje i nježne pastelne nijanse uz eventualno dodavanje akcenata u tamnim nijansama su dobra kombinacija za sve spavaće sobe, pa i male. U suprotnom, ako u male sobu stavimo tamne nijanse da dominiraju, prostor će izgledati još manji. Odnosno mračniji, ako se radi o sobi u kojoj nema prirodnog svjetla.

Također, jarke boje poput narančaste, crvene ili žute bit će preagresivne za spavaonicu. Jedina iznimka su dječje i mladenačke sobe koje vole intenzivne boje

 

 

Foto: Darko Mihalić

 

 

NOĆNI ORMARIĆ KRIVE VISINE I DIMENZIJA

Svaka spavaonica trebala bi imati noćni ormarić, i to ne samo iz praktičnih razloga, nego i estetskih. Često ovaj element namještaja izostaje iz spavaonica zbog nedostatka prostora, ali uvijek možete biti kreativni i iznaći rješenje. Primjerice, u ormariću prema narudžbi ili stavljanju pomoćnog klub stolića ili pak običnog stolca, koji je uglavnom manjih dimenzija od klasičnog noćnog ormarića.

Pored toga, dobro rješenje je viseći ormarić koji ćete odići od poda pa neće zauzimati dragocjeni prostor. Isto tako, ako baš nikakav ormarić ne može stati ni s jedne strane kreveta, stavite usku policu iznad kreveta.

Isto tako, bitno je paziti na visinu i veličinu ormarića, kako bi se prilagodio prostoru, ne bi dominirao prilikom pogleda na krevet i na koncu – kako bi odgovarao vašim potrebama. Naime, preniski ili previsoki ormarići nisu najbolji izbor ako običavate držati čašu s vodom pored kreveta.

 

Foto: Darko Mihalić

 

JEDNOLIČNA RASVJETA

Divno je kada spavaće sobe imaju dosta svjetlosti, ali i u tom slučaju dobro je imati nekoliko vrsta rasvjete u spavaćoj sobi – one osnovne, stropne te ambijentalne. Plafonijere i lusteri na stropu, a zidne i stolne lampe iznad i oko kreveta koje će dati dozu intime, ali imati i praktičnu ulogu. Primjerice za čitanje u krevetu. Zato je dobro imati pomične zidne lampe koje možete prilagođavati kako vam odgovara ili pak podne lampe kojima možete podešavati jačinu. Dizajnu rasvjetnih tijela posvetite pažnju, jer mogu podići cijelu prostoriju. Želite li biti u trendu, stavite visilice koje će se spuštati do uzglavlja.

 

Foto: Darko Mihalić

 

ZAVJESE NISU POTREBNE

Zastori su za neke prošlost, kada je uređenje interijera u pitanju. No, to baš i ne vrijedi za sve prostorije. Dok su u dnevnom boravku ili pak kuhinji one nepotrebne, sa spavaćom sobom to nije slučaj. One u ovoj prostoriji igraju vrlo bitnu ulogu iz praktičnih i estetskih razloga. Daju vam potrebnu intimu, naročito ako nemate rolete, a usto štite od jakog jutarnjeg sunca. Zavjesama ćete dozirati količinu svjetla, ali u uljepšati prostor. Posljednji trend u zavjesama su one od tamnog, teškog baršuna ili neke njegove ‘lakše imitacije’.

 

Foto: Darko Mihalić

 

 

PRAZNI ZIDOVI

U spavaćoj sobi vrijedi pravilo manje je više – ne treba pretjerivati u bojama, uzorcima niti detaljima. No, to ne znači da na zidovima ne smije ničega biti. Ili da, ako već nešto ima, to bude slika s vjenčanja. Pokažite malo kreativnosti i ukrasite svoje zidove. Tek tada ćete vidjeti da su goli zidovi bili veliki estetski propust, ma kako zanimljivu boju ili tapetu odabrali. Najnoviji hit su štukature koje tvore pravokutnik ili kvadrat, odnosno okvir unutar kojeg možete staviti neku drugu boju, tapetu ili pak naljepnicu ispisanu citatom.

 

Foto: Darko Mihalić

 

Komentari