Bojanje zidova u vlastitom aranžmanu: odgovori na četiri najčešća pitanja i nedoumice

Ako sami krećete u bojanje onda ove stvari morate znati prije nego krenete na posao. Pored nabavke materijala – boje, brusnog papira, četki i zaštitne folije s trakom, potrebno je znati i neke vrijedne informacije

 

 

 

ŠTO SVE TREBA ZAŠTITITI?

Ako želite sami bojati zidove svoga doma, trebali bi početi s temeljitom zaštitom ne samo podova nego i prozora, namještaja, prekidača za svjetlo, rasvjete… kako boja ne bi došla do njih. Maljanjem boja s valjka zna pošpricati sitnim, ali vidljivim kapljicama i nekoliko metara udaljena mjesta. Najbolje je koristiti prozirnu plastičnu foliju, neku staru plahtu, papir ili tanki karton u roli. Ništa manje važna je kvalitetna ljepljiva traka – važno je da ima pravu širinu (što je uža, to više trebate biti oprezni pri bojanju) i debljinu (previše tanka traka upija vlagu iz boje i može ostaviti ružne tragove na zidu).

Također, zaštitite svoje ruke rukavicama te kosu pokrite maramom ili šiltericom.

 

Foto: Pexels.com

 

JE LI ČIŠĆENJE ZIDOVA NUŽNO?

Sljedeći korak, nakon zaštite interijera, je uklanjanje prašine sa zidova. Možet to učiniti čistom metlom, tkaninom ili usisivačem s mekanim, brušenim vrhom jer se puno prašine nakupi na zidovima, iako je vjerojatno ni ne vidite. Nemojte samo čistiti mokrom krpom jer biste mogli napraviti još veću mrlju (iznimka su jedino perivi zidovi). Brisanjem zidova nanesena bolja će biti ljepša i intenzivnija te kvalitetnije nanesena. U čišćenje i pripremu zida spada svakako i ravnjanje zidova, ako je potrebno. Potrebno je brusnim papirom poravnati neravnine te odstraniti dijelove boje koje se ljušte. Zatim slijedi ravnjanje zida glet masom. Prije bojanja pričekajte nekoliko sati da se sve osuši.

 

Foto: Pexels.com

 

JE LI VALJAK DOVOLJAN?

Za bojanje, pored valjka, vrijedi pripremiti svakako i tanku četku, koja je najbolja za bojanje kuteva u prostoriji. Što se tiče valjka, najbolji i najpraktičniji je onaj na teleskopskoj palici. Osim četkom, kuteve možete pobojati i tankim valjkom s vlaknima prilagođenim za kontakt s lateksom ili akrilnom bojom. Korištenje u ovom osjetljivom području s većim alatima, kao što je standardni valjak za zidnu boju, može biti nezgrapno i dovesti do onečišćenja susjednog zida (ovo je bitno ako je zid u drugoj boji). Svakako je prije željene boje potrebno nanijeti temeljni premaz – on pomaže da se boja bolje primi za površinu.

 

Foto: Pexels.com

 

KADA UKLONITI ZAŠTITNU TRAKU?

Odmah nakon nanošenja boje, traku treba ukloniti, jer se nakon sušenja može dogoditi da se komadići novooblikovanog sloja boje odruše zajedno s trakom. Bojanje susjednog zida možete početi tek kada se nova boja dobro osuši (najbolje je držati se smjernica koje je dao proizvođač na pakiranju boje), a na nju možete zalijepiti traku za bojanje.

 

Komentari