MALE BALKONSKE OAZE: namještaj, detalji i rješenja koja će savršeno iskoristiti prostor

Uređujući male balkone uvijek razmišljamo o nedostacima te se tako ograničavamo u mogućnostima. A one su doista veće nego što nam se na prvi pogled čini. Uvjerite se na našim primjerima i idejama kako i najmanji balkon možete na različite načine ukusno i funkcionalno osmisliti  te kako možete ispuniti dobar dio svojih želja!

 

 

 

Upravo su balkoni oni dijelovi našega doma koje smatramo neprocjenjivima. Tijekom hladnijeg vremena služe nam kao mjesto za skladištenje stvari pa i pohranu dijela namirnica, a tijekom toplijih mjeseci uživamo u boravku na njemu i smatramo ga produženim dnevnim boravkom. No, većina se suočava s istim problemom – skučenom kvadraturom. Neki balkoni površine su tek dva kvadrata pa nam se čini da je nemoguće urediti ih i opremiti namještajem kako bi stvorili ljetnu oazu u kojoj ćemo se opuštati i uživati svaki slobodan trenutak.

No, unatoč maloj površini, svaki balkon se može opremiti barem nužnim komadima. Samo treba znati izabrati prave modele namještaja. U nastavku vam donosimo ideje i rješenja koja smo pronašli u ponudi Bauhausa.

 

Foto: Bauhaus

BLAGOVAONICA ZA NEZABORAVNA DRUŽENJA

Mnogi jedva čekaju lijepo vrijeme kako bi mogli objedovati na otvorenom. Blagovaonski stol sa stolicama možete organizirati i na malom balkonu. Birajte stol koji je uži i koji se može produžiti po potrebi te stolice na sklapanje. Za sjedenje može poslužiti klupa ili primjerice tabure iz dnevnog boravka kao i mali stolci bez naslona koje lako složite, kada vam ne trebaju, jedan na drugi. Također, višak stolica sklopite i objesite na zid – tamo neće nikome smetati.

Za dodatni ugođaj topline i prirodnosti, birajte namještaj od drveta, a da biste bili sigurni da mu neće naštetiti vlaga ili hladnoća, odlučite se za onaj od tikovine ili eukaliptusa ili nabavite navlake od nepropusnog materijala.

 

Foto: Bauhaus

MINI BORAVAK NA BALKONU

Često želimo prenijeti boravak na balkon što podrazumijeva namještaj koji će podsjećati na onaj u boravku – naslonjače, taburee, klub i pomoćne stoliće. Sve to moguće je staviti i na mali balkon. Birajte komade koji nisu velikog volumena i koji se mogu sklopiti.

Za pojačavanje atmosfere boravka, svakako uključite zelenilo – pored uskih dubokih tegli, dobro rješenje su žardinjere i tegle koje ćete objesiti na ogradu. Ako ih povješate s vanjske strane ograde ili primjerice pričvrstite za strop, uštedjet ćete znatno na prostoru. A klub stolove, kada ih ne trebate, uvijek možete skloniti u kut.

Foto: Bauhaus

VAŠ MALI BAR NA OTVORENOM

Jedna od popularnijih opcija na otvorenom je i mini bar. Obično se nalazi na lijepim velikim terasama, uz bazen ili kuhinju na otvorenom. No, možete ga imati i na balkonu, jer je stol nešto viši od standardnog (oko 95 cm), a stolice imaju visinu sjedala oko 60 cm. Ovakav mini bar idealan je za blagovanje, kao i druženje s prijateljima uz omiljena pića i grickalice.

Foto: Bauhaus

 


KAKO NAJBOLJE ISKORISTITI POGLED

Ne morate imati ovakav pogled da biste uživali na svome balkonu. Ponekad su dovoljne i vizure grada ili pogled na ulicu. I na taj način možete uživati na svome malome balkonu, a mi vam nudimo ideju za uski mali stol koji podsjeća na konzolni, a na kojeg će stati i tanjuri, a ne samo čaše i šalice. Uživajte u trpezi i pogledu!

Ovakva opcija izvrsna je i za lođe ili kuhinje koje imaju velike otvore – dovoljno je samo stol privući tik uz prozore i imate ćete dojam pravog balkona.

Foto: Bauhaus

 


NAMJEŠTAJ KOJI ŠTEDI PROSTOR

Sklopivi namještaj doista je spasonosno rješenje za ultra male balkone kao i u bilo kojoj prilici kada želite uštedjeti prostor na svome balkonu ili terasi. Sklopivi namještaj dobra je ideja i kada želite imati nekoliko zona unutar eksterijera. Ovakav sklopivi stol koji se naslanja na zid ili ogradu iznimno je praktičan i doista štedi prostor. Prilikom sklapanja nećete ga morati pomicati – dovoljno je samo pomaknuti nogice i spustiti plohu niz ogradu.

Foto: Bauhaus

MODERNIJA VARIJANTA

Ako niste za opciju drveta nego biste htjeli neku moderniju i otporniju verziju, predlažemo sklopivi set od metala u antracit boji, koja je veliki trend u vanjskom namještaju. Oduševljeni smo mogućnošću police na koju možete staviti tegle s cvijećem, neke dekorativne detalje ili pribor potreban za objed, boce s pićem, vrčeve sa sokom…

Foto: Bauhaus

ZA LJUBITELJE ROMANTIKE

Klupe su omiljeni dio vrtnog, ali i balkonskog namještaja. Ako nemate potrebu za velikim stolom, nego vam treba kutak za ispijanje kavice, razmislite o klupi. Pronašli smo model koji ima i jedno i drugo – mjesto za sjedenje, ali i stolić koji se može sklopiti kada vam ne treba.

Foto: Bauhaus

U nastavku pogledajte odabrane komade idealne za mali balkon!


PROMO

Komentari