ŽIVJETI U POTKROVLJU JE DIVNO: sve prednosti doma pod kosim krovom

Unatoč tome što su veliki izazov za uređenje, potkrovlja su oduvijek bila vrlo primamljiv životni prostor i uživaju veliku popularnost. Ona su za mnoge znatno inspirativnija i atraktivnija mjesta za život. Ako se još uvijek premišljate oko doma pod kosim krovom, kako bi vas ohrabrili, donosimo vam nekoliko prednosti života u njemu

 

 

 

Kod većine je to ljubav na prvu, a nekima treba malo vremena kako bi se zaljubili u njih. Jer, prije ili kasnije, prostori pod kosim krovom, unatoč zahtjevnosti prilikom uređenja, osvoje svakoga. Životni prostori u potkrovlju svoju popularnost duguju prije svega kosinama. One donose netipičan stambeni prostor posebne atmosfere s krovnim prozorima koji nude pogled u nebo.

Stoga stvaranje doma tik pod kosim krovom nije više tako rijetko. Vještim planiranjem prostora i pažljivim odabirom svih elemenata – od građevinskih do namještaja i detalja može stvoriti udoban, moderan i funkcionalan dom koji će zadovoljiti sve potrebe modernog čovjeka.

A koje su to vrline života u potkrovlju, saznajte u nastavku kojeg smo realizirali u suradnji s tvrtkom Wienerberger koja odnedavno u svojoj ponudi ima i krovne prozore. Uz postojeći asortiman crijepa i sistemske opreme koja osigurava trajnost krova, svoju su priču, sasvim logično, proširili i na kvalitetne i lijepe krovne prozore.

Foto: Tondach

ORIGINALNOST I INDIVIDUALIZAM

Rijetko da postoje dva identična potkrovlja, naročito ako su vlasnici u suradnji s dizajnerom i arhitektom osmislili prostor. Tada se sve mane ustvari pretvaraju u vrline i prostor se maksimalno iskorištava, a rezultat je originalan prostor koji nudi zanimljiva rješenja. Poigravanje kosinama i neobičnim plohama, gredama i prozorima donosi sjajne mogućnosti i veliku dozu kreativnosti.

U ovakvom prostoru, mada iziskuje veći trud, vlasnici lakše mogu iskazati svoju osobnost i ostvariti želju da imaju dom drugačiji od drugih. To je idealno rješenje za sve koji ne žele imati uniformiran i monoton životni prostor.

Foto: Tondach

IGRA SVJETLOŠĆU

Mnoge brine količina svjetlosti u potkrovlju, pa im je to otežavajući faktor prilikom odluke za ovakav dom. No, pravilan odabir krovnih prozora kao i njihovo pozicioniranje te kombiniranje s klasičnim uspravnim prozorima na zidu dat će ne samo dovoljno, nego i više prirodne svjetlosti. Osim toga, stvorit će jedinstven ugođaj u prostoru s obzirom na način kako se ta svjetlost raspršuje u prostoru, poigravajući se sjenama i kosinama.

Tondach krovni prozori od drveta bora također nude i zdraviju klimu unutar prostora kao i toplinsku izolaciju i veću otpornost na vanjske vremenske uvjete. Dizajnirani su tako da je kvaka na donjem dijelu krila pa je lakše otvarati i zatvarati ga te tako imati stalno prozračen dom.  I na koncu, svaki prostor koji ima krovne prozore izgleda znatno atraktivnije!

Foto: Tondach

ZAŠTIĆENI OD BUKE

Još jedna prednost potkrovlja koju svakako vrijedi navesti jest veća izoliranost od buke, što je vrlo važno ako živite na prometnom mjestu. Budući da se nalaze na posljednjem katu kuće ili zgrade, do ovih stanova zvukovi s ulice dolaze u znatno manjem intenzitetu, kao i od susjednih stanova – onih pored ili ispod njega.

Birajući kvalitetne prozore koji imaju visok stupanj zvučne izolacije, dobit ćete dom u kojem ćete se moći više opustiti. To će vam omogućiti i ugodniji boravak u zatvorenom prostoru. Više tišine i otvoren pogled u nebo kroz vanjske krovne otvore bit će neprocjenjiva stvar!

Foto: Tondach

ČAROLIJA OTVORENOG PROSTORA

Koncept otvorenog prostora u kojem su sve ili dio prostorija objedinjene u jedan zajednički veliki je trend u stanovanju. Otvoreni prostor izgleda atraktivnije i odgovara potrebama i načinu života modernog čovjeka. No, otvoreni prostori ipak su najviše posebni u potkrovljima.

Ovo je i vrlo praktičan način da prostor ne izgleda skučeno i da više dnevne svjetlosti dopre u njega. A više svjetlosti čini ga prostranijim i prozračnijim. Naročito to dolazi do izražaja u visokim potkrovljima gdje su neki dijelovi stropa viši od standardnih.

Rezultat može biti galerija povezana s ostatkom prostora, a u njoj se mogu osmisliti različite namjene – od dodatnog spavaćeg prostora, kutka za čitanje pa do radne sobe. Tako dobivamo efektnu višeslojnu podjelu unutar jednog prostora.

Foto: Tondach

ŠARM, TOPLINA I INTIMA

I kada su posve modernog, pa i minimalističkog stila uređenja, s vrlo malo detalja i dominacijom neutralnih boja, potkrovlja uvijek zadržavaju toplinu i imaju neporeciv šarm kojem je teško odoljeti. Ovakvi prostori također stvaraju intimnu atmosferu koju je znatno teže postići u prostoru sa standardnom visinom stropa.

Želite li u svoj dom naknadno postaviti krovne prozore, zamijeniti postojeće ili ste se odlučili da će vaš novi dom biti u potkrovlju, svratite u Wienerbergerov webshop gdje ćete pronaći inspiraciju i odabrati željene modele. Budite u toku i s njihovim novitetima na društvenim mrežama na facebook.com/wienerbergerhrvatska/https://www.instagram.com/wienerberger_croatia/?hl=en.


PROMO

Komentari