Mala kupaonica od 3,5 kvadrata: evo što je sve potrebno da bi bila savršena

Male kupaonice zahtjevne su za uređenje, no sve se može postići pomnim planiranjem, naročito ako sve predate u ruke stručnjacima. U to se možete uvjeriti na primjeru projekta kupaonice od svega 3,5 četvorna metra koju je tim Mirjane Mikulec osmislio uz pomoć Petrokova

 

 

Novinari bi rekli da su mali prostori, pa tako i kupaonice vječna tema, a arhitekti, građevinari i dizajneri – najveći izazov. Iako male kupaonice, kao i svaki skučeni prostor ima svojih čari, one doista znaju biti vrlo zahtjevne za uređenje. Ovo je tip prostorije gdje je funkcionalnost na prvom mjestu, no budući da raste potreba da se ovdje stvori osjećaj spa zone i ugode, nešto poput intimnog dnevnog boravka u kojem ćemo uživati u privatnosti, estetika je visoko na listi prioriteta. I to odmah nakon funkcionalnosti.

Kako bi vas nadahnuli i pokazali kako je planiranje prostora od tlocrta, preko idejnog rješenja pa sve do izvedbe, naročito kada je ovako mali, od iznimne važnosti, nudimo vam projekt kupaonice od 3,5 četvorna metra u starom građanskom stanu, koju je tim Mirjane Mikulec radio u suradnji s tvrtkom Petrokov.

 


TLOCRT

Prvi korak je, nakon izmjere cijele prostorije,  izrada tlocrta u kojem ćemo razmjestiti sve elemente. Kako je kupaonica mala, bitno je naći mjesto prije svega za nužne elemente: tuš, umivaonik i školjku. Prijedlog tlocrta ponudio je umivaonik s ormarićem koji je odmah na suprotnom zidu od ulaznih vrata, školjka s lijeve, a tuš s desne strane. Dizajneri su odabrali walk in tuš, u ravnini s podom što je dobro rješenje za male kupaonice jer stvara neprekinuti pod i dojam prostornosti. Budući da se trebalo naći mjesta za skladištenje, ispod umivaonika je predložen ormarić po mjeri, kako bi bio dimenzijama bio prilagođen prostoriji. Vlasnici su prihvatili ovakav raspored u kupaonici, no zato je bilo nekih izmjena u idejnom rješenju.

 

 

IDEJNO RJEŠENJE

Sljedeći korak je izrada idejnog rješenja koja je uključivala definiranje svih elemenata – od osnovnih preko detalja – modele, boje i uzorke zidnih i podnih obloga, sanitarija – umivaonika, slavine, WC školjke, ormarića, tuša, stijenke tuša, kanalica, tipke za ispiranje, galanterije, utičnica, rasvjete…

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri /idejno rješenje

 

Budući da je želja vlasnika bila da se kupaonica stilom poveže s autentičnim štihom stana, odabrane su keramičke pločice i dekoracije poput ogledala koje nude dašak vintagea. I to čak tri vrste, kako bi se razigrao prostor i učinio zanimljivijim. Dok su za podove predložene Abitare pločice (model Icon smoke) velikih dimenzija s uzorkom betona, za zidove je predložena keramika Aparici u zelenoj i bijeloj boji (modeli Trend i Aged).

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri /idejno rješenje

 

Vlasnici su ove prijedloge prihvatili kao i one koji su se odnosili na školjku i tuš koji su odabrani iz Grohe asortimana te prozirnu staklenu stijenku tuša i ormarić s elegantnom frontom od ogledala, dok je jedino na modelu umivaonika Scarabeo promijenjena boja. Vlasnici su se umjesto zlatnog vanjskog premaza na umivaoniku brenda Scarabeo odlučili za klasični bijeli. Unutar idejnog rješenja, u dogovoru s klijentima, ovakve preinake su uvijek moguće kako bi vlasnici ipak imali modeli koji im se sviđa. Uvijek postoji mogućnost, ako klijent poželi, da dizajner izradi i dvije ili više varijanti idejnog rješenja pa se odabere ona koja mu se najviše sviđa ili se kombiniraju prijedlozi iz ponuđenih rješenja.

 

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri /idejno rješenje

 

 


FINALNI IZGLED

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

U ovoj kupaonici cilj je bio, pored zadovoljavanja osnovnih funkcija, maksimalno iskoristiti prostor i ne zagušiti ga te stvoriti estetski privlačnu cjelinu. To se postiglo  odabirom trendi pločica s reljefom koje je nemoguće ne uočiti, a pored toga i daju željeni vintage šarm te istovremeno nisu napadne. Također, umjesto jedne vrste, kako se preporučuje u malim kupaonicama, korištene su tri vrste pločica. Siva, bijela i tamnozelena stvorile su dinamiku u prostoru, a podne pločice velikih dimenzija dale su dojam prostornosti.

Pored keramike, i ostale vrste sanitarije pomno su birane. Lavabo i slavina nisu velikih dimenzija i sjajno se uklapaju u prostor, no svojim oblikom ipak privlače pažnju, baš kao i ogledalo sa srebrnim okvirom.

Walk in tuš, odnosno tuš u ravnini poda otvara prostor i čini kupaonicu većom, a usto je čini i posebnijom. Staklene stijene daju eleganciju.

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

 

PROMO

Komentari