VRIJEME JE ZA DJEČJU SOBU: osnovna pravila kojih se trebate držati prilikom uređenja

Ljeto je idealno vrijeme za (pre)uređenje sobe vašeg mališana kao i manja osvježenja, taman prije polaska u vrtić ili školu. Evo koja ključna pravila biste trebali usvojiti prije nego krenete na uređenje kako biste stvorili dječje carstvo bez mane!

 


Ljeto mnogi ostavljaju za preseljenje u novi dom, adaptaciju postojećeg životnog prostora ili njegovo osvježenje. Tu svakako spada i dječja soba koju roditelji žele (pre)urediti prije nego mališani krenu u vrtić ili školu.

Kako urediti sobu za dijete, a da prostor ima sve potrebne sadržaje, a pritom bude estetski usklađen te zanimljiv njegovu malom vlasniku, saznajte u nastavku u kojem, u suradnji s Meblo Tradeom donosimo ključna pravila za uređenje.

Meblo Trade donosi vam u sklopu svoje prigodne akcije Back to school i super ponudu – do 13. rujna 2021. nudi popuste popuste do 50% na dječje sobe, madrace, tapete, posteljinu i dekorativni tekstil.

Dječja soba Magnet, Alples / Foto: Meblo Trade

KRENITE OD MJERENJA I PLANIRANJA PROSTORA

Prvi korak je mjerenje prostora te njegovo planiranje. Kada biste zanemarili jedan od ova dva koraka postojala bi mogućnost grešaka, od kojih se neke ne bi dale više ispraviti osim nabavkom novog namještaja. Tako ćete prije odlaska u trgovinu znati što će se sve nalaziti u prostoriji i na kojem mjestu, te koje su maksimalne dimenzije namještaja kojeg namjeravate nabaviti.

Iznimno je bitno prilikom planiranja ostaviti dovoljno mjesta za nesmetan ulazak odnosno izlazak iz sobe te slobodno kretanje prostorom. Kako su dječje sobe uglavnom male, izbjegavajte glomazan namještaj naglašenog dizajna i tamnih boja.

Dječja soba Magnet, Alples / Foto: Meblo Trade

Kako biste si olakšali vizualizaciju prostora i vidjeli hoće li kretanje biti nesmetano, bilo bi svakako dobro selotejpom u boji ili nekom ljepljivom trakom označiti na podu sobe prostor koji bi zauzimao namještaj. Isto tako, prije odlaska u kupovinu, skicirajte tlocrt i stavite sve elemente u njega, te na papir stavite i sve dimenzije u prostoriji.

Razmislite i o opcijama dodatnog skladišnog prostora koje može biti ispod ležaja, radnog stola ili pak iznad kreveta. Također, bolja opcija je nabavka kreveta standardne veličine jer ga nećete morati mijenjati kada dijete naraste. U svakom slučaju, krevet ne bi trebao, bez obzira na dužinu, biti uži od 90 cm.

Dječja soba Magnet, Alples / Foto: Meblo Trade

ZADOVOLJITE SVE POTREBE DJETETA

Uz planiranje i točnu izmjeru prostora, jedan od osnovnih koraka je organizacija prostora sa sadržajima kojima će se zadovoljiti sve potrebe djeteta. Jer, dijete od tri godine svakako neće imati iste sadržaje u sobi kao ono koje ide u školu. Dok će u prvom naglasak, pored ležaja, biti na kutku za igranje i elementima za pohranu igračaka, u drugom slučaju će se inzistirati i na dobrom radnom prostoru.

Stoga upravo sa svakom novom fazom u odrastanju djeteta postoji potreba za preuređenjem koje će smanjiti ili potpuno izbaciti neke sadržaje te unijeti neke posve nove.

Dječja soba Magnet, Alples / Foto: Meblo Trade

Stoga u planiranju, imajte na umu da dječja soba mora zadovoljiti nekoliko funkcija – za odmor odnosno spavanje, igranje odnosno druženje s prijateljima, učenje i pohranu odjeće, knjiga, školskog pribora, sportske opreme te igračaka.

Dizajneri savjetuju da si olakšate periodičke izmjene u sobi, sukladno dobi djeteta, tako da nabavljate komade namještaja koji će rasti s djetetom. Birajte  mobilne osnovne komade namještaja koji se lako nadograđuju, u neutralnim bojama i jednostavnog, bezvremenskog dizajna tako da ga dijete što više može koristiti. A manji elementi, naročito detalji, neka budu oni koji se mogu lako zamijeniti nekim novim.

Dječja soba MAB MYA / Foto: Meblo Trade

UKLJUČITE DIJETE U UREĐENJE

Nipošto nemojte zaboraviti uključiti dijete u proces uređenja u smislu osluškivanja njegovih želja. Jer, ovo je njegova prostorija u kojoj će, kako raste, sve više boraviti. Djetetova soba njegov je mali svijet u kojem se želi osjećati sigurno i dobro, a donošenje odluka s vama oko uređenja pobudit će u njemu da se više brine oko svoje sobe.

Dječja soba Magnet, Alples / Foto: Meblo Trade

Naročito bi se trebale poštovati njegove želje oko nekih boja, uzoraka i motiva omiljenih likova na zavjesama kao i tepihu te dekoracija na zidovima (posteri, tapete, slike…) jer je soba odraz njegove osobnosti i interesa te mjesto gdje prima svoje male goste, od kojih će neki u njoj često i prenoćiti.

Za tu opciju razmislite o izvlačnom krevetu ispod kreveta vašeg mališana.

KREVET BOMBO INFERIORE, MAB MYA / FOTO: MEBLO TRADE

OSIGURAJTE DOVOLJNO SVJETLOSTI

Ono što je naročito bitno za dječju sobu, a naročito kada mali vlasnik krene u školu jest dovoljno prirodne svjetlosti. Pored prirodne svjetlosti, potrebno je osigurati i nekoliko izvora umjetne svjetlosti u vidu stolne odnosno zidne lampe pored kreveta i radnog stola, za lakše čitanje i učenje.

Dječja soba MAB MYA / Foto: Meblo Trade

Imajte na umu da tamni i glomazni komadi namještaja umanjuju količinu svjetla u prostoriji, te pazite da ormari ne budu tik uz prozore, jer se i na taj način zamračuje prostor.

Također, vodite računa da radni stol, ako je moguće, bude pored prozora. Idealno bi bilo da svjetlost dolazi s prednje ili lijeve strane radnog stola.

Radni stol Magnet, Alples / Foto: Meblo Trade

PROMO

Komentari