Prodajete stan? Evo kako ga učiniti zanimljivijim kupcima

Iako je konačna odluka na kupcu, ovih će vam nekoliko koraka pomoći da stan učinite atraktivnijim i povećati šanse za prodaju.

Možda je vaša nekretnina vrijedna, kvalitetna i očuvana, ali osobni doživljaj kupca igra ključnu ulogu pri donošenju odluke o kupnji. Ponekad je doista riječ o detaljima koji mogu natjerati na kupca da se predomisli ili pak odluči za kupnju upravo vaše nekretnine. Stručnjaci se uglavnom slažu oko nekoliko važnih stvari koje možete učiniti kako biste vaš stan učinili atraktivnijim, a to su sljedeće:

Foto: Elizabeth Lippman
Foto: Elizabeth Lippman

Riješite se nepotrebnog namještaja

Kako bi prostor izgledao veći i odavao dojam većeg potencijala, a sama nekretnina djelovala urednom, izbacite sve što “guši” prostor i svedite količinu namještaja na minimum. Dodatne police za knjige i ukrase, fotelje, ormarići, televizori, čak i sofe – za sve to radije osigurajte mjesto u garaži.

Napravite “generalku”

Čistite i istovremeno odlučite bacite nepotrebne stvari, a one koje vam nisu potrebne jednostavno poklonite. Obratite pozornost na detalje prilikom čišćenja – prozori neka budu čisti, očistite rolete od prašine, operite zavjese, izbacite odjeću iz ormara, a uređaje dovedite u red.

Popravite sve što je neispavno ili potrgano

Da biste izbjegli neugodna iznenađenja prilikom razgledavanja nekretnine ili za vrijeme prodaje, provjerite ima li naznaka vlage na zidovima i podovima, curi li negdje voda na slavinama i slično. Provjerite ispravnost kvaka i ima li naznaka da su se pojavili insekti ili glodavci, osobito ako nekretnina duže vrijeme nije naseljena.

Fredrik J Karlsson på SE360.
Fredrik J Karlsson på SE360.

Uklonite sve što prostoru daje vašu osobnost

Dok je mnoštvo vaših fotografija odličan način da prostor učinite više “svojim”, istovremeno može smetati potencijalnom kupcu da prostor doživi kao vlastiti budući dom. Zidovi trebaju biti prazni, a izuzetak su strateški postavljena ogledala i nekoliko malih slika u lijepim jednostavnim okvirima.

Osvježite boju na zidovima

Možda ste nedavno svježe obojili zidove u svim prostorijama, no to ne znači da su boje koje ste odabrali prikladne kad je riječ o prodaji. Bijela boja u dnevnoj sobi može biti preblaga, plava boja oceana u kuhinji prejaka, plavo-siva u podrumu pretamna, a tapete s uzorkom prenapadne. Za privlačenje kupaca dobro je odabrati neutralne boje, a ne one koje se vama sviđaju i odgovaraju vašem stilu.

Uklonite mirise

NIkako nemojte neugodne mirise neutralizirati kojekakvim osvježivačima, već se prvo pobrinite da ih uklonite. Prostor možete učiniti mirisnim stavljanjem mirisnog buketa na strateška mjesta.

Projekt: RSRG Arquitetos
Projekt: RSRG Arquitetos

Stvorite osjećaj dobrodošlice već na ulazu

Prvi dojam uvijek je najvažniji, a prvo što će kupci vidjeti su ulazna vrata i hodnik. Ako je potrebno, obojite ih, ostavite minimalne ukrase i dobro očistite ulazni prostor.

Komentari