9 uobičajenih grešaka pri opremanju doma

Nova boja za zidove koja nije ispala kako ste zamislili, pretjerana količina stvari, glomazni komadi namještaja – pokušajte izbjaći uobičajene greške koje vas dijele od lijepog i udobnog prostora.

Nije nimalo jednostavno urediti vlastiti stan ili kuću. Ponekad naše ideje, koliko god dobro izgledale u mašti, u stvarnosti ne izgledaju baš najbolje. U nastavku provjerite kojih smo devet pogrešaka svi barem jednom učinili uređujući dom.

Vancouver-Loft-Falken-Reynolds-1

Kupili ste boju koju niste testirali

Mnogi se ljudi šokiraju kada nakon što su oličili sobu shvate da je boja tamnija nego što su očekivali. Uvijek isprobajte uzorak prije no što kupite boju. Obojite dio zida i provjerite kako boja izgleda u različito doba dana.

Nagomilali ste previše stvari

Budite spremni ukloniti ono što je nepotrebno. Ako ste sentimentalno vezani uz nešto što se ne uklapa s novom idejom uređenja, ne dozvolite da to bude u centru.

Glomazan namještaj

Pažljivo izmjerite, a zatim nacrtajte tlocrt tj. veličinu i razmještaj svakog komada namještaja. Provjerite da li se sve uklapa u prostor. Kad izađete iz trgovine zapišite dimenzije kako biste mogli provjeriti stane li zaista namještaj tamo gdje ste ga željeli staviti. Prevelik namještaj dominirat će cijelim prostorom.

Foto: Ema Peter
Foto: Ema Peter

Sav namještaj prislonjen uza zid

Jedna od najgorih pogrešaka koju možete učiniti jest da sav namještaj primaknete uza zid. Iako je u malim sobama to jedina opcija, u većim prostorijama to biste trebali pokušati izbjeći. Odmaknite namještaj barem desetak centimetara od zida i bit ćete iznenađeni razlikom.

Potpuno usklađivanje tkanina

Jednake tkanine na krevetu, na prozorima, na jastucima… U konačnici jednake tkanine izgledaju monotono. Isplati se poigrati različitim teksturama i vrstama tkanine. Dobro odabran detalj može učiniti veliku razliku.

Potpuno prekriveni zidovi

Nije dobro da zidovi budu prazni, ali ne valja ni pretjerivati. Ostavite malo prostora na zidu kako bi se naše oči imale gdje odmoriti.

Foto: Assen Emilov
Foto: Assen Emilov

Niste dovoljno pažnje posvetili rasvjeti

Dobro osmišljena rasvjeta učinit će od obične sobe posebnu, ali o tome trebate razmišljati na vrijeme. Npr. trebate postaviti utičnice na pravom mjestu, a to se radi u ranoj fazi uređenja. Planirajte unaprijed u početnoj fazi projekta i rezultat će biti puno bolji.

Slijepo slijedite trendove

Umjesto da kupujete namještaj prema svakom novom trendu, uložite u trajne komade koji su bezvremenski.

Previše žurite da sve završite

Provedite neko vrijeme u razmišljanju nad uzorcima boja, tkanina, podnim oblogama, uzorcima tapeta i dizajnom namještaja. Morate biti sigurni da je vaš plan savršen prije nego što bilo što počnete raditi.

Foto: Ivana Niskota
Foto: Ivana Niskota
Komentari