OSVJEŽITE INTERIJER I EKSTERIJER: ideje za vertikalne vrtove u domu i na balkonu ili terasi

Unesite proljeće u svoj dom kao i u dnevni boravak na otvorenom – balkon ili terasu i dobit ćete atraktivan i funkcionalan element. Ako ne znate otkuda biste krenuli i kako biste osmislili zeleni zid, predlažemo nekoliko atraktivnih ideja

 

Prvo što poželimo nakon zimskog sivila jest malo svježine, zelenila i boja u svome domu. I naravno, na balkonu ili terasi! Najlakše je to postići unošenjem bilja. Ako je prostor kojim raspolažete mali i usput želite nešto kreativno i posebnije, svakako razmislite o vertikalnom vrtu koji će biti atrakcija u prostoru.

Da biste imali vertikalni vrt ne morate nužno izdvojiti puno novaca. Donosimo vam niz benefita vertikalnih vrtova te ideja među kojima su i one vrlo povoljne, koje možete sami izraditi. Veliki adut  zelenih zidova je i njegova raznolikost – u njemu se može nalaziti široka paleta bilja, začina, cvijeća, povrća… koja ne zauzimajući dragocjeni prostor donosi niz pogodnosti i idealno je rješenje za ljubitelje bilja.

Foto: El Mueble

SAVRŠENA PRIRODNA TAPETA

Vertikalni vrtovi mogu se koristiti i za ‘tapeciranje’ unutarnjih zidova kuće biljkama. Ne samo da ćete dati originalan izgled prostoru, već ćete pomoći poboljšati kvalitetu zraka kod kuće. Isto tako, možete se odlučiti za zelene zidne dekoracije biljem koje ne treba vodu ili bilo kakvu njegu i godinama se održavaju besprijekorno. A sve zahvaljujući postupku konzerviranja pomoću glicerina u kojem se ne koriste kemikalije. Dokaz za to su ova dva “kvadrata” mahovine njemačke tvrtke Stylegreen.

Foto: Stylegreen

 


OSIGURAVA HLADOVINU I SKRIVA NEDOSTATKE

Preteča modernih vertikalnih vrtova kakve danas poznajemo bili su zidovi ili ograde u vrtu obrasle bršljanom ili nekom drugom biljkom penjačicom (orlovi nokti tj. kozja krv ili pak jasmin) koja se vrlo brzo širi po površini. Oni su danas tradicionalna alternativa vertikalnim vrtovima i izvrsno su rješenje kada nemate vremena ni novaca za kreiranje vertikalnog vrta, želite donijeti hlad u eksterijer ili primjerice prekriti staru i neatraktivnu ogradu ili zid.

 

Foto: El Mueble

 


IDEALAN IZBOR ZA MALE OTVORENE PROSTORE

Svi želimo na svome balkonu imati obilje cvijeća, a po mogućnosti i začina. Doista, teško je ostati ravnodušan na rascvjetani zeleni balkon. No, problem u realizranju ovih želja može stvarati mala kvadratura. Rješenje je upravo vertikalni vrt jer neće zauzimati dragocjeno mjesto na podu koji ćete onda iskoristiti za druge svrhe (postavljanje stola, stolica, klupe…).

 

Foto: The Reject Shop

 

 


OMOGUĆUJE PRIVATNOST BEZ ZAGUŠENJA PROSTORA

Osim zidova balkona, vertikalni vrt može se napraviti sadnjom puzavca u veliku teglu koji će onda stvoriti zelenu zavjesu koja će stvarati štit od vrućine kao i znatiželjnih pogleda. Također, i ograda balkona može poslužiti kao vertikalni vrt kao i ‘gornja ograda’ koju ćete kreirati sami i na nju staviti tegle s biljem! Sve to stvoriti će osjećaj da ste okruženi zelenilom i imate svoj privatni kutak na otvorenom, iako živite u gradu, okruženi kućama i zgradama.

 

Foto: Don Pedro

MALI ZAČINSKI VRT ILI POVRTNJAK

Na prvu su svi sumnjičavi na ideju da im vertikalni vrt može biti dobar izvor svježih začina, ali i povrća. U njemu doista možete uzgojiti ne samo bosiljak, perišin ili pak timijan nego i parike, rajčice, mrkvu, blitvu… makar se vrt nalazio na malenom balkonu ili kuhinji usred gradskog asfalta.

Foto: Ideal Home

 

Foto: Aqua Gardening
Komentari