PRIJE I POSLIJE: mala kupaonica od četiri kvadrata i nakon adaptacije ima dovoljno mjesta za kadu

Imati veliku kupaonicu i k tome još s kadom prava je privilegija! No, primjer adaptacije kupaonice od svega četiri četvorna metra pokazuje kako se iz malog prostora može izvući maksimum. I imati kadu!

 

 

Male kupaonice su naša stambena svakodnevica. Štedi se na svakom centimetru, kako bi se u što manje kvadrata dobilo što više sadržaja, pa je kupaonica u planiranju svedena na minimum. Stoga nerijetko ova najnitimnija prostorija u domu ima svega tri do četiri kvadrata. To uglavnom podrazumijeva da umjesto kade imamo tuš kabinu jer zauzima manje prostora. No, pomnim i vještim dizajnerskim planiranjem kada može naći svoje mjesto.

U to se možete uvjeriti na primjeru preuređenja kupaonice od 4 četvorna metra poljskog studija Och-Ach Concept.


PRIJE

Foto: Och-Ach Concept

 

Kupaonica stara preko 35 godina vapila je zbog dotrajalosti i pohabanosti za temeljitim preuređenjem. Pored toga, nije izgledala nimalo atraktivno. Vlasnici su detaljima tijekom godina pokušali unijeti malo stila, no to je teško moglo popraviti dojam starih pločica i potamnjelih fuga. Povremeni popravci stvorili su još veći stilski nered.

 

Foto: Och-Ach Concept

Novi vlasnici željeli su, pored novih električnih i vodovodnih instalacija, i kompletno nove podne i zidne obloge kao i sanitarije. Dakle, sve je moralo ići van! Željeli su funkcionalnu i stilski jednostavnu kupaonicu, koja bi imala šarm i toplinu te bila ugodna.

Također, želja im je bila zadržati kadu jer im se ta ideja više sviđa, a riješiti se bojlera koji je zagušivao ionako mali prostor.

 

Foto: Och-Ach Concept

 


POSLIJE

Foto: Och-Ach Concept

Pored izmjene instalacija, dizajneri su predložili premještanje bojlera u hodnik, koji se sakrio ispod ugradbenog ormara. Kada, koja sada ima znatno više mjesta, ostala je na istoj poziciji kao i svi ostali elementi – umivaonik i školjka.

 

Foto: Och-Ach_Concept

Kako je riječ o malom prostoru, za temeljnu boju odabrana je bijela, s dodacima smeđe i šarenog uzorka. Dio zidova obložen je bijelim sjajnim metro pločicama, a dio je pobojan bijelom bojom otpornom na vlagu.

Podovi su obloženi pločicama živopisnog patchwork uzorka što je unijelo dinamiku i vedrinu u prostor, a kada je obložena keramikom s uzorkom drveta što je stvorio potrebnu toplinu.

 

Foto: Och-Ach Concept

Pored ormarića ispod umivaonika, kupaonica ima dodatni prostor za skladištenje, iznad kade, i to u istoj nijansi uzorka keramike na kadi. Kako bi sve bilo praktičnije, vodokotlić je ugrađen ispod keramike, koji je omogućio i stvaranje male police.

Za stil su se pobrinuli efektni i trendi akcenti u crnoj boji – slavina, tuš i rasvjeta.


Izvor: Homebook

 

Komentari