NA SANJINOM BALKONU: šarmantni i opuštajući komadić raja u Varaždinu

Kao i interijeru, gospođa Sanja iz Varaždina veliku pažnju poklanja i eksterijeru. Za razliku od unutrašnjosti gdje prevladavaju svijetle, gotovo bijele nijanse, njezin balkon odiše prirodnim štihom u kojem dominira smeđa boja prirodnog drva.

 

 

Nedavno smo vam pokazali kako izgleda Sanjin dom u Varaždinu (link dolje), a sada, dolaskom lijepog vremena, red je došao na balkon od 8 kvadrata. I on je, kao i ostatak doma, uređen s puno pažnje i ljubavi, te izgleda vrlo ugodno i opušteno.

Na prvu, razlika je jedino u prisutnosti zemljanih tonova na balkonu i drvenim površinama od prirodnog drveta. No, eksterijer i interijer savršeno se nadopunjuju i izlaskom na balkon stvara se dojam kao da ste u vrtu ili u prirodi.

DETALJI SU SVE: Sanja je pomno odabranim sitnicama dom pretvorila u stilsku čaroliju

Foto: @myperfect.places / Instragram

Ovaj prostor za Sanju je imao niz izazova zbog svojih specifičnosti, no vlasnica je sve odlučila pretvoriti u prednosti i stvoriti sjajno uređen balkon.

“Balkon je uzak i izvučen pa je time više izložen vremenskim utjecajima (vjetru, kiši, snijegu ali i suncu), ali i pogledima što dovodi do nedostatka privatnosti. Isto tako, u obliku je slova L, što može biti mana i prednost. U našem slučaju iskoristila sam to kao prednost jer sam u drugi, manji dio koji je zaklonjen od pogleda smjestila ormar u koji mogu odložiti alat, tegle, zemlju za cvijeće i ostale stvari koje povremeno koristim”, objašnjava Sanja.

Foto: @myperfect.places / Instragram

Boljka mnogih balkona je i da su uski, i Sanjin nije u tome iznimka. Vlasnica je to riješila na način da ga stoga nije pretrpavala. Od namještaja na njemu se nalaze tek mali sklopivi stolić i dvije sklopive stolice i drveni stalak za cvijeće. Drveni panel koji je po narudžbi napravio susjed, riješio je problem privatnosti, poslužio kao paravan i obrana od vjetra i kiše, ali ujedno kao i vertikalni vrt za tegle s cvijećem.

“Svima nama koji živimo u stanovima balkoni i terase su jedina mjesta na kojima možemo boraviti vani, u prirodi, i vrlo je važno da taj prostor ima svoju intimu i privatnost, ali zaštitu od vremenskih utjecaja. Sada možemo nesmetano uživati u svojoj dnevnoj zoni na otvorenom”, ističe Sanja dodajući kako je na drvenu pregradu naročito ponosna.

Foto: @myperfect.places / Instragram

“Omogućila nam je da balkon postane oaza, produženi dnevni boravak u kojem volimo boraviti tijekom cijeloga dana – ispijati kavu i odmarati se, zaklonjeni od pogleda, u društvu biljki penjačica koje uživam gledati kako rastu i postaju zeleni paravan i ukras”.

I ostale dekoracije Sanja je pokušala smjestiti na zidove. Tako je prošle godine malo promijenila oblik kuhinjske vješalice i pretvorila je u nosač za tegle s cvijećem, a lampice smjestila na ogradu.

“Pri izboru biljaka za balkon posebnu pažnju obratila sam na to da lijepo padaju, da vole sunce i ne privlače kukce pa sam odabrala mirisne pelargonije, indijsku mentu, eukaliptus, zeleni bršljan i ružmarin”, otkriva za kraj Sanja.

 

 

 

 

Komentari