HODNIK KAO ‘IT’ MJESTO: evo kako u njega unijeti više stila i privlačnosti

Prvi dojam je uvijek bitan i u interijerima, zar ne? Bez obzira bio taj utisak pozitivan ili negativan, on uvelike utječe na našu kasniju cjelokupnu procjenu. Evo kako ćete to postići u prvoj prostoriji vašeg doma, hodniku.

 


Hodnik je svojevrsna ‘testna’ prostorija u domu u kojoj je bitno postići, pored funkcionalnosti i estetiku. Primarna uloga u uređenju je osigurati prostor za skladištenje odjeće i obuće i eventualno police za odlaganje ključeva i sitnica. Zatim dolaze detalji i estetika. Dekorativni elementi poput vaza, slika, tapeta, fotografija… dobrodošli su u hodnike jer će mu dati osobnost.

Bitno je postići i stilsku usklađenost kombinirajući pažljivo boje, uzroke, materijale i površine. Donosimo vam nekoliko ideja koje savršeno spajaju praktičnost i estetiku u modernim hodnicima. Inspirirajte se i uživajte!

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

HODNIK POPUT GALERIJE

Hodnici su nerijetko uski i mračni prostori koji nemaju vanjski izvor prirodnog svjetla. Nedostatak prozora i male širina i kvadratura čine ovaj prostor pomalo klaustrofobičnim. Stoga je bitno ići u smjeru odabira svijetlih boja te pomno razraditi plan rasvjete te odabrati nekoliko rasvjetnih tijela. Hodnici nakon ovoga sasvim drugačije izgledaju.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Ako u njih ne možete unijeti puno sadržaja, čak možda ni onih osnovnih (vješalica, ormarić za cipele), razmislite o tome da svoj dugački i uski hodnik pretvorite u malu galeriju. To mogu biti umjetničke slike ili fotografije, posteri, grafike, vaše obiteljske fotografije…

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

ESTETSKA ČAROLIJA OGLEDALA

Bez ogledala teško je zamisliti bilo koji hodnik, čak i onaj najmanje kvadrature. I u tom slučaju ogledalo može stati jer se nalazi na zidu i neznatne je debljine.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak

Pored klasičnih ogledala, u trendu su ogledala koja se nalaze pričvršćena na fronte ormara. Tako ćete riješiti problem nepostojanja slobodnog zida za ogledalo. Usput, dobit ćete atraktivan komad namještaja koji podiže prostor hodnika.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Ogledalo na frontama je znatno praktičnije od malog zidnog ogledala koji ima svoja ograničenja. Na ovaj način dobivate i površinu koja plijeni pažnju te postižete da prostor izgleda veći jer se stvara dojam dubine. Ako želite dodatno naglasiti ogledalo, razmislite o onome u boji ili s antik ‘oštećenim’ uzorkom koje ima poseban šarm.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Ivan Črepić

KONZOLNI STOL I LADICE IDEALNI ZA MALE HODNIKE

Konzolni stolići vladaju već nekoliko sezona svijetom interijera. Donijeli su ga klasika i art deco, koji su sada iznimno popularni te su doživjeli svoj veliki povratak. Izgledaju vrlo chic te podižu cjelokupni dojam u hodniku, a k tome služe kao mjesto za odlaganje sitnica te modnih dodataka.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Ako ne želite model s nogicama, možete napraviti posve konzolni, lebdeći model kojeg ćete samo pričvrstiti na zid. Dobit ćete mali praktični komad namještaja kojem ćete funkcionalnost pojačati ako u njega ugradite ladice.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

TAPETE, LETVICE I OPEKA

Dekoracije su tu za stvaranje pozitivnog dojma. Njima to doista možete najlakše postići. Predlažemo tri trendi ukrasna elementa: tapete, drvene ili metalne letvice te opeka.

Naravno, tu su i štukature i rozete, koje mogu biti samostalne ili možete staviti u njih tapete i stvoriti dojam umjetničke slike (primjer na naslovnoj fotografiji članka).

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić

Drvene letvice su i praktičan element jer tako možete odijeliti prostor hodnika ako je otvoren prema drugim prostorijama. A opeka – ona izvrsno funkcionira u svakom stilu i donosi neviđenu toplinu!

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Saša Lisjak
Komentari