NIŠA: super mjesto za radni kutak. Pogledajte kako ovaj uvučeni prostor još možete iskoristiti

Vertikalni, uvučeni prostori u domu česti su u stambenoj arhitekturi, no vrlo se slabo ili pak nikako iskorištavaju. Pogledajte kako možete u toj udubini napraviti radni kutak, ali i mjesto za neke druge sadržaje

 

 

Jeste li primijetili da su niše u interijerima opet “in”? Arhitektura već odavno poznaje ove polukružne ili četvrtaste udubine u zidu, a sada se opet polako vraćaju u interijere, i to baš u svaku prostoriju stana.

Ponekad je niša nužni produkt dimnjaka koji tvori izbočinu na zidu i drugih specifičnosti u gradnji, ali vrlo često je ona i namjerno stavljena, kako bi se taj dio zida istaknuo. No mnogi se ne sjete da bi ovaj uvučeni prostor mogli osmisliti na taj način, pa mu je potencijal posve neiskorišten.

Foto: Trendir

Sada je idealna prilika da se niša iskoristi za radni prostor, budući da mnogi privremeno rade iz svoga doma. No, i kada se vratimo na svoja radna mjesta, radni kutak će nam uvijek dobro doći. Nudimo vam ideje za mali kućni ured, ali i nekoliko njih za neke druge sadržaje….

 

URED ISPOD STEPENICA

Zahvaljujući prijenosnim računalima i činjenici da se gotovo svi dokumenti nalaze u njemu te da nisu kao nekoć potrebni (barem ne u velikoj mjeri) papiri oko nas, radni kutak doista može biti na vrlo maloj površini, a i na nezgodnim mjestima koja su obično prazna poput ovoga ispod stepenica. Kao što vidite, sve je stalo – radna ploha, police, ormarići, detalji…

Foto: Scout&Nimble

 

SAVRŠENA ZA MALE PROSTORE

S nišama doista možete biti kreativni, a ta mjesta onda postaju najjači stilski akcenti u stanu. Prostor za kamin u dnevnoj sobi vlasnici su preuredili za nišu u koju su stavili ukrasne detalje te policu za knjige. Bojanjem u tamnu boju ovaj se prostor naglasio te je tako cijeli dnevni boravak dobio dubinu i dojam prostornosti.

Foto: Remodelista

 

MOGUĆNOSTI SU BESKRAJNE

Mogućnosti s nišama su doista beskrajne. U kuhinjskom odnosno dijelu za blagovanje možete ih iskoristiti za smještanje klupe. Ona će biti dio garniture za sjedenje u blagovanju, što je idealno za male prostore, jer na klupu može sjesti više ljudi, a ne zauzima mjesta koliko i stolice. Ovako, ako se još poigrate jastucima i ostalim detaljima, možete razigrati ovaj dio blagovanja.

Foto: Emily Henderson

 

VEĆA DOZA PRIVATNOSTI

Često sobe imaju walk in ormare koji su vrlo dragocjeni. No, jedan dio ovoga prostora možete prenamijeniti za ležaj. Ili primjerice, srušiti dio zida i uzeti dio površine susjedne prostorije kako biste stvorili mjesto za ležaj. Svakako naglasite bojom, detaljima ili zidnim oblozima dio za spavanje kojem niša daje dodatnu dozu privatnosti.

Foto: Contemporist

 

Pogledajte u fotogaleriji još nekoliko prijedloga za osmišljavanje niše u vašem životnom prostoru!

Komentari