GOVORI PUNO O VAŠEM DOMU: isplanirajte stepenište do savršenstva

Stubište je ogledalo svakog doma, bez obzira je li dio odvojenog ulaznog prostora ili pak dio glavne prostorije – dnevnog boravka. No, u oba slučaja bitno je ga uskladiti i povezati s ostatkom prostora.

Usko ili široko, dugačko ili kratko, stubište puno govori o vašoj kući. Osim što je neizostavan element koji spaja dvije ili više etaža ili nivoa u interijeru te tako mora služiti svojoj osnovnoj svrsi, trebalo bi biti lijepo i prilagoditi se ostatku prostora. Stubište i u estetskom i funkcionalnom smislu povezuje prostor. Stoga je njegovo osmišljavanje – izgled kao i biranje materijala bitan element u gradnji ili adaptaciji doma. Pomažemo vam idejama i savjetima kako biste lakše došli do cilja – dobro napravljenog stubišta sa stilom.

 

ŠIRINA STEPENICA

Ako je prostor nepravilan ili skučen, dobro je napraviti stubište sa spuštanjem u obliku spirale ili slova u. Dobro je u tom slučaju, naročito ako se radi o stubištu bez ograde, učiniti penjanje i spuštanje sigurnijim uz gazišta. Stilski se možete u ovakvim slučajevima malih stepeništa poigrati kolorističkim kontrastima jer stepenice dolaze više do izražaja na tamnoj površini.

Da bi kretanje stepenicama bilo ugodno, širina prolaza mora biti između 90 i 120 cm. Također, mora postojati odgovarajući omjer između njegovog nagiba (između 20 i 40°) i stepenica.

Foto: ElMueble

 

DUBINA I VISINA

Spiralni oblik stepeništa, koje ovakvim oblikom štedi prostor, daje usto  i puno stila. I izgleda gotovo poput skulpture. No, u slučaju spiralnih stepenica trebali biste paziti da imate dovoljno prostora za kretanje i svjetla oko sebe. Pazite na dubinu stepenica koja bi trebala biti između 27 i 30 cm, a visina  između 18 i 23 cm. Zadržite se na ovim standardima, jer će tako svima lakše biti kretati se njima. Nestandardna visina stepeništa može zbuniti one koji nisu navikli na vaše stepenište, pa mogu pasti.

Foto: ElMueble

 

VISINA OGRADE

Da bi vaše stepenice bile sigurne, ograda mora imati visinu od oko 85 cm. A između šipki ne smije biti više od 10 cm udaljenosti, naročito ako imate djecu. Ograde ne moraju biti od istoga materijala kao i stube, dobra kombinacija su svakako metalna ograda sa stubama od drveta ili kamena.

Foto: ElMueble

 

BEZ OGRADE I RUKOHVATA?

Lebdeće stepenice koje su pričvršćene jednom bočnom stranom za zid, vrlo su elegantne i savršeno dolaze do izražaja u minimalističkim i prostranim interijerima. Ne trebate puno boja i dekora oko njih, jer neće doći do izražaja. Preporučuju se samo u interijerima s nekoliko stepenica i u kućama bez djece ili starijih osoba. Ovdje su lebdeće stepenice od istog drva kao i pod.

Foto: ElMueble

 

DRVENO STEPENIŠTE

Drveno stepenište je neprolazni klasik i najradije birana opcija, a za to postoji puno dobrih razloga. Drvene obloge su uvijek in, daju toplinu i mekoću prostoru, dugotrajne su… Birajte svjetlije tonove drveta jer je na njima prašina manje vidljiva. A ako želite biti krajnje praktični, možete na dio stepenica staviti gazišta (primjerice, fiksirani tepisi) ili pak obložiti stepenice keramikom s uzorkom drveta.

Foto: ElMueble

 

MJEŠAVINA STILOVA

Nerijetko su stepeništa stilski vrlo unificirana, iako to ne mora tako biti. Možete kombinirati različite materijale pa i stilove u kreiranju stubišta. Na primjeru stubišta ispod možete vidjeti kako su se stube radile od različitih materijala, a donji dio od drveta podržava metalna noga. U ovako malom prostoru ograda bi samo zagušila i umanjila sobu. Stubište je ovdje poslužilo i kao spremište za cipele…
Foto: ElMueble

 

BETON VLADA

Nekoć je bilo vrlo neprikladno ostaviti stubište u betonu pa se oblagalo mramorom, drvetom, terazzom ili keramikom. No, danas je beton poželjan materijal i uzorak u interijerima, pa je tako betonsko stubište “in”. Ali, samo u brušenoj varijanti. Ili još bolje, razmislite o bijelom mikrocementu koje je idealno za niskobudžetne interijere, kuće za odmor i minimalističke interijere.

Foto: ElMueble

 

ŠTO VIŠE SVJETLOSTI

Na stepenicama, pogotovo u slučaju manje kvadrature, vrlo je efektno biti što slobodniji od ograde, a tako se unosi i svjetlost. Ako ona ipak postoji, neka bude minimalna. Naravno, pod uvjetom da u kući ne žive mala djeca. Da bi bile sigurne i za odrasle, stepenice moraju biti dobro osvijetljene i pričvršćene na zid.

Foto: ElMueble

TREND DIZAJN

Transparentna ograda od drvenih lamela, konopaca ili metalnih uskih šipki ili sajli vrlo je popularna u interijerima. U ovom slučaju, ograda se temelji na užadima pričvršćenima na podu i stropu koji vizualno odjeljuju prostor ali ga i čine povezanim i prozračnim. 

Foto: ElMueble

 

NOVA RUSTIKA

Metalna stepeništa ili samo njihov okvir u crnoj boji također su jedan od trendova, unose moderan štih u interijer, ali i industrijski dizajn te se vrlo dobro mogu kombinirati s rustikom, odnosno drvenim stubama. Neki bi dizajneri rekli da je ovo nova rustika.

Foto: ElMueble

 

 

Komentari