Zavjese – prozorski ogrtači

Zavjese, naročito kao i svaki tekstil u prostoru, zasigurno, utječu na konačan izgled i doživljaj nekog prostora, bilo da je riječ o stambenom ili poslovnom prostoru. Uz sve veću ponudu umjetnih materijala na tržištu su prisutni i oni prirodni, a obje su varijante dostupne u nizu boja i uzoraka iz kojih je važno izabrati upravo onaj koji će najbolje estetski obogatiti upravo vaš prostor. Danas su na tržištu sve prisutnije i zavjese miješanog sastava (najčešće pamuk s nekom vrstom sintetike), koje će jednako jamčiti istinsku puninu estetskog doživljaja, ali i njihovo lakše održavanje.

Osim raznih vrsta materijala koji se koriste pri izradbi zavjesa sve je više različitih tipova, tako da se klasične zavjese rijetko viđaju u novije uređenim interijerima. Jedan od najzahtjevnijih zadataka je pronalaženje idealnih zavjesa. One imaju, pored estetske uloge, i onu drugu – sprječavanja prodora suvišne količine svjetlosti (ovisno o debljini tkanine i načinu na koji su postavljene), što ih čini iznimno važnim čimbenikom u kreiranju željene atmosfere svakog doma. Valja također istaknuti i da čuvaju interijer – sprječavanjem dotoka izravne sunčeve svjetlosti na drveni namještaj i tekstilne presvlake.

abrazar dizajn

Različite zavjese za različite stilove

Stara je izreka da se stan može smatrati potpuno uređenim tek kad su zavjese na prozorima. Iako se ova izreka, dakako, ne može odnositi na sve stilove unutarnjega uređenja (posebno one suvremenijeg) postoje, ipak, određeni stilovi, poput klasike i kontinentalne rustike, koji će beskompromisno zahtijevati stavljanje ove izreke u praksu.

Dobar primjer zavjesa koje se uklapaju u različite stilove uređenja svakako su one nježne neutralne osnove s efektnim, a istodobno vrlo diskretnim vegetativnim motivima u nešto tamnijoj nijansi. Ovakve zavjese, a posebno one nešto debljih tkanina koje sprječavaju prodor prirodne svjetlosti, čine ih posebno pogodnima za spavaće sobe, ali i za ostale prostore u kojima se želi postići smirujuća, opuštajuća atmosfera. Nježan kolorit i nenametljivi motivi zavjesa olakšavaju njihovo usklađivanje s okolnim interijerom, čineći ih jednako dobrim rješenjem ne samo za suvremeno uređene interijere već i za klasičnu te kontinentalnu varijantu rustike.

Zavjese ekspresivnijih, žarkih boja, zahtijevaju pažljivije usklađivanje s ostatkom prostora. Ako je interijer u neutralnom koloritu, takve zavjese mogu činiti i središnji dekorativni dio koji će posebno plijeniti pozornost. Ako se želi postići da zavjese “sjednu” u prostor, predlažem sljedeće: ako je riječ o zavjesama pretežno žarke crvene ili ljubičaste osnove, valja razmisliti da se u toj nijansi oboji i zid oko prozora na koji su ovješene.

Zavjese žarkih boja koje u sebi “nose” motive (vrlo zahvalne su prugice) u nekoj drugoj žarkoj boji, lijepo će izgledati u dnevnim boravcima većine suvremeno uređenih prostora, a posebno u sobama ženske djece tinejdžerske dobi. Uz zavjese živih boja predlažem koristiti dekorativne elemente u istim nijansama (primjerice, jastučići na sofi ili stolnjak na stolu za blagovanje – na taj način se “povezuje” prostor i stvara dojam cjeline).

Zavjese u kojima prevladavaju tamne boje, razbijene pokojim otkvačenim motivom u nekoj toploj boji, posebno preporučam za studentske interijere, kao i za stanove muških samaca, a naročito za one koji su poslom vezani uz neku kreativnu djelatnost. Ipak, ovakve zavjese ne preporučam niti uz koju varijantu klasike ili rustike, već samo uz pažljivo i maštovito raspoređen namještaj i dekorativne elemente koji sugeriraju originalnost i nerobovanje zadanim formama.

Za jedinstven osjećaj topline doma predlažem da se postave zavjese tako da njihovi rubovi dopiru do samog poda. Panel zavjese zbog svojih čistih linija i jednostavnosti tako će se najčešće naći u modernim prostorima, dok se popularni “paketi” ovisno o dezenu, često postavljaju i u moderne ali i u rustikalno uređene prostore.

Komentari