VIŠE STILA I SKLADA: tri boje koje treba izbjegavati u spavaćoj sobi

Boje u prostoru uvelike utječu na naše raspoloženje i funkcioniranje, a naročito se to odnosi na one prostorije koje zahtijevaju određenu atmosferu. Prije svega mislimo na spavaću sobu, kojoj je potrebno ozračje mira, intime i opuštanja. Stoga je bitno birati boje koje će tome pridonijeti

 


 

Kada je riječ o uređenju prostorije u kojoj nastojimo što više vremena kako bi se pošteno opustili, odmorili i naspavali, onda njezinu uređenju itekako treba posvetiti pažnju. Ugoda, intima i mir sinonimi su za spavaću sobu. Bitno je ne zatrpati sobu namještajem i detaljima kako se prostor ne bi zagušio, ali isto tako i odabrati prave boje. Jer, boje u prostoru utječu uvelike na naše raspoloženje i funkcioniranje, tako da njihova prisutnost može biti dobrodošla, ali i smetnja u ostvarivanju željene, ali i potrebne atmosfere.

Svatko se želi u svojoj spavaonici osjećati ugodno i opušteno, stoga vam donosimo savjet koje tri boje bi trebalo izbjegavati (u smislu da dominiraju). I naravno, koje su poželjne u spavaćoj sobi…

 

Foto: MICHAEL WILTBANK

 


CRVENA

Iako volite jako crvenu boju i ona se provlači kroz vaš stan, u spavaćoj sobi bi trebala biti najmanje zastupljena. Svakako je dopuštena u detaljima, ali primjerice zidovi pa čak ni samo jedan, ne bi trebali biti u ovoj jarkoj i toploj, ali vrlo temperamentnoj i dinamičnoj boji. Ona uvelike može utjecati nepovoljno na vaš san i pobuditi razdražljivost. Stoga dizajneri znaju često tvrditi: crvenoj dao dominantnom odabiru nije mjesto u spavaćoj sobi.

Svoju želju za crvenom možete zadovoljiti detaljima – noćnim ormarićima, slikama ili fotografijama koje ju sadrže, stolnom lampom, jastučnicama, prekrivačem, tepihom pored kreveta… Ako ćete upotrebljavati crvenu, pazite da ona ne bude kombinirana s drugim jarkim bojama (žutom, zelenom…) te da ostatak boja u prostoriji ublažava dojam koji crvena ostavlja.

 

 

Foto: LAURE JOLIET

SMEĐA

Zemljani tonovi i nijanse unose doista toplinu i ugodu u prostor, no kada je o spavaćoj sobi riječ, izbjegavajte tamnije tonove smeđe. Dakle, sve nijanse svijetlo smeđe, oker, bež su poželjne, no tamnije će zagušiti prostor i dati mu atmosferu sumornosti i neće nam biti pretjerano motivirajuće da ujutro ustanemo iz kreveta.

Pored toga, prostor će izgledati skučenije s tamno smeđim tonovima, naročito ako je spavaća soba bez dovoljno izvora prirodnog svjetla.

Foto: KIMBERLY GENEVIEVE
———————–
Savjeti plus: 

NI BIJELA NIJE POŽELJNA!

Bijela je naravno divna, no previše ove boje nije baš idealno rješenje za spavaće sobe. Dobra je u malim prostorima, jer ga ne zagušuje, te kao ormar, jer stvara dojam da je riječ o zidu pa stvara dojam prostornosti. Bijela reflektira svjetlost i čini prostor prozračnijim, ali nemojte da dominira jer će soba biti odviše hladna i stvoriti dojam kao da ste u liječničkoj ordinaciji.

Ako imate bijelu bazu u spavaćoj sobi poigrajte se svijetlo plavom, sivom s plavim pigmentima ili nekom pastelnom nijansom kako biste utoplili prostor.

Foto: MEGHAN MCNEER

ALI ZATO OVE BOJE JESU:

Predlažemo vam da se prije svega oslonite na neutralan kolorit. Dobar su izbor svjetlije nijanse sive, bež, svijetlo smeđe i plave boje. Nećete pogriješiti ni odaberete li svjetlu ili pastelnu nijansu zelene koja će također djelovati smirujuće.

Foto: Decoist
InDizajn / Foto: Darko Mihalić

 

Foto: El Mueble

 

Foto: Onechitecture

 

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri / Foto: Darko Mihalić
Komentari