Kamini – toplo srce svakog doma

Kamini su se razvili iz prvobitnih otvorenih ognjišta, prvo u zagrađena ognjišta s otvorenom jednom stranom prema prostoriji – ono što danas smatramo klasičnim kaminom, a kasnije u kaljeve i peći od lijevanog željeza.

Njihova funkcija je ispočetka bila isključivo utilitarna, služili su za kuhanje i grijanje a kasnije su se počeli razvijati u statusne simbole i time postajali sve dekorativniji. Time su osim u glavnoj prostoriji i kuhinji počeli prodirati u kućama koje su si to mogle priuštiti, i u druge prostorije. S uvođenjem kaljevih peći i kasnije centralnoga grijanja, kamini polako izlaze iz uporabe osim ponekad  u dekorative svrhe u reprezentativnim prostorima većih kuća, ili čak i tamo od njih ostaje tek uspomena u obliku praznog okvira kamina koji je isključivo ukrasni.

Danas se kamini vraćaju prije svega zbog novih tehnoloških rješenja koja omogućavaju jednostavniju ugradnju i održavanje, zauzimaju manje mjesta i mogu biti raznolikijih formi i od raznih materijala. Tako se mogu uklopiti u svakojake prostore, neovisno o stilu uređenja ili namjenu prostorije.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Suvremeni kamini

Uz klasičnu varijantu otvorenih kamina na drva, danas su sve popularniji i zatvoreni električni i plinski kamini. Iako ove potonje varijante ne mogu pružiti prirodnu ljepotu atmosfere pucketanja pravog drveta i njegova mirisa, električni i plinski kamini zahvalni su za održavanje – ne mora ih se svakodnevno ložiti i čistiti kao kamine na drva, imaju i regulatore topline, a može ih se po potrebi i lako seliti u nove stambene prostore. Elegantnih ravnih linija, dobro će se uklopiti u sve suvremeno uređene prostore, kao i u one uređene balansiranjem različitih stilova. Uz grijanje, pružit će i originalan estetski dojam.

Neki ugradbeni električni kamini i kamini na etanol mogu i bez žarenja topline pružiti efekt plamena, čineći ih primamljivim i zanimljivim dekorom prostora u dugim zimskim mjesecima. Upravo zbog svoje naglašene estetske dimenzije, takvi kamini se pokazuju jednim od najupečatljivijih elemenata u svakom domu.

kamin

Električni  i kamini na etanol mogu se, s obzirom da njihov položaj ne diktira dimnjak, smjestiti bilo gdje u prostoru. Također, uspješno spajaju staro i novo – suvremeni dizajn i materijali  u kombinaciji s razigranom vatrom ili efektom vatre koja sugerira tradicionalno mjesto za opuštanje i odmor, idealno su rješenje za sve stanove, kuće, ali i poslovne prostore, poput restorana, kafića , pa čak i klubova.

cdade67f548cce5a448f6435cfdaf124
Foto: Pinterest
Komentari