Kamena kuća

Kamene kuće se svojim vanjskim izgledom nepogrješivo stapaju s prirodnim okolišem. Ako imate autohtonu kamenu mediteransku kuću, bila bi prava šteta  odstupiti od njezina osnovnoga stila i ne pridržavati ga se i prilikom unutarnjeg uređenja prostora. Iako je mediteranski stil širi pojam koji se odnosi na sve stilove koje nalazimo na području Sredozemlja, predlažem da se prije svega držite glavnih odlika našega izvornoga mediteranskog stila, ili, alternativno, varijacija koje nalazimo u Provansi i Toskani, a koje se možda najviše očituju u korištenju različitih kolorita.

Mediteranski stil najviše odlikuju jednostavnost i funkcionalnost, te uporaba materijal iz okoliša – prvenstveno kamena. Kod nas dominira bijelo-zelena kombinacija, kao refleksija mediteranskoga kamena i borovih šuma,  a u interijerima ćemo naći drveni namještaj, često u kontrastu sa svijetlim kamenim ili grublje ožbukanim bijelim zidovima. Gdje god je to moguće, ostavite kamene podove i zidove, koji će izvrsno izgledati u kombinaciji s jednostavnim drvenim namještajem, idealno borovim u njegovoj prirodnoj boji. Od masivnijeg namještaja, predlažem originale ili replike antiknih ormara i kreveta, koji mogu biti i zagasitijih tonova. Masivnije mogu biti i tipične tradicionalne drvene škrinje, koje će uvijek dodatno podsjećati da smo na Mediteranu, a poslužit će i kao sjajan dodatni prostor za odlaganje stvari. Škrinje možete staviti u bilo koju prostoriju, ostaviti ih u boji prirodnoga drveta ili obojiti (ipak, savjetujem da ih se ne premazuje u nikakve sjajne lakove, jer će izgubiti na svojoj izvornoj rustikalnoj ljepoti). To ne vrijedi samo za škrinje – općenito izbjegavajte lakiran namještaj visokoga sjaja. Stolice i stolovi neka budu što je moguće jednostavnijih, rustikalnih linija, idealno izrađeni od lagane borovine. Na podove koji nisu kameni svakako stavite drvene obloge u obliku grubljih dasaka koji se mogu lakirati (dobro će izgledati one s puno prirodnih godova) ili pak obojiti (ako se odlučite za tu varijantu, predlažem tamnosmeđu, zelenu ili bijelu boju). Gdje nema drvenih ili kamenih podova, predlažem postavljanje keramičkih pločica koje podsjećaju na kamene.

11

Elementi u kuhinji neka budu rustikalnih linija (uz takvu kuhinju dobro će izgledati kuhinjski aparati u retro stilu), kao i kupaonice (idealno bijele, sa starinskim željeznim umivaonikom i starinskom bijelom kadom s mesingastim nožicama – takav umivaonik i kada ne moraju biti originalni starinski, već replike koje se danas mogu kupiti u više trgovina).

Od tekstila predlažem sve prirodne materijale, ali ipak izdvajam pamuk koji ne samo da lijepo izgleda, već je i vrlo zahvalan za održavanje. Zavjese su idealno jednostavne, svijetle i od laganih prirodnih materijala (pamuk ili svila), a dopuštene su i jednobojno štikane. Domaći mediteranski stil pretjerano ne podnosi tekstilne podne obloge, ali ako inzistirate na sagovima, predlažem da budu što je jednostavnije moguće – pamučni i jednobojni.

Od osnovnih boja interijera predlažem sljedeće: bijela, sve nijanse drva, smeđu, tamniju zelenu i plavu. U svakom slučaju, izbjegavajte sve intenzivne boje, a posebno flouroscentne. Namještaj, tekstil, kao i dekorativni elementi, najljepše će izgledati ako su jednobojni (osim primjerice stolnjaka ili prekrivača za krevete, koji mogu biti i kockastoga dezena).

Od dekorativnih elemenata, predlažem sve rustikalne predmete (stare keramičke ćupove, jednostavna starinska ogledala s debljim, ravnim drvenim okvirima, slike s morskim ili drugim mediteranskim motivima poput polja lavandi ili maslinika…).

Komentari