Garsonijere – ideje i savjeti za opremanje malih prostora

Uređenje manjih prostora uvijek je svojevrstan izazov. Bez obzira na veličinu stambenoga prostora, interijer mora biti dizajniran tako da odgovara svim aspektima života, od odmaranja i higijene do spavanja. Kako veći broj stvari u manjim prostorima može „zagušiti“ cjelokupnu atmosferu i stvoriti dojam neurednoga, kaotičnog prostora, važno je dobro odvagnuti što se sve može, a što ne mora nalaziti u interijeru.

Jedan od najkorisnijih saveznika malih prostora svakako je višenamjenski namještaj koji ne samo da štedi prostor, već nerijetko i novac – obavljajući više od jedne funkcije, ovakav tip namještaja eliminira i potrebu da kupujete dvije ili više stvari umjesto jedne.

U manjim prostorima poželjno je koristiti svijetle, neutralne palete boja – kako na komadima namještaja, tako i na podnim oblogama. Bez obzira je li riječ o parketu, laminatu ili kojoj drugoj oblozi, svakako razmotrite upotrebu prirodne boja drva.

Foto: Fredrik J Karlsson
Foto: Fredrik J Karlsson

Ako se odlučite za parket, za manje prostore predlažemo što je moguće bojom i teksturom ujednačenije varijante, bez izrazitih godova. Bez obzira koju vrstu podne obloge odaberete, za manje prostore koristite obloge manjih formata jer korištenjem većim samo naglašavate male dimenzije prostora. U malim stanovimaizbjegavajte eksperimentiranje s miješanjem stilova. Kako je funkcionalnost iznimno važan čimbenik u svakom prostoru manje kvadrature, birajte lagan namještaj jednostavnih modernih linija.

Osim ugradbenih ormara koji su iznimno praktični, ali i vizualno najmanje nametljivi, koristite samo niže i lakše komade namještaja – niske komode i ladičare, manje naslonjače, stolice nižih naslona i slično, jer takav namještaj će najmanje zakrčivati prostor.

Foto: Houzz
Foto: Houzz

Najfunkcionalnijim će se pokazati ugradbeni ormari s kliznim vratima. Dobro rješenje za male prostore su i fronte „obučene“ u ogledala, što će prostor učiniti vizualno većim, a umjesto većih kreveta sofe s mogućnošću razvlačenja te ugradnja polica u zidove. U slučaju da ipak želite klasičan krevet, korisno je postaviti ga na podest, prostor ispod kojeg možete koristiti kao spremište a sam krevet koji je tako povišen danju može biti uz dodatke mnoštva jastuka svojevrsna lounge sofa.

Foto: Darko Mihalić
Foto: Darko Mihalić

Za ovakve prostore vrlo su prikladne stolice na rasklapanje, koje se mogu lako premjestiti i na balkon/terasu, a ukoliko nisu potrebne, pospremite ih uza zid ili iza stola gdje ne će sputavati nesmetan prolazak. Dodatnu uštedu prostora pružaju i razne varijante taburea čija se gornja konstrukcija otvara poput poklopca, a njegova unutrašnjost je zapravo velika kutija koja pruža dodatni prostor za spremanje stvari.

Namještaj skriven u namještaju zbog svoje funkcionalnosti sve je traženiji. Dobar primjer su stolići za kavu, koji sa svake strane sadržavaju mali tabure koji se po potrebi vade iz stolića, kao i tri ili četiri istovjetna stolića koji se mogu smjestiti jedan ispod drugog tako da ne zauzimaju puno prostora, a izvlače se prema potrebi.

Komentari